По повод 28 години от приемането на Конституцията

БСП: Човек е свободен, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона!

1825 | 12 юли 2019 | 12:37

Усложнената процедура за изменение на основния закон е за да изключи авторитарни опити за промяна на демократичните ценности, отнемане на заложените права и свободи на гражданите, обявяват от партията


"Човек е свободен само тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона". Това се казва в позиция на ПГ на "БСП за България" по повод 28-ата годишнина от приемането на новата Конституция на Република България, разпространена от пресцентъра на партията.

Утре, ние ще отбележим едно от най- големите постижения на нашия народ през годините на прехода, постижение, дало правните основи за преобразуване на България от тоталитарна в демократична държава! Утре е денят, в който преди 28 години бе приета Конституция на България!

Основният ни закон прокламира пред света, че Република България е модерна и демократична държава, функционираща в съответствие с националните си традиции и световните демократични ценности, че вече сме готови да влезем като равноправни членове в световното демократично семейство на народите!.

Българската Конституция беше първата изцяло нова конституция в страните от Централна и Източна Европа, която призна и гарантира правата на човека и гражданина, прокламира социалната, правова държава и пазарното стопанство, учреди парламентарната република и демократичните политически институции, провъзгласи първенството на международното право и предвиди прякото действие на Конституцията като гаранция за върховенството ѝ.

Ние сме признателни за доблестната и национално отговорната позиция на създателите ѝ - тези истински първостроители на съвременна България, които въпреки хулите разбираха и поеха своята отговорност, за да се осигури мирният преход на Родината ни към демокрация.

Значението на приетата през 1991 г. Конституция не се ограничава в границите на изминалия период. Конституционният модел не е изчерпан, защото създателите на Конституцията положиха в нея ценности и принципи, определящи модерния демократичен конституционализъм. Това направи Основния ни закон правен инструмент, генериращ политическата стабилност, баланс и устойчивост в страната. Всички политически кризи бяха решавани чрез и в рамките на Конституцията.

Усложнената процедура за изменение на Конституцията от 1991 г., заложена от създателите ѝ, е не за да попречи на бъдещите народни представители да я приспособят към променените условия, а за да изключи авторитарни опити за промяна на демократичните ценности, отнемане на заложените в нея права и свободи на гражданите.

Процедурата е гаранция, че промени в Основния закон се правят само след широко обществено съгласие, обективирано свободно и осъзнато. През изминалия период имаше не малко манипулативни отрицания на Конституцията. Опитваха се да я превърнат в дежурния виновник за политическото си безсилие, опитаха се да я превърнат от харта, гарантираща основните права и свободи на българите, в хартия, с която да избършат извращенията над демокрацията.

Конституцията не може да приема качествено законодателство, за това е отговорно управляващото мнозинство. Конституцията не може да принуди народните представители от мнозинството да слушат съвестта си, а не да узаконяват всяка прищявка на лидера си! Своята отговорност трябва да поемат и други институции! Нашата Конституция бе създадена във преходно време на политически и партийни противоречия, когато България търсеше новото си място в света.

Въпреки това тогавашните народни представители имаха мъдростта и изведоха в Основния ни закон принципите за повече търпимост и толерантност към различията в позициите.

Ние, от БСП, все още вярваме, че балансът, приемане на чуждата позиция, когато е в полза на народа, ще се наложат над крайното отрицание, над личния и тясно партийния интерес, за да пребъде България!

 


От категорията

Радев във водната компания на Ерусалим „Хагихон”: Искаме да обменим опит в управлението на водите

Радев във водната компания на Йерусалим „Хагихон”:Искаме да обменим опит в управлението на водите-1579708583.png

Още следващата седмица в София пристига водещ експерт от водната компания на ...

22 ян. 2020 | 17:46

Борисов ще се срещне с феновете на "Левски"

-1556706610.jpg

В понеделник от Националния клуб на привържениците (НКП) обявиха, че изпращат ...

22 ян. 2020 | 17:38

Правителството решава за вода за Перник от „Бели Искър”

-1576062714.png

В събота кабинетът предложи решение на водната криза в миньорския град чрез ...

23 ян. 2020 | 08:16

Пожарът в Драгоманското блато е овладян

Снимка БГНЕС-1579760028.jpg

Кметът на града предполага, че огънят е запален умишлено от бракониери

23 ян. 2020 | 08:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


12 юли 2019 | 16:11Да ама ти си си в комфорт! Не го рискуваш за да свалиш тази сволоч! И ние сме роби!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


12 юли 2019 | 13:32Много демагогия, т.с. популизъм в позицията на БСП относно сегашната ни конституция. Възхваляването на достойнствата й по принцип, издава дълбока неадекватност в ръководството на партията по държавническите въпроси...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


12 юли 2019 | 18:32Неадекватна бе позицията на БСП, че НИКОЙ в ръководството й, не е знаел за реалния размер на получаваната от години партийната субсидия. Безотговорно бе, да прехвърлят тази своя отговорност популистки, изцяло на сметката на управляващите, която знаем как приключи.


Димитър Степанов


12 юли 2019 | 17:32Това е най добрата конституция, все пак, която България е имала и трябв ада се защитава. Не виждам възхвала и популизъм, а отговорност. Кое е неадекватното и по кои държавни въпроси конкретно?