Радев, Нинова, БСП

От БСП зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство, заяви президентът

Радев към Нинова: Приветствам готовността на БСП да състави правителство (видео)

7001 | 23 юли 2021 | 11:31

БСП за България“ може да постави ясни приоритети, те се намират и в амбициозната ви програма за законодателни промени. Целта е съставяне на правителство. Очаквам, че може да бъде постигнат консенсус около ясни приоритети, подчерта държавният глава

Радев, Нинова, БСП-1627029162.png-1618821107.png

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с БСП.

 

Целта е съставяне на правителство. Мисля, че БСП може да предостави ясни приоритети. Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговора.

 

"От БСП зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство. Започнахме втория цикъл консултации за съставяне на правителство в рамките на месец. Предизвикателствата пред страната няма смисъл да говорим. Предстои да работим усилено върху това, което винаги сте заявявали – разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми. За да се получи всичко това е нужно ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията в българския парламент е отредена така, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Важно да бъде постигната идея“.

Бяха думите на президента Румен Радев в началото на консултациите на "Дондуков" 2 с БСП. 

Държавният глава приветства решението на БСП да участват в диалог с "Има такъв народ".

 

"Важно е бъдещето управление на страната да се формира около ясни приоритети. Може да намерите много пресечни точки, в които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство. Знаем какви ще са последствията, ако и този път не се състави правителство отидем на следващи. Тази опция към момента трябва да се остави на заден план. Целта е съставяне на правителство“, подчерта Румен Радев.

„БСП за България“ може да постави ясни приоритети, те се намират и в амбициозната ви програма за законодателни промени, в социалната сфера, в подкрепата за възрастните, младите семейства, децата, образованието, здравеопазването. Очаквам, че може да бъде постигнат консенсус около, който да се обединят партиите по важни приоритети и цели“, уточни той.

Бих посъветвал да се разгледат и предложенията на служебния кабинет, те касаят и вашите предложения за преизчисляването на пенсиите. Всичко е подплатено финансово, така че от 1 септември да няма български пенсионер под прага на бедност. Става дума за над 40% от тях, което е недостойно“, каза още държавният глава.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че БСП е готова да опита да състави правителство, ако първият и вторият мандат се провалят.

 

От наша страна българските граждани могат да разчитат на разум и надпартийно мислене за съставяне на редовен кабинет, каза председателят на ПГ „БСП за България“.

 

„България е изправена пред сериозни предизвикателства, както в резултат на COVID кризата, така и на икономическите и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, такава беше и позицията ни при миналия парламент. За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид и нарастващите цени на основни храни и стоки на ток, вода, парно, растящата бедност и увеличаващите се неравенства“, обясни Нинова.

 

Тя уточни, че заради COVID кризата икономиката миналата година е отбелязала спад от 4,5%. „Има нужда от целенасочена държавна политика, за да се преодолее този спад и да започне растеж. Имаме и други приоритети, но тези са достатъчно важни, за да мислим държавнически и да се опитаме този път да съставим редовен кабинет, с ясни приоритети и отговорност за задачите, които трябва да свършим“, коментира тя.


Различното от миналия път е, че колегите от „Има такъв народ“ проявиха желание за разговори. По-рано ни определяха като статукво, с което категорично не се съгласихме, доказали сме го в годините с работата си срещу „модела ГЕРБ“. За нас в този фрагментиран парламент е изключително важен диалогът, независимо до какъв резултат ще доведе. Приемаме тази първа стъпка от „Има такъв народ“ като добър знак. Всичко, което чуем в събота като предложения ще отденем до Националния съвет на партията в неделя“, обясни Нинова.

Българските граждани могат да разчитат от страна на БСП за разум, надпартийно мислене, с грижа за тях, с цел съставяне на редовен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първи и втори мандат, ако прецените, че ще връчите на нас третия, да се опитаме да съставим кабинет. Не можем да не опитаме да дадем решение на въпроса, нямаме историческо време за губене“, допълни Корнелия Нинова.

 

Приветствам готовността на БСП да състави правителство, отговори държавният глава като подчерта, че съставянето на кабинет е отговорност на всяка политическа сила, която получи мандат. „Много са проблемите, които трябва да се решат“, добави той.

 

Имате времето, няма да бързам с връчването на първия мандат, докато не се намерят устойчи решения, подчерта Радев

 Започнаха консултациите на президента Румен Радев с БСП. Гледайте на живо

БСП за България“ може да постави ясни приоритети, те се намират и в амбициозната ви програма за законодателни промени. Целта е съставяне на правителство. Очаквам, че може да бъде постигнат консенсус около ясни приоритети, подчерта държавният глава

От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите
(Видео)

-1631791516.jpg

В момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се ...

16 септ. 2021 | 14:24

Афганистанци и българин със семейството му бяха успешно евакуирани в нашата страна
(Видео)

Снимки: МО-1631790806.jpg

Лично министърът на отбраната Георги Панайотов присъства на борда на самолета, ...

16 септ. 2021 | 14:12