БСП призна: Не успяхме да превърнем евровота във вот на недоверие срещу кабинета на Борисов

Ръководството на партията отчита заблудата си: "В страната не се реализира очакваният от нас „протестен вот”

БСП призна: Не успяхме да превърнем евровота във вот на недоверие срещу кабинета на Борисов

6826 | 8 юни 2019 | 11:59

В доклада е направена тежката констатация, че БСП не е успяла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Нещо повече, дори твърдото ядро моменти е било объркано между разнопосочните послания от различни кандидати.

БСП призна: Не успяхме да превърнем евровота във вот на недоверие срещу кабинета на Борисов-1559988200.jpgБСП призна: Не успяхме да превърнем евровота във вот на недоверие срещу кабинета на Борисов-1559987833.jpg

БСП не успя да постигне основната цел, която си постави на ЕИ 2019 г. – да ги спечели така, че да се утвърди като първа политическа сила, да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори. Посланията ни, свързани с европейската тематика, останаха неразбираеми за хората, а и част от кандидатите трудно обясняваха на достъпен език европейските политики и какво предвиждаме във „Визия за Европа. 

 

Това е оценката, застъпена в политическия доклад на НС на БСП, който ще бъде предмет на дискусия на днешния партиен пленум, научи Епицентър.бг.


Според авторите му, „Избирателите не видяха в европейските избори инструмент за въздействие върху вътрешно-политическата обстановка в страната”.


Ръководството на партията отчита заблудата си: "В страната не се реализира очакваният от нас „протестен вот”. Не успяхме да превърнем изборите от „европейски” в „национални” – като своеобразен „вот на недоверие” срещу правителството на Бойко Борисов".

 

В доклада е направена тежката констатация, че БСП не е успяла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Нещо повече, дори твърдото ядро моменти е било объркано между разнопосочните послания от различни кандидати.

 

Ръководството на партията признава, че е липсвал "инструментариум за работа и мобилизация на избиратели извън твърдото ядро на партията".

Отчита се,  че в последните две седмици преди евровота е имало спад в мобилизацията на избирателитте на БСП , а ръководството не е предприело "ефективно медийно противодействие на активизиралия се министър-председател".

 

Докладът посочва, че в страната има "страх, особено в по-малките населени места – страхът от административен и икономически натиск оказваше влияние върху присъствието на симпатизанти, които по принцип споделят идеите на БСП".

 

Изводът, който правят в БСП, че партията все още не може да разчита на сериозна активност сред българската общност извън страната и ако искаме да променим тази тенденция, е необходима систематична и целенасочена работа със съществуващите структури на БСП, както и усилия за изграждане на нови партийни организации и трайни контакти с представителите на българската диаспора".

 

Докладът прави отчет за представянето на партийните структури по места, на проведените срещи и дискусии в хода на кампаниата, за трудностите на членовете на РИК и на СИК в изборния ден и прави извода, че напрежението при подреждане на листата е оказало влияние върху хода на предизборната кампания.

 

Според лидера на ПЕС Сергей Станишев докладът е схематичен и незадълбочен. "Това, което видях в него не е анализ, това е отчетничество на някакви дейности във връзка с кампанията, без истински отговори на въпроси, които вълнуват всички - защо за втори път след 2017 година избори, за които имаше всички предпоставки да бъдат спечелени от БСП, бяха загубени? Ако не се намерят отговори, това означава замитане на проблема под килима, каза още той.

 

Очаква се пленумът да одобри дневния ред за Конгреса на партията на 16 юни, който трябва да приеме правилата и реда за провеждането на прекия избор за нов предсседател на БСП.

 

Още в началото е издигнато предложение за промени в устава, с които да се върне старото правило  конгресът да избира лидера. Това обаче може да стане само на висшия партиен форум.

 

Обсъдени били три опции - НС на БСП да може да посочва и избира лидер, конгресът да може да решава дали лидерът да може да бъде избиран в пряк избор и НС да решава кой да замести лидера, ако остават най-малко две години до края на мандата му.

 

Това означава, че ще се стигне до дебат за промени в устава, касаещи  избора на председателя на партията. В началото на пленума някои членове на НС изразиха съмнения, че конгресът на 16 юни няма да одобри оставката на Нинова, затова вкараха такава точка в дневния ред на заседанието днес. По предварителен план такава точка не бе предвидена за днес.

Според част от членовете на НС прекият избор трябва да е част от редовния отчетно-изборен цикъл на партията, който е след година. При предсрочно прекратяване на мандата на председателя, те предлагат конгресът да избере негов заместник, който да изкара мандата му. След което да се проведе прекия вътрешно-партиен избор, който вече е заложен в устава. 

Според Георги Пирински партията сега трябва да насочи усилията си към местните избори.

Ангел Найденов определи избора на Петър Витанов за водач на делегацията на БСП в Европарламента като "поредния конфронтационен ход на Корнелия". Той е неуместен и необоснован и няма да доведе кой знае до какъв престиж и място на делегацията ни в ЕП, допълни Найденов.

Петър Витанов е млад и перспективен, но в ЕП е необходима представителност на БСП и тежест, е мнението на Атанас Мерджанов.

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък - негови хора да са в правителството

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък  - негови хора да са в правителството-1638346646.jpg

Петков и Василев се ангажирали да изключат от бъдещо правителство кандидати от ...

1 дек. 2021 | 09:26

Тома Биков: Можеше да имаме правителство на националното спасение с участието на ГЕРБ

Снимка БТВ-1638342515.png

ДКК е наела адвокатска кантора, свързана със "Сиела", която ще получи ...

1 дек. 2021 | 09:00

Стойчо Кацаров: 1,5 милиона теста са предоставени на системата на образованието

-1637769932.png

Обмисля се да има мобилни лаборатории в училищата, обяви министърът

1 дек. 2021 | 14:07

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки (ВИДЕО)

Валери Белчев Кадър: Нова тв-1638358119.jpg

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега, обяви ...

1 дек. 2021 | 13:28