Варна прави общ фронт срещу ГЕРБ като издига Костадин Костадинов за кандидат кмет, казва Борислав Гуцанов

Драмата във Варна - лидерът на "Възраждане" е на път да скара БСП

19559 | 12 септ. 2019 | 18:29

От соцръководството са притеснени, че с този ход се "минират" отношенията на БСП с "Възраждане", двете партии могат да си сътрудничат, но е категорично неприемливо лидерът на едната да бъде кандидат на другата за каквато и да е изборна


Варна ще се окаже най-проблемният за БСП град, където вътрешно-партийните конфликти ще рефлектират в резултатите на местния вот. Проведената снощи бурна конференция е издигнала кадидатурата на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за кандидат кмет на града от името на БСП. Костадинов е варненец и местен общински съветник. Това е предизвикало ожесточена дискусия и полярни мнения.

"Имах мандат от Градския съвет на БСП да водя преговори за евентуален кандидат за кмет на Варна, с АБВ, със социалдемократи и с „Възраждане“. Аз предложих да се издигне кандидатурата на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов“ за кмет на Варна". Това заяви пред Епицентър.бг Борислав Гуцанов след драматичното заседание на варненската партийна организация, на която е присъствал и зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Според Гуцанов предложението за Костадинов е било подкрепено от 93-ма от делегатите, 36 са били „против“ и 3-4 са „въздържали се“.
Идеята му е "чрез фигурата на Костадинов да се обхване и патриотичния вот, който във Варна е около 20 000 души".

"Варна прави общ фронт срещу ГЕРБ за местните избори като подава ръка на левите партии за една листа и на патриотите да бъде издигнат кандидат, който да бъде подкрепен от патриотичните партии и от БСП", мотивира се Гуцанов

Срещу предложението на Гуцанов са скочили много от членовете на местната организация. Против е бил и самият Кирил Добрев.

Мотивите им, според Гуцанов, са крайните позиции на „Възраждане“.
„Патриотите на някои места са доста по-крайни, има често разминаване между техните виждания и нашата програма, но в крайна сметка в разговорите с Костадин Костадинов е уточнено, че той ще бъде независим кандидат, ще бъде издигнат от Инициативен комитет, няма да участва в други листи и ще приеме основните направления на БСП за местната власт“, заяви Гуцанов.


На упреците на част от социалистите във Варна, че е унизително партията да няма свой кандидат и да взима от друга партия, Гуцанов отговаря: „БСП не е имала свой кандидат и на предишните местни избори. Тогава партията се яви с кандидат проф. Анелия Клисарова, която още не беше член на БСП, тогава унизително ли беше?“
Той припомня, че по същата формула БСП е издигнала навремето Кирил Йорданов за кмет и тогава е имало „същите разправии, каквито са в момента“.

"Абсурдно е лидер на друга партия да бъде издигнат за кандидат-кмет на БСП", категорично заявиха от "Позитано" 20 пред Епицентър.бг. Такъв ход е неприемлив и наистина унизителен, смятат в националното ръководство на партията. Георги Свиленски заяви, че фактически БСП няма решение за издигане на кмет във Варна.

Гуцанов обаче оценява, че това което е направила вчера Варненската организация с издигане кандидатурата на Костадин Костадинов е „поглед към бъдещето и е едно смело начинание за обединение и за създаване на този фронт общ срещу ГЕРБ, който ни е така необходим.

И е категоричен, че БСП-Варна ще отиде на пленума на Националния съвет на 15 септември с кандидатурата на Костадин Костадинов.


„Ние търсим разширяване на своето си влияние, търсим наши партньори, обвиняват ни, че нямаме партньори, а когато ги намерим, казват - а, защо вие не се кандидатирате?“, отговори Гуцанов на въпроса защо той не се кандидатира за кмет на града. Такова предложение е направил  Кирил Добрев, но Гуцанов е отказал.

Ние правим всичко възможно да издигнем кандидат, който действително да бъде максимално отворен и приет от повече политически партии, а не да е затворен единствено и само в БСП. Най-лесната работа е аз да се кандидатирам. И какво ще спечелим от това нещо? Или искаме да имаме коалиционни партньори или искаме да бъдем затворени в себе си?", мотивира се той.


Гуцанов заяви, че ще приеме всяко решение на Националния съвет, но ако членовете му отхвърлят Костадинов, тогава „защо дават картбланш да водим преговори, след което казват – с този може, с този не може? Тогава трябва да вземем решение, че с „Възраждане“ не можем да правим такова партньорство“.

Епицентър.бг научи, че разговорите с Костадинов са се водили отдавна.

Преди няколко месеца ръководството на БСП свали доверието си от Борислав Гуцанов като председател на структурата, но местните социалисти стоят зад него и наследник не е избиран. Сега Гуцанов отново е поискал да води листата с кандидати за общински съветници на БСП във Варна. Нещо повече, Гуцанов се зарича, че с кандидатурата на Костадинов БСП ще отиде на балотаж във Варна. „А пък аз с тази листа и като нейн водач ще удвоя резултата. БСП става обединител и прави общ фронт.“, заяви още той .


"Да, Костадин Костадин е приел да бъде независим кандидат за кмет на Варна, подкрепен от БСП и в момента се прави регистрацията на неговия Инициативен комитет", заявиха от "Възраждане" пред Епицентър. бг. Партията даже ще издигне собствена листа от съветници във Варна.
В други 80 града "Възраждане" ще номинира собствени кандидатури за кмет или ще подкрепи други, чиято програма е сходна до техните виждания.

На "Позитано" 20 смятат, че Борислав Гуцанов умишлено е отказал "много смислени и достойни кандидатури", за да прокара лидера на "Възраждане".

От соцръководството са притеснени, че с този ход се "минират" отношенията на БСП с "Възраждане", двете партии могат да си сътрудничат, но е категорично неприемливо лидерът на едната да бъде кандидат на другата за каквато и да е изборна длъжност.

 

Националният съвет на БСП няма да одобри идеята варненските социалисти да подкрепят кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет. По неофициална информация може да се стигне до предложение да се търси партиен кандидат, който да е и водач на листата за общинския съвет.

Срокът за регистрация на кандидати изтича на 24 септември.
Казусът ще се решава на Националния съвет на БСП в неделя, 15 септември.


От категорията

Борисов: Спекулациите, че сме избрали определена фирма за ваксини не отговарят на истината

Борисов: Спекулациите, че сме избрали определена фирма за ваксини не отговарят на истината -1611056763.jpg

България е заявила най-големи количества от ваксината AstraZeneca, въпреки че ...

19 ян. 2021 | 13:44

Нинова създава анти-ГЕРБ фронт: Каним на разговори всички, които искат честен вот! Мая и Слави-също

Снимка Пресцентър на БСП-1611063788.png

В четвъртък и в петък социалистите са домакини на разговори с по десет ...

19 ян. 2021 | 14:31

Ковид-заразата се овладява: 544 са новооткритите болни, 6 243 души са оздравели, 49 са починали

Ковид-заразата се овладява: 544 са новооткритите болни, 6 243 души са оздравели, 49 са починали -1611096756.jpg

Активните случаи отново намаляват и вече са 33 815, което е огромен спад със 5 ...

20 ян. 2021 | 00:51

Феновете на Слави гневни, че отказва на Нинова: Ти си на един бряг с Борисов! Прозрачен си!

Феновете на Слави гневни, че отказва на Нинова: Ти си на един бряг с Борисов! Прозрачен си!-1611083439.jpg

Petar Petrov: Слави ако на теб ти се даде мандат за съставяне на правителство с ...

19 ян. 2021 | 20:16