БСП с „Национален фонд за сближаване между регионите“ за целево субсидиране на изоставащите региони

БСП държи на устойчиво развитие на селското стопанство

БСП с „Национален фонд за сближаване между регионите“ за целево субсидиране на изоставащите региони

1854 | 25 ноем. 2021 | 20:40

От БСП подчертаха, че има сериозна нужда от подобряване на състоянието на четвъртокласната пътна мрежа, свързваща малките населени места.


“Важен приоритет за БСП е създаването на „Национален фонд за сближаване между регионите“ за целево субсидиране на изоставащите региони Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар“.

 

Това заявиха представителите на левицата по време на преговорите в сектор „Регионално развитие“.


Други основни приоритети на „БСП за България“ в сектора са: подобряване на транспортната и цифровата свързаност на регионите, и създаване на условия за развитие на единно европейско транспортно пространство Югоизточна Европа; осигуряване на транспортна свързаност на населените места чрез развитие на пътната инфраструктура както на национално, така и на регионално, и местно ниво.


От БСП подчертаха, че има сериозна нужда от подобряване на състоянието на четвъртокласната пътна мрежа, свързваща малките населени места.


„Важно за нас е и развитието, и модернизация на жп-мрежата, пристанищна инфраструктура, летищна, подобряване на обслужването в обществения транспорт“, обясниха социалистите.
БСП залага на опазване на околната среда и запазване на екологичната инфраструктура, като един от способите за това е изграждането на нови пречиствателни станции.


Важно е и повишаването на енергийната ефективност в битовия и промишления сектор, както и повишаване на дела на ВЕИ енергията за бита и за икономиката.


БСП държи на устойчиво развитие на селското стопанство и запазване на почвеното плодородие, подобряване на социалната инфраструктура и предлаганите услуги.


Приоритет за левицата от години е развитието на финансовата децентрализация, за да станат общините реален партньор на държавата и да подобрят предлаганите от тях услуги.


БСП предлага и нов Закон за устройство на територията, който да включва електронно подаване на инвестиционните проекти и електронно издаване на разрешителните за строеж.
На второ място е създаването на нов Закон за обществените поръчки – индексация на вече сключените договори, публично-частно партньорство, прилагане на „ин хаус“ поръчките само при определени обстоятелства.


Левицата залага и сериозно внимание върху брегоукрепване и брегозащитни съоръжения и тяхното възобновяване.


Приоритет за БСП е и изграждане на трансграничните коридори, които трябва да минат през България – коридорът тръгващ от Солун, който трябва да мине през България, завършване на магистрала „Хемус“, изграждане на магистрала „Черно море“, интермодални терминали – Видин, Русе, Варна и цялата им съпътстваща инфраструктура.


Социалистите представиха най-големите предизвикателства пред общините: тежката бюрокрация, политическото разделение на общините при тяхното финансиране по партийна принадлежност на изпълнителите на местната власт, както и преразпределяне на задължения на общините без ресурси за тяхното изпълнение. Те изтъкнаха важността на решението на тези проблеми.


От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05