БСП обсъжда на пленум своя законопроект за смесена избирателна система

Идеята за ново допитване не среща интерес сред парламентарните групи

БСП ще обсъжда на пленум своя законопроект за смесена избирателна система

3318 | 19 юни 2017 | 17:08

Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов лансира идеята за нов референдум по изборните правила

БСП обсъжда на пленум своя законопроект за смесена избирателна система-1497881762.jpg-1490353069.jpg

БСП свиква специално заседание на Националния си съвет, за да обсъди законопроекта за промени в Изборния кодекс, който предвижда въвеждане на смесена избирателна система, научи Епицентър.бг.

Едва след като текстът бъде одобрен от пленума, червените депутати ще го депозират в деловодството на парламента.

Най-вероятно Националният съвет ще се събере в събота – 24 юни.

В края на ноември 2016 г. на първия пленум след президентските избори червените решиха да предложат такъв отговор на референдума, иницииран от Слави Трифонов.

 

Според социалистите, за да се отговори на желанието на гражданите за мажоритарност, 240-те народни представители трябва да се избират така: 120 да бъдат излъчвани както досега от депутатски листи, а останалите 120 – мажоритарно.

 

От ГЕРБ също лансираха нова идея, свързани с мажоритарния вот. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов заяви пред „Стандарт“, че трябва да се свика нов референдум по темата за избирателната система, на който българските граждани да посочат каква точно промяна в на избирателната система искат. Според Данаил Кирилов нов по-обширен референдум е един от възможните изходи от сегашната ситуация.

 

"Промените в избирателната система са достатъчно сложен въпрос и няма как да ги подминем само със зададения на изминалия референдум на 6 ноември въпрос - за или против мажоритарния вот", коментира Кирилов. По думите му, ако се направи ново допитване, може да се поиска по-детайлното становище на избирателя не само дали одобрява 100% мажоритарната система, но и какво е мнението му за другите изборни системи. Като важно условие за предстоящ референдум председателят на правната комисия посочи провеждането на разяснителна кампания и добра подготовка от поне една година, а зададените въпроси да са повече от един. „Първо - каква да е избирателната система. Второ - мажоритарна ли да бъде тя. Смесена ли да бъде системата, или да бъде настоящата система с подобрения“, изрежда пред изданието Кирилов.

Проверка на Епицентър.бг обаче установи, че идеята на Кирилов не среща интерес сред парламентарните групи. "Не звучи сериозно", посочиха депутати.

 

На 15 юни парламентът отхвърли внесения от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители законопроект за промени в Изборния кодекс. На практика това бе кодексът, лансиран от шоумена Слави Трифонов. Текстовете предвиждаха избиране на депутатите в два тура с абсолютно мнозинство. При гласуването законопроектът бе подкрепен само от ГЕРБ и Воля на Веселин Марешки.

Реакцията на Трифонов не закъсня. Според него депутатите суспендирали конституцията. Изявлението му не стресна никого.


От категорията

Ген. Кирчо Киров: Случаят ”Скрипал” е грандиозно мероприятие срещу Русия и Путин

Ген. Кирчо Киров-1487747940.jpg

"Трета световна война няма да има. Това е виртуална заплаха", ...

17 март 2018 | 17:39

Карадайъ: Националистите вън от властта, за да има стабилност, мир и просперитет в нашата Родина!

Мустафа Карадайъ-1499007463.jpg

„Обединени, свалихме тоталитарния режим и докарахме демокрацията в нашата ...

17 март 2018 | 18:02

Протести срещу джендър идеологията и Истанбулската конвенция: Не на Содом и Гомор в училищата!

Протести срещу джендър идеологията и Истанбулската конвенция: Не на Содом и Гомор в училищата!-1521318165.jpg

Човек сам може да определя своя пол и да променя своя пол в противоречие с ...

17 март 2018 | 22:21

Цветлин Йовчев: Реакцията на Екатерина Захариева за убийството на руския шпионин беше странна

Цветлин Йовчев Снимка: Канал 3-1521309832.jpg

Системата за сигурност не сработи при сделката за ЧЕЗ, смята бившият вътрешен ...

17 март 2018 | 20:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван


20 юни 2017 | 01:38Величие и падение на куртизанките (на френски: Splendeurs et misères des courtisanes) на Оноре дьо Балзак е роман, публикуван в четири части в периода 1838 1847 г. Той продължава историята на Ани Цолова от Нова ТВ, която е главната героиня в Изгубени илюзии, предишният роман на Балзак. Величие и падение на куртизанките е част от Балзаковата поредица Човешка комедия.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018