Все по-често в България се провеждат митинги срещу войната. На снимката - пацифисти във Варна на протест срещу войната в Украйна.

Българите сме прагматични пацифисти

6371 | 14 май 2015 | 12:27

Или защо никога няма да се бия за родината си


По време на първия мандат (1948-1949) на държавния глава на Коста Рика Хосе Фигуерес Ферер с негова активна намеса се случват няколко революционни неща - жените и чернокожите получават право да гласуват и армията на страната е закрита. Това е така и до днес. Военният бюджет е пренасочен към образованието и здравеопазването. „Да заменим войската с армия от учители“, казал Ферер.


Днес бившата испанска колония, на чиято територия има независима държава от по-малко от два века, разполага с едно от най-добрите здравеопазвания в региона и е обект на медицински туризъм от страна на американците, които смятат костариканските медицински услуги освен за по-евтини и за по-добри от родните им. За здраве се отделят 7% от БВП (срещу 4,3% за 2015 г. у нас), а 70% от сектора е финансиран от държавата (източник - The Georgetown Public Policy Review). По продължителност на живота страната е на второ място на двата американски континента след Чили и преди САЩ.


Ще кажете - това е Третият свят, бананова република (макар кафеена да е по-точната дума), не бива да се мерим с тази страна. Не е точно така, защото Коста Рика е една от най-бързо развиващите се страни в Централна Америка, прословута е с екологичната си политика, която е една от най-добрите в света, и в последното десетилетие два пъти оглавява класацията според Индекса на щастието (2009 и 2012 г.). БВП на глава от населението е малко по-нисък от българския (13 хил. долара срещу 17-18 хил. у нас по данни на ЦРУ).


Т.е. съвсем щастливо, гордо и достойно може да се живее и


без милитаристични настроения


В Европа армии нямат ­Лихтенщайн, Исландия и Монако, като Исландия е и член на НАТО. Все страни, към чийто стандарт на живот бихме искали да се приближим.


По случай 6 май, Деня на храбростта, „Галъп“ публикува свое старо изследване от края на миналата година, проведено в 64 страни. Допитването цели да установи какъв процент от населението им е готово да се бие за родината си. Изпитах особена гордост от родината си, в която само 25% от гражданите са войнствено настроени, а близо половината (47%) никога не биха хванали оръжие. Този факт, разбира се, бе подложен на унищожителна критика, особено на фона на 6 май и на притесненията около намаляващата ни и все по-обезсилена армия. И понеже съм част от тези 47%, които не желаят при никакви обстоятелства да се бият за родината си (а и за каквото и да било друго), а даже смятат армията ни за ненужна, искам да обясня защо. Както и защо пацифизмът на българите ме изпълва с гордост.


Първият и най-важният ми аргумент е горният пример с Коста Рика. Имаме далеч по-важни и неотложни проблеми, които ни топят и омаломощават като нация, от евентуални войни или инвазии на врагове, че да харчим повече за пушки и изтребители, а не за болници, образование, правораздаване. Ферер, син на лекар и учителка, сам описващ се като „фермер социалист“, го е осъзнал още в средата на миналия век. Пък и днешната ни милитаристична тяга не идва от вътрешна потребност, от някакви органични заплахи от съседни страни. Тя идва по нареждане отвън също като през Студената война. Някой иска да ни продаде военна техника, измисля политически контекст, в който това да стане възможно, и ни притиска да купуваме.


Но защо? От кого да се пазим?


От Румъния и Гърция, които са членове на ЕС като нас? От Турция, с която сме заедно в НАТО? Или от Македония, която себе си не може да опази напоследък, че ще застрашава нас? Или пък от Сърбия, която също кандидатства да влезе в нашето европейско семейство? А, да, от Русия, от другата страна на Черно море. Заплахата е твърде недоказана и пропагандна, за да си струва стотиците милиони разходи за свръхмодерна американска или друга западна военна техника. Но пък някой трябва да има мъжеството да го каже. А това мъжество, да отстояваш националния си интерес въпреки притискането на великите сили, е много по-голямо от онова, което се изисква, за да стреляш по хора, които нищо не са ти направили.


Второ, изследването на „Галъп“ показва, че сме в ласкаещ националното ни самочувствие сегмент от пацифистки настроени нации. Ние сме в отрязъка страни с от 0 до 25% войнствено население, където са Япония, Холандия, Германия, Белгия, Чехия, Австрия, Испания. Все развити, добре живеещи страни, с които бихме искали да се съизмерваме. Пък дори и по пацифизъм.


Трето, не вярвам в теорията за „справедливата война“. Тя си има специални критерии, които трябва да бъдат изпълнени, а съчетаването им накуп е почти невъзможно. Например „изчерпването на всички мирни средства“. Това предполага изключително слабо разузнаване, което не е успяло да ­предугади всички евентуални негативни развития за нас, нито да изманипулира врага, преди той да нападне; както и неработеща дипломация, която не е могла да постави страната ни в благоприятен международен контекст и да я защити от посегателства. Не виждам основателна причина обикновени хора да стават пушечно месо заради нечия некадърност. Защото некадърните дипломати и разузнавачи няма да са на първа линия на фронта, ще пратят там да поемат куршумите някакви невинни момчета и момичета, които нямат нищо общо с техния провал.


Скептичният българин има дълга история с неуважение към авторитетите, защото все не случва на управление през Третата българска държава. Няма да тръгне да оправя бакиите на некадърните си лидери ей така, от единия патриотизъм. И е наясно, че когато атовете се ритат, магаретата трябва да стоят настрани. Като в думата „магарета“ тук влагам най-искрената си симпатия и я ползвам като метафора на обикновения човек.


Българският народ има още две добри поговорки, които обясняват миролюбието му, почиващо повече на прагматизъм, отколкото на някаква духовна основа от типа на будистката. „На гол тумбак чифте пищови“ и „Гол, ама сокол“. Въобще модерната теория на пацифизма гради аргументите си точно по този начин - повече върху прагматизма, отколкото върху имагинерни морални категории. Много по-разумно е


да не въвличаш народа си в конфликти


отколкото да хабиш национално богатство за нещо нехуманно и отречено от световната общност. Няма непредотвратими ситуации, ако си умен и далновиден лидер. Пък и все още има живи свидетели на голямата касапница от Втората световна война, които са най-убедителните защитници на тази теза. Дори Америка, която доскоро изнасяше демокрация чрез война, смени тактиката напоследък и започна да подкрепя определени съпротивителни движения, които бранят интересите й. И да си продава военната техника на които туземци поддадат на натиска й. Така наистина е по-разумно.


Българската държава трябва много да внимава каква външна и военна политика води, защото може да разчита само на една четвърт на нацията в случай на конфликт. На останалите от нас - не може. Ние ще си тръгнем и ще изведем и семействата си някъде, където е спокойно и мирно, в случай че ни въвлекат във война. Освен това не искам, когато си представям живота си напред, дори теоретично да допускам битки и грабване на оръжие. Очаквам от държавата си да ми даде друга перспектива - на мир, благоденствие, сигурност. Ако не успее, не виждам основателна причина да браня провалените й лидери с живота си. Защото те ще ме лъжат, че ще умра за „бащиното огнище“, но съм чела достатъчно книги, за да знам, че всъщност ще ме пуснат пред куршумите, за да може някой удобно скрит на безопасно място некадърник да се прави на голям стратег и вожд. Не, благодаря.


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59

Васил Василев: Паркетни политици провокират ново разделение на обществото

-1599923308.jpg

Не можем да не се противопоставим на начина, по който започна тази предизборна ...

28 септ. 2021 | 15:54