Българи и институции ще реализират трансформацията на въглищния отрасъл в Югозападния район

В платформата „Brown to Green” до момента са се включили WWF България, КНСБ, КТ „Подкрепа“, ТЕЦ „Бобов Дол“, „Топлофикация – Перник“

Граждани и институции ще реализират трансформацията на въглищния отрасъл в Югозападния район

2199 | 3 юни 2020 | 13:11

Учредителите са се обединили около каузата да намерят правилния път, чрез който по най-благоприятния за страната ни начин да реализират Зелената сделка


Наскоро бе обявено стартирането на новата платформа „Brown to Green”. Идеята на учредителите е чрез общи усилия да се осъществи гладко цялостното трансформиране на енергийните дружества в Югозападен въглищен район.


Учредителите са се обединили около каузата да намерят правилния път, чрез който по най-благоприятния за страната ни начин да реализират Зелената сделка. Те са съсредоточени върху областта, в която функционират 2 от най-големите енергопроизводствени дружества в страната, както и големите мини в Пернишко и Бобовдолско, които осигуряват поминъка на хиляди семейства.


Съучредителката на платформата Кристина Лазарова споделя, че идеята за проекта се е родила спонтанно преди година, когато в публичното пространство все още не се говореше за план като „Зелената сделка“.
В платформата до момента са се включили WWF България, КНСБ, КТ „Подкрепа“, ТЕЦ „Бобов Дол“, „Топлофикация - Перник“ и други. Проектът среща и важна институционална подкрепа в лицето на Министерски съвет, Министерство на околната среда и водите и Министерство на енергетиката.


“Разглеждаме платформата като средство за постигане на няколко средносрочни и дългосрочни цели, а именно цялостно трансфомиране на съществуващите енергийни мощности на “Топлофикация - Перник” и ТЕЦ ”Бобов дол”, организиране на дейностите в мините в областта и развитие на районите в икономически, екологичен и социален аспект“, сподели екологът Кристина Лазарова.


Според Лазарова сред основните цели на “Brown to Green” е и осигуряването на възможност за преквалификация на персонала на дружествата. Намерението им е това да се реализира чрез ангажирането им в други икономически дейности, в които да се открият нови работни места. Чрез тях може да се развие целият регион и да се направи по-привлекателен за местни и чужди инвеститори.


„Активно ще следим за внедряването на най-добрите решения, отправените препоръки, европейските и национални цели, различните проекти, мерки и модели, които взимат в другите въглищни райони в Гърция, Полша и Германия. Тяхната роля в преструктуриране и заместване на въгледобива е много активна.“ – обясни КристинаЛазарова.


ОЗК

От категорията

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“

Снимка: БГНЕС-1610724269.jpg

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило ...

15 ян. 2021 | 17:23

НАП: Електронни касови бележки ще заместят хартиените

-1551104105.jpg

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките ...

14 ян. 2021 | 14:51

Теменужка Петкова: България да има диверсификация на своя газ е мечта от години

Снимка БНТ-1610785627.png

"Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова ...

16 ян. 2021 | 10:24

Инж.Желев: Наш основен приоритет е опазване на околната среда и екологичното производство на енергия

-1427713691.jpg

Паралелно през 2021 г. продължаваме по план работата по проекта ни за поетапно ...

14 ян. 2021 | 14:42