Снимка Пресцентър на БСП

Зам.-председателят на червената парламентарна група Христо Проданов предупреди, че законът не се спазва

БСП: Управляващите се опитват да назначат политически калинки в държавните дружества

9499 | 21 окт. 2020 | 11:28

Критериите са еднакви, а не е едно и също да избираш директор на „Тържища за плодове, зеленчуци и цветя“ и директор на АЕЦ „Козлодуй“ или директор на РВД, изтъкват социалистите


„Искаме да ви информираме за поредното безобразие, което управляващите от ГЕРБ се готвят да направят, което е свързано с назначаването на бордовете на директорите на държавните предприятия - и по този начин за пореден път да ги призовем да спрат с тези безобразия и да изпълняват закона такъв, какъвто беше приет само преди половин година“.

 

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в парламента.
Той припомни, че преди 4 години от БСП са внесли закон за публичните предприятия, в който са настоявали бордовете на директорите да се назначават на конкурсен принцип, с ясно разчертани правила, за да се избегне назначаването на партийни калинки. По думите му понякога те не разбират от работата, за която са назначени и по този начин съсипват държавните дружества.
Той отбеляза, че не се спазва законът такъв, какъвто е бил приет преди 6 месеца под европейски натиск.


„Процедурата, която се готвят да направят е абсолютно опорочена. В закона е описано, че всичките министерства, които са принципал на отделните държавни предприятия, трябва да заявят изискванията за избор на съответните управители на дружествата към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Тя, като независим орган, да организира конкурсите, да избере бордовете и да ги даде за назначаване към министерствата. Това не се спазва, а министерствата се опитват по добре познатия начин да си назначат калинки в управлението на държавните дружество“, уточни Проданов.


„Това, което повтаряме от дълго време и не само ние, а и протестиращите на улицата – в днешното управление липсва политическа визия за развитието на България и съответно за управлението на тези дружества. В обявените конкурси липсва бизнесплан. Чрез този бизнесплан държавата трябва да зададе критериите какво изисква от даденото държавно предприятие да постигне“, подчерта още депутатът.


„Третото, което ни смущава – еднаквите критерии, с които се избират управителите на държавните предприятия. Не е едно и също да избираш директор на държавното предприятие „Тържища за плодове, зеленчуци и цветя“ и директор на АЕЦ „Козлодуй“ или директор на РВД. Това отново ни води до мисълта, че тези конкурси се организират единствено и само бързо, за да могат в края на мандата си да назначат поредните политически и гербаджийски калинки, които впоследствие да управляват тези дружества“, заключи Проданов.


От категорията

Щабът: Затваряме ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти, МОЛ-ове (ВИДЕО)

-1605773533.png

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. ...

23 ноем. 2020 | 17:07

Борисов e против ново пълно затваряне на страната: С мерките не бива да се прекалява! (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1606140469.jpg

Много от колегите започнаха с локдауна веднага... Може да си го позволяваме ...

23 ноем. 2020 | 16:06

Д-р Александър Симидчиев: И болните са много, и здравната система изнемогва (ВИДЕО)

Д-р Александър Симидчиев Кадър: бТВ-1606151230.jpg

Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, не трябваше ...

23 ноем. 2020 | 19:06

COVID-19 и в Центъра за лица с деменция в Ловеч

-1540880233.jpg

Нараства и броят на починалите. За денонощието битката с коронавируса са ...

23 ноем. 2020 | 19:03