Венецуела е извършвала вероятно пране на пари през българска банка

След като са били прехвърляни в България, парите са били трансферирани в чужбина

Венецуела е извършвала вероятно пране на пари през българска банка

3634 | 13 февр. 2019 | 15:30

Държавната петролна компания на Венецуела е извършвала парични преводи през български банкови сметки. Банката, както и лицето титуляр на сметките, са установени. Това стана ясно от брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров.


Държавната петролна компания на Венецуела е извършвала парични преводи през български банкови сметки. Банката, както и лицето титуляр на сметките, са установени. Това стана ясно от брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров.

 

След като са били прехвърляни в България, парите са били трансферирани в чужбина.

 

За прехвърлянето на пари съобщи в Twitter депутатът от опозицията на Венецуела Карлос Папарони. "Успяхме да спрем незаконна транзакция на узурпаторите, които искаха да продължат плячкосването на "Петролеос де Венесуела", чрез брокерска къща в България. Продължаваме битката да защитим имуществото на Републиката. Напред Венецуела!", написа преди няколко дни Папaрони. Сега това беше де факто потвърдено от Цацаров.

 

Главният прокурор на България обаче не говори за брокерска къща, а за банкови сметки.

 

Обвинител номер едно призна и, че транзакциите са засечени с помощта на "партньорски служби", визирайки службите на САЩ. Установена е банката, лицето-титуляр на сметките и конкретните сметки.

От тях са правени преводи към други държави, като според Цацаров в повечето случаи основанията за тези преводи били недействителни - например за закупуване на храни, за закупуване на оборудване на Венецуелската спортна федерация.

 

Сметките в банката са били открити по редовен път, но в момента се извършва пълен мониторинг и проверка от страна на ДАНС.

Тепърва ще се прави анализ на информацията и ще се събират още данни, за да бъде преценено дали да бъде повдигнато обвинение за пране на пари.

 

Цацаров посочи, че най-вероятно става дума за целенасочен механизъм за изнасяне на парични средства. Главният прокурор посочи, че случващото се няма общо с политическата ситуация във Венецуела в момента.

"Тогава, когато информацията бъде обобщена и имаме пълна картина на преводите, ще бъдат предприети необходимите мерки, за да бъде анализирана тази информация и прокуратурата да прецени дали да започне извършването на действия по наказателно производство за пране на пари. Същевременно са взети всички мерки за това остатъчните средства, които са в немалък размер по тези сметки, да са поставени под пълен контрол и да не се допускат преводи от сметките", каза още Цацаров.

Венецуелската компания е санкционирана от САЩ

В края на миналия месец САЩ обявиха, че въвеждат санкции срещу венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), която е де факто монополист в тази дейност в страната с най-големите доказани петролни запаси в света. Блокираните активи на PDVSA бяха за 7 млрд. долара. Причината за блокирането на парите е да не се присвояват активи на венецуелския народ от президента Николас Мадуро.

Няколко дни по-късно депутатът от венецуелския национален парламент Карлос Папарони обяви, че национална петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в няколко страни, в това число и България. "Петролеос де Венесуела" иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", заяви тогава депутатът в "Туитър".

Днес американският посланик Ерик Рубин каза, че американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато. Той посочи, че американското и българското правителство работят в отлично сътрудничество.

 


От категорията

Гешев: Вече няма недосегаеми! Прокуратурата действа на базата на закона и в президентството

-1589613336.png

Не може затворите да са пълни само със социално слаби и без политическо влияние ...

9 юли 2020 | 16:31

За първи път! Белезници за двама президентски съветници - Пламен Узунов и Илия Милушев

-1594283351.jpg

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани ...

9 юли 2020 | 15:04

Прокуратурата поиска проверка на Аркутино и парк "Росенец"

-1594304450.jpg

ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни ...

9 юли 2020 | 17:19

Арестуваха Пламен Узунов! Водят го под конвой в София

Арестуваха Пламен Узунов! За първи път щракват белезтици на съветник на държавния глава -1594288801.jpg

Той е задържан край Пловдив за 24 часа. Адвокат на Узунов е Емилия Недева.Ще ...

9 юли 2020 | 12:48