Интерконекторът е приоритетен за целия Европейски съюз

България и Гърция подписват споразумение за газовата връзка

486 | 10 окт. 2019 | 08:40

Реализацията е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона


България и Гърция подписват междуправителствено споразумение по проекта за изграждането на газовата връзка между двете страни.

Договорът предвижда условията по ключови ангажименти, свързани с установяването на данъчен режим, договор за заем между Европейската инвестиционна банка и Български енергиен холдинг, пренос на газ с "Булгаргаз", ДЕПА , Едисон и други.

Междусистемната газова връзка (IGB) е приоритетен проект не само за двете държави, а и за Европейския съюз. Реализацията е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

Изграждането на тръбата се реализира от смесеното инвестиционно дружество "АЙ СИ ДЖИ БИ", регистрирано в България през 2011 г. с акционери Български енергиен холдинг (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon – дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Газопроводът ще свърже гръцката национална газопреносна система в района на Комотини с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км и проектен капацитет до 3 млрд. куб. м. годишно в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.куб.м. годишно.

Началото на проекта започна с подписването на междуправителствен договор през 2009 г. Той е обявен за проект от национално значение. Финансиране от 149 млн. евро е осигурено от българска страна с подкрепата на Европейската комисия.

Източник Канал 3


От категорията

Програмист спечели Голямата награда на „ЛУКОЙЛ Клуб“ (ВИДЕО)

Снимки: "Лукойл-България"-1571312716.jpg

Той спечели екскурзия за двама до Щутгарт с посещение на завода и музея на ...

17 окт. 2019 | 14:43

На кръгла маса в Брюксел

Евродепутатът Ева Майдел: Стартъпите създават 50% от новите професии в икономиката

Снимки: ГЕРБ-1571302476.jpg

Специален гост на дискусията бе Джон Колисон, един от най-младите стартъп ...

17 окт. 2019 | 11:53

Кристалина Георгиева призова за търговски мир между САЩ и Китай

-1563802267.jpg

Частичната търговска сделка между САЩ и Китай е новина, която може да се ...

17 окт. 2019 | 17:18

Стамен Янев: Не можем да кажем коя ще е точната локация на инвестиция на Фолксваген

Стамен Янев-1571321218.jpg

За момента няма решение на Борда, подписан договор или стартиране на реални ...

17 окт. 2019 | 17:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.