Радев предизвиква Борисов

БСП с нейните тежки пленуми и тромава процедура показа, че е жива и демократична

Радев предизвиква Борисов, който изглежда е решил, че президентската битка не е негова

42440 | 18 авг. 2016 | 10:16

В кандидатурата на ген. Радев може да се огледа цяло едно поколение, поколението на родените през 60-те години, което прегърна и отстоя демокрацията. Хората, които повярваха в шанса, който им даде смяната на системата и затова останаха да правят кариера в


В България съвсем скоро ще има президентски избори. Социологическите проучвания сочат, че една голяма част от българите не харесват сегашния си държавен глава, не одобряват това, което прави и тона, с който говори. Търсят „нещо друго“. Демократичният ред предполага партиите да предложат на гражданите това „друго нещо“. Ако не го направят, недоволството в обществото ще се натрупва и опасно ще се консолидира извън познатите играчи на политическия терен. И един ден ще избухне в полза на някой абсолютно случаен, несистемен герой, изскочил изневиделица на сцената.

Който е опасен с това, че никой няма да знае какво може да очаква от него.

 

В този смисъл БСП изпълни своята част от отговорността пред обществото, като номинира кандидат за президент, който харесва на нейните избиратели и има потенциал да събере допълнителен вот и да се бори за победа. Това е ген. Румен Радев. Вчера Националният съвет на БСП с тайно гласуване реши той да бъде кандидат-президентът на партията.

 

Червените направиха първия ход по шахматната дъска на кандидат-президентската кампания, като излъчиха претендент. Основният им съперник в играта – ГЕРБ, отлично разбира това и не ги остави да доминират на полето. Затова на 17 август, вчера, управляващата партия също се опита да отбележи точка, като представи слогана на кампанията си - „Работим в интерес на гражданите“. Но засега тази точка изглежда някак мъничка и незначителна, защото си няма „лице“.

 

Премиерът Бойко Борисов изглежда наистина е решил, че кандидат-президентската битка не е негова. И не само това. Изглежда е решил, че няма да ѝ „дава лицето си“. Борисов не се яви и не озвучи слогана. Той можеше с един замах да премести журналистическото ято от плочките на „Позитано“ 20, където чакаше новини от червеното събитие, на плочките пред НДК, където е централата на ГЕРБ. Или някъде другаде, където сметне за добре. Правил го е много пъти. Но вчера не го направи. И това е показателно.

Борисов остави червения пленум да доминира политическите новини. Защо го направи тепърва ще разберем.

 

Пленумът на БСП има значение за държавата и всичките й граждани с едно единствено нещо – това, че излъчи кандидат-президент и с начина, по който го направи. За средния гражданин нямат никакво значение схоластичните спорове дали кандидатът е достатъчно ляв и дали е чел устава на БСП. Вече няма значение и доколко е разпознаваем. Благодарение на въпросните спорове – кой го е издигнал, от кой ръкав го е извадил, той стана разпознаваем. А съвсем пък нямат значение за широката публика огорченията на тези, които са виждали в тази кампания последната си възможност да се изявят и в ролята на кандидат-президенти. Имената им също нямат значение за драгия зрител, който видя, че БСП си е същата. Нито е клекнала на Путин, нито се е разцепила. Има един признак, по който личи дали наш политик се моли на чуждоземен бог. Когато повтаря като папагал неща, които чуждоземното божество глаголи.

 

Вчера на „Позитано“ 20 се видя, че партията е консолидирана и единна, но не по тоталитарния начин, когато всички маршируват в общ строй в една посока, но с празен поглед. А с живец. За ген. Румен Радев гласуваха около 70% от членовете на Националния съвет. В БСП винаги е имало различно мнение от линията на ръководството, което обикновено се радва на 30 на сто подкрепа. И вчера бе така.

 

За да добие национално значение един кандидат-президент той трябва да надскочи рамките на вътрешно-партийния интерес на партията, която го е излъчила. Но в същото време, за да стане това, той трябва максимално да заинтересува симпатизантите на партията, която го е излъчила. Изглежда, че с ген. Румен Радев социалистите успяха. Редовият социалист може да види не само своя кандидат в негово лице, но по някакъв начин и себе си.

 

Защо?

За миг да си представим, че никой на „Позитано“ 20 не е задал на Радев нито един въпрос за лявото, за Русия, за предизвикателствата, които мигрантската криза поставя пред Европа. Това щеше ли да е БСП? Като прочете за такъв пленум редовият симпатизант на партията и редовият гражданин въобще щеше ли да припознае в тази картина партията, която познава от години? Едва ли.

 

Ако това не е било така, ако в продължение на няколко часа никой не е повдигнал нито един подобен въпрос, ето това би било признак за сериозни проблеми в партията. БСП е идейна партия, а не клуб по интереси, нито клуб на младите и не толкова млади кариеристи. Затова има значение (за държавата като цяло) и кой е загубил състезанието, спечелено от ген. Радев. Както има значение фактът, че въобще има загубили.

 

Това означава, че състезанието не е било предрешено. Както каза един от номинираните - Таско Ерменков - „БСП е единствената партия, която може да излъчи толкова кандидати, докато другите ги търсят с фенер през деня, както Диоген е търсил човека“. Така Таско Ерменков постави истинския въпрос – къде са кандидатите на другите партии? В БСП имаше състезание, всички го видяха, къде е състезанието на конкурентите? Въпросът е истинският от гледна точка на това как изглежда България отстрани – като демократична и правова европейска държава или като нещо друго.

 

Защото каква е една партия се вижда най-добре като бъде сравнена с другите на терена. Като се види цялата картина, а не отделни детайли от нея.

 

Защото, да, БСП – с нейните многочасови пленуми, сложни и дълги процедури по издигане на кандидати (не само в този случай, а въобще) изглежда тромаво и старомодно на фона на „стегнатия“ ГЕРБ. Там като му дойде времето - джас – прас, за има - няма един академичен час време всичко става ясно – кой къде е („всички сме си на мястото“, каза Борисов след местните избори). В подобна картина единствено демокрацията я няма, но на публиката, залисана в своите си всекидневни дела, това някак убягва. И това прави протяжните процедури на БСП ценни – ако не друго, те припомнят на гражданите как изглежда демокрацията.

 

В кандидатурата на ген. Радев може да се огледа цяло едно поколение, поколението на родените през 60-те години, което прегърна и отстоя демокрацията. Хората, които повярваха в шанса, който им даде смяната на системата и затова останаха да правят кариера в България. Хората, които не са родени на жълтите павета със сребърна лъжичка в устата и чийто професионален успех е лично тяхно завоевание. Ген. Радев, роденият в Димитровград златен медалист от математическата гимназия в Хасково, е точно такъв човек. И това го прави не просто кандидат, с който БСП и нейното ръководство успешно да отбие номера, а сериозен претендент за първото място в президентската надпревара

.

БСП излетя. Как ще се приземи и дали ще чуе аплодисменти, когато излезе от пилотската кабина предстои да видим. Както предстои да видим и в каква компания ще се рее в небето на предизборната кампания. Наистина на ход е ГЕРБ.


От категорията

Илияна Йотова – различният вицепрезидент!

Илияна Йотова – различният вицепрезидент! -1580124052.jpg

С всеки ден свой ден на „Дондуков“ 2 показва, че този пост има значение, а не е ...

27 ян. 2020 | 13:04

Валерия Велева: Менда Стоянова да каже защо поставя под риск монетарната стабилност на страната

-1495463781.jpg

От събота един призрак ходи из България - ще се променя ли курсът лев-евро при ...

27 ян. 2020 | 14:54

Петър Волгин: Винаги верни на Големия брат

Петър Волгин-1533827016.jpg

А в крайна сметка, ако евроатлантическата солидарност толкова го изисква, и от ...

27 ян. 2020 | 16:24

Боян Чуков: Промените в Русия - етап от възраждането на Хартланда

-1542196322.jpg

Ходовете на Путин се осмислят трудно от тези, които нямат интелектуалната сила ...

26 ян. 2020 | 13:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Божидарка Лилова


24 авг. 2016 | 21:24А какво направиха другите,тези които 25 г се биха в гърдите че носят демокрацията,а опоскаха държавата?Защо 25 г се връщаме само назад ,а не виждаме новото поколение което иска да направи нещо?Защо търсим най напред лошото във всяка нова личност само,защото не е наша?До кога ще бъде така само при нашия казан в ада да няма дяволи ,защото сами се дърпаме един друг?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Sasho Aleks Aleksandrino


21 авг. 2016 | 23:10Натискате да давате гласност и положителни точки за БСП,но няма как да стане.за 25 години видяхме какво направи БСП.Тях ги интересува единствено да запазят статуквото,т.е.техните хора.Не ги е еня за България.Народа ще си каже думата,а не те! А за г н Радев,язък....човек който няма собствено аз.Ще го употребят и захвърлят.С каква лекота захвърли пагона и си остави кариерата на вятъра


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Вики


19 авг. 2016 | 17:50Каква демократична процедура, когато не се взема мнението на членската маса?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Александър Петров


19 авг. 2016 | 17:14Само тези, които искате да се върне времето, в което се правите, че работите, а те се правят, че ви плащат и накрая забърсвате всичко нужно по тъмно или ревете докато ви подхвърлят някоя троха сте ни виновни, колега ;)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ivan Ruskov


19 авг. 2016 | 11:35А стига сте баламосвали хората. Идиоти ли сте или газ о лизци.?! Пиндоски подлоги. Путин ви виновен некадърници !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Александър Петров


18 авг. 2016 | 22:13Доста манипулиращ текст г жо Кръстева. Какви демократични процедури, какви пет лева ? Знаеше се, че БСП и АБВ ще имат общ кандидат още след срещата им с Путин. Навярно там са разбрали и кой ще е той лично от Путин. След това доста нескопосаното напускане на БА от страна на Радев издаде на обществото, че именно той е кандидата на левицата доста преди "демократичните" процедури по избирането му. Като цяло всички тези процедури бяха само театър за пред хората ... Толкова е и про натовски настроен генерала ... Очаквах повече от вашата медия. Жалко!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Ковачева


18 авг. 2016 | 15:26Не е разпознаваем и не е политик,няма да гласуват за него освен само 4ленската им маса.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Нели Горанова


18 авг. 2016 | 13:58Успех!И бързо намиране на летището за успешно кацане!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.