Кадър: Фейсбук

Сред мотивите на социалистите са кризата с водата в Перник и мръсният въздух

БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 3

4321 | 20 ян. 2020 | 14:10

Да се знае ясно в България кой иска свалянето на кабинета "Борисов" и промяна на управлението и кой използва ситуацията за лични или партийни облаги, кой подддържа властта на гърба на екологичния геноцид над българския народ", посочи Нинова


БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството на "Борисов" 3, предаде Агенция „Фокус“.

 

Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание от лидера на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов и от зам.-председателя на Комисията по околна среда и води и член на Изпълнителното бюро Манол Генов.

Недоверието към третото правителство на Бойко Борисов е на тема „Провал в политиката на околната среда и водите“. Сред мотивите на социалистите са кризата с водата в Перник и мръсният въздух.

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание позволява една пета от народните представители да могат внесат вот на недоверие срещу правителството.

Това означава, че за внасянето му са необходими поне 48 народни представители, а парламентарната група на „БСП за България“ разполага със 79 депутати. Въпреки това социалистите проведоха консултации с парламентарно представените партии, както и тези извън Народното събрание.

След като вотът бъде внесен разискванията по проекта за решение трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението, а гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

 

За да мине вотът на недоверие обаче, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

 

Засега макар и кабинетът да има официалната пордкрепа от 106 народни представители, колкото са членуващите в групите на ГЕРБ и "Обединени патриоти", вотът изглежда, че ще бъде неуспешен, тъй като за да бъде свалено правителството, са нужни 121 гласа, а БСП и ДПС имат 104.

Депутатите от "Воля", които са 12, ще отлагат решението си до сряда, но очакванията са да не подкрепят свалянето на кабинета.

Депутатите от изключената от малката коалиция партия "Атака" са шест и имат въпроси към БСП, за да подкрепят вота, сред които и дали социалистите ще направят минималната пенсия 500 лв., а минималната основна заплата - 1500 лв. Партията на Волен Сидеров вече даде знак как ще гласува, след като пропусна срещата с БСП за мотивите.

 

На 30 декември от БСП обявиха, че внасят вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околната среда и водите. Това ще е четвъртият вот на недоверие на опозицията срещу кабинета „Борисов“ 3. Предишните бяха на тема: провал в борбата с корупцията, здравеопазване и сигурност и не успяха да минат.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че мотивите за искането на оставката на правителството са около 40 страници и включват провала в управлението на водите, тъй като макар и "палеативните мерки за Перник" водна криза грози и градове като Шумен, Сливен и Ботевград. Сред аргументите са още мръсният въздух, заради който страната ни вече е осъдена и "ще плаща българина, на гърба на който се изкарват смъртоносни пари", както и горенето на отпадъци, внесени от трети страни.

Според Нинова провалът на Борисов е не само вътрешен, а и на европейско ниво. Доказателства за това били решението за санкции заради мръсния въздух, искането на Брюксел частните болници да провеждат обществени поръчки за доставка на отпадъци и връщането на европари за строежа на магистрала "Струма".

В мотивите е посочена и алтернативата, която БСП предлага - зелена икономика и зелени градове. Според Нинова целите чист въздух, чиста храна и чиста вода, които бяха формулирани преди дни от ДПС, заслужават партийно и гражданско обединение. Утре социалистите са поканили на среща и "Демократична България".

 

Според лидера на БСП Корнелия Нинова вотът, който довел до някои от предприетите мерки, ще има и друг ефект - да покаже ясно на обществото кои партии са в опозиция и кои - крепят задкулисно управлението.

 

"Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти за такива боклуци, внесени в България за изгаряне. Вотът на недоверие вече има своята роля. Сигурни сме, че ако не бяхме го внеси и не бяхме така поставили темата, много от нещата, които последваха нямаше да се случат. Да, взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем. Ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир "Тича", или как ще се осигури вода на Ботевград, Търговище, Ловеч и още много областни и общински центрове, в които има същия проблем. Проблемът е системен, а не да се реши една криза в Перник", посочи Нинова.

 

По отношение на боклуците, много се съсредоточи вниманието за боклуците от Италия, каза Нинова, като обърна внимание на вноса на отпадъци от трети страни.

За кратко време от около месец напоследък правителството на Борисов получи три европейски наказания. За пръв път може би от своите приятели в Европа българското правителство получава такива удари. България е осъдена вече в съда за замърсения въздух при това проблемът е стар. Гледа се в Европа и съда още от 2017 г. Жалкото е, че някои от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха изкарва смъртоносни пари. Когато бъдат наложени санкции за това, този български народ ще плати от джоба си за това, заяви лидерът на БСП.

Обръщам се към всички, които искат промяна, свалянето на това правителство и промяна на модела на управление – нека се обединим, защото има теми, които са над нас. Чист въздух, чиста вода, чиста храна са теми, които могат да ни обединяват. Сега е моментът не само да искаме промяната чрез свалянето на кабинета, а и да изградим алтернативата. Една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки по всяка от трите области. Причините за всички тези проблеми са едни и същи – безхаберие, безотговорност и корупция. Това може да се промени и то минава през смяна на кабинета "Борисов" и на този модел на управление, подчерта Нинова.

 

Попитана дали вотът на недоверие може да мине, Нинова заяви: "Ако всички партии и независимите депутати, които досега са се обявявали за опозиция, го подкрепят, вотът ще мине. Извън това стои въпросът колко са независими независимите или колко зависими са станали, стои въпросът с "Воля" и за евентуални техни договорки с управляващите. Това е част от модела на задкулисието, с който се борим. Като си се обявил за опозиция, си ясна опозиция, като не си, да се знае – кой поддържа този модел и кой иска промяната. Това е още един от резултатите на вота – да се знае ясно в България кой иска свалянето на кабинета "Борисов" и промяна на управлението и кой използва ситуацията за лични или партийни облаги, кой подддържа властта на гърба на екологичния геноцид над българския народ".

 


От категорията

Борисов след разговор с Ердоган: Към момента няма пряка мигрантска заплаха за България

-1562610648.png

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на ...

28 февр. 2020 | 16:59

Президентът Радев се срещна с главния инспектор в ИВСС Теодора Точкова

Сн. Прессекретариат-1582901368.jpg

По време на срещата бяха обсъдени правомощията на Инспектората, както и ...

28 февр. 2020 | 16:49

Дахер Ламот: Ердоган става опасен, защото подкрепя и финансира ислямистите в Сирия

-1456582580.jpg

"Разбира се, че не всички бежанци са такива, но дори и малка част да са, ...

29 февр. 2020 | 00:34

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис зарадва 2800 деца с мартеници

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис зарадва 2800 деца с мартеници-1582925228.jpg

Инициативата с даряване на пролетните символи се реализира за шеста поредна ...

28 февр. 2020 | 23:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


21 ян. 2020 | 00:43Ако правителството падне, значи така Борисов е пожелал!! ......... Паметливи сме всички нали? .... Само преди месец управляващият Сименов взе присърце плача на бесепето, и държа на отворен телефон Горанов, така щото Борисов, да се СЪГЛАСИ субсидията от 1 лев да стане 8 лева! Иначе нямало да се приеме бюджета... И Борисов се съгласи! ... Дали някой разбра, защо бесепето поискаха точно 8 лева?! ... И както пишат колегите Данъкоплатец и Степанов ... и да изкара хората на улицата няма да я подкрепят на изборите, защото не й вярват. А защо не й вярват хората? Защото няма идеи. Ако имаше ИДЕИ, щеше да изкара само кандидати на БСП за кметове и с добри идеи да си спечели изборите!.. Това сега е обикновен кариеризъм на гърба на грешния български народ.. Ако можеше, БСП щеше да направи нещо досега. С добри идеи, такива, че да спечели ДОВЕРИЕТО на народа! Така ли е?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


21 ян. 2020 | 14:41Съгласен, добри човеко! .... Но нали иде реч за кандидатите за властта?! ... Какво по добро носят те за народа, как ще го постигнат, с кого и тъй нататък, Как да ни спечелят, привлекат ... За кандидатите да управляват държавата става въпрос. :)


Тодор Ботев


21 ян. 2020 | 13:14Голям разбирач си приятелю! Според теб след като ГРОБ изкара само свои кандидати за кметове и "спечели" изборите те имат идеи?! Не виждаш ли до къде ни докараха с "идеите" си?! Да не си слънчасал на жаркото януарско слънце?!


BiGman1


20 ян. 2020 | 22:25Една седмица позитанци ще сънуват розови сънища...и като се събудят пак ще бъдат там където им е мястото...на бунището на историята...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


21 ян. 2020 | 13:17Ако не са зависимите идиоти Болен Сайдеров и Вазелин Магарешки да крепят кайсиите на Безпросветния идиот, щяхте да видите розови .... А бунището на историята е запазено за зомбирани гейбери с боклуците, които вкарвате....


Йордан Бояджиев


20 ян. 2020 | 18:58отчитаме дейност_от пусто у празно!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


20 ян. 2020 | 15:22Този ЯЛОВ ВОТ само ще укрепи ШАЙКАТА за следващите 6 месеца! Това удар в празно пространство от страна на Нинова. Вместо да изкара хората на улицата, Нинова пише ЯЛОВИ ДЕКЛАРАЦИИ и обявява ЯЛОВ ВОТ. Що се отнася до въпросите на АТАКА, това е БАШ ПОПУЛИЗЪМ, Де беше Атака до сега и ЗАЩО НЕ Е ЗАДАВАЛА ПОСТОЯННО тези въпроси на БАЙ ХУЙ и ШАЙКАТА му? Ммм? Ама в НОТАРИЯТА е топличко и яко РАНЯТ! ___Нъл тъй бре Болен Сидеров?___Иначе въпросите са правилни и верни, НО надали някой ще посмее да отвори тези теми, щото МУСТАФАТА ще му запуши устата. С компромати естествено, а не с пачки. КРАВАРИТЕ САМО ВЗИМАТ! КРАВАРИТЕ НЕ ДАВАТ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


20 ян. 2020 | 22:25Степанич, прочети това____"ОЛИГАРСИ, НАЧЕЛО С КИРИЛ ДОБРЕВ АТАКУВАТ НИНОВА."_____https: bulbulgnewsbgg.blogspot.com 2020 01 blog post_151.html____Може да е и жълтина, но много намирисва на истина!!!____Дано е жълтина, ама надали!


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


20 ян. 2020 | 21:46Степанич, дано си прав. На Нинова й предстои голям зор с мършите около Педала СерГЕЙ. Много са и са се окопали яко, пък и бая милиони имат за раздаване, така че битката, ако въобще се състои ще бъде кървава. Това ще доведе до ново разцепление на БСП и вместо успех, ще има крах! Пък и не съм много сигурен, че Нинова иска да чисти кочината от старите муцуни, Все пак, Гергов налива по някой лев в партийната касичка, макар и с нежелания, от кумува срама. За другите милионери не знам. За простака Дъбов знам, че е стисната циция. Научен е само да цока, не и да дава. Така че пътища много пред Нинова. Да видим кой от всичките ще избере. Най_вероятно, нито един. НОТАРИАТА е топло местенце и кИфтетата са за стотинки.


Димитър Степанов


20 ян. 2020 | 16:15Излизането на улицата го играхме в 2013 , след което си избраха пак ГЕРБ. Така, че този филм сме го гледали и е безмислен. Решението е тази година БСП да си избере новите структури и председател от цялата партия, нов Конгрес с нов Нацинален работещ съвет и догодина да спечели парламентарните и президентски избори, и България тръгне в нова посока.


Бай Поцелуйко


20 ян. 2020 | 14:58Във връзка с вота на недоверие към правителството, иницииран от БСП, АТАКА АТАКА пита: 1. Има ли БСП категоричното намерение да направи минималната пенсия 500 лв., а минималната заплата 1500 лв.? 2. Има ли БСП категоричното намерение да прекрати незабавно концесиите за добив на злато и да е в български ръце? 3. Има ли БСП категоричното намерение да закрие чуждите военни бази у нас? 4. Има ли БСП категоричното намерение да свали санкциите срещу Русия? 5. Има ли БСП категоричното намерение да признае с парламентарно решение геноцида над българския народ по време на турското робство, което АТАКА предлага от 2005 г.? Много интересни въпроси и искания а по интересното е защо само към БСП, а не и към ГЕРБ, с които до вчера бяха съуправляващи


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


20 ян. 2020 | 20:00Тиквата е купил независимите депутати и тези от "Воля" с по 50 000 лв на индивид.Това е обичайна практика за Шайката.На Волен Продажников трябва да му се изsерат на гроба поне 10 000 души, а Марешки ще прави sвирки на всички дяволи в Ада.


Орда Капичева


20 ян. 2020 | 17:31И това образование със затихващи функции що не ги цапне тея искания на байхУЙя и ако не ги изпълни да гласуват ПРОТИВ него на вота..... Ама на друго место ги стяга чепика, на нови избори ще гледат парламента през крив макарон!!!!!


Димитър Степанов


20 ян. 2020 | 16:19Защо БСП да вдига само минималните пенсии? Това е глупост. БСП има програма , според която ще преизчислява периодично всички пенсии, ще даде за всеко новородено дете до 3 то по 10 минимални заплати, ще намали облагаемата основа ьа ДОД за всеко до 3 то дете с по 50 лв месечно и това само на работещи родители, ще стимулира с ниски лихви първо жилище на млади семейства и много други социални мерки.


Димитър Степанов


20 ян. 2020 | 16:12А Атака, след като досега крепиха управлението защо не ги направиха тези неща?