България и Китай подписаха десет споразумения за взаимно сътрудничество

На срещата между Бойко Борисов с Ли Къцян

България и Китай подписаха десет споразумения на стойност над 1,5 млрд. евро (ВИДЕО)

10290 | 6 юли 2018 | 12:09

Сред важните документи са Финансово споразумение за 1,5 млрд. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие и споразумение между Параходство БМФ и китайска банка за 94,15 млн. долара за 6 кораба за насипни товари

България и Китай подписаха десет споразумения за взаимно сътрудничество-1530868750.jpgСнимки: Правителствена информационна служба-1530868486.jpg-1530868357.jpg

България и Китай подписаха десет споразумения за взаимно сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи по време на срещата между председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиера на България Бойко Борисов.

Двете държави подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на България и Националната енергийна администрация относно мирното използване на ядрена енергия, Меморандум за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия между Министерството на икономиката на България и Министерството на търговията на Китай, Споразумение между правителството на Китай и България за сътрудничество в областта на науката и технологиите, Протокол за фитосанитарни изисквания за белене на слънчогледово семе, Писмо за намерения между Министерството на икономиката на България и Китайска държавна администрация за тютюна.

Паодписани бяха още Меморандум за разбирателство между Национална компания „Индустриални зони“ и Китайския център за развитие на индустрията, Финансово споразумение за 1,5 млрд. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие, Споразумение между Параходство български морски флот и китайска банка за 94,15 млн. долара за изграждане на шест кораба за насипни товари, Договор за изграждане на нова централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия и Меморандум за сътрудничество между Борика АД и UnionPay.

Имаме редкия шанс да развием промишлени, икономически и финансови бизнес отношения с Китай, каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на пленарните заседания.

„България и българският народ обичат китайския народ. Имаме редкия шанс с прагматичност и спазвайки европейските правила на база на взаимна добросъвестност да развием промишлени, икономически, финансови бизнес отношения - в сферата на туризма, икономиката, културното наследство и образованието“, подчерта Борисов. На разговора присъстват и вицепремиерът Валери Симеонов и външният министър Екатерина Захариева.

"Гордеем се с куража на Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му", коментира на свой ред председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

„За първи път посещавам България след сформиране на правителството и това е първата спирка на европейския ми маршрут. Благодаря за тържествената вечеря на г-н Борисов вчера вечерта. Имах възможност да видя златни предмети от преди 7 хил. години. Вчера ми дадоха и подарък – знаме от съпругата на Боян Петров, който изчезна по време на изкачване в Хималаите. На знамето пише, че нейното сърце винаги ще остане там. Ние се гордеем с неговия кураж“, каза още Къцян. Той посочи, че с премиера Борисов са провели важен разговор на четири очи и са постигнали единодушно съгласие по някои важни въпроси.

 

Приветстваме обединена Европа и силно евро. Това заяви китайският премиер Ли Къцян на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Най-важно е да следваме пазарните правила, правилата и законите на ЕС. Нашите проекти трябва да бъдат отворени и прозрачни, посочи Ли Къцян.

Китай подкрепя европейската интеграция и един обединен Евросъюз. Ние разбираме, че ЕС е важна сила за глобалния просперитет, подчерта Ли Къцян, добавяйки, че инициативата "16+1" не е насочена срещу ЕС.

"Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция", категоричен е китайският премиер.

 

Той обеща да засили сътрудничеството с България. Ли Къцян е много впечатлен от българската история и обеща да насърчи развитието на туризма.

„Готови сме да участваме в сътрудничеството в областта на ядрената енергия с България“, подчерта Ли Къцян, напомняйки, че Пекин вече сътрудничи с някои европейски държави в областта на мирната ядрена енергия. „Трябва да използваме съществуващото оборудване за мирни цели. Ние ще засилим този процес“, добави той.

„Има много възможности за развитието на двустранната търговия с България и това ще засили процеса на евроинтеграция.

Китай никога няма да започне търговска война, категоричен е Ли Къцян и подчерта, че Пекин ще защитава интересите си, ако някой иска да увеличава тарифите. „Ще поддържаме авторитета на СТО. Никой няма интерес от търговска война, тя пречи на многостранния процес. Търговската война е лоша за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си“, каза китайският премиер и обеща да защитава интересите на всички компании, включително чуждестранни, които ще работят на пазара на Поднебесната.

„Искаме да дадем повече възможности на България. Ще работя, за да представя България в Китай“, заяви Ли Къцян.

Важното послание на премиера Ли Къцян е, че форматът „16+1“ не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, те могат да помогнат, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Форматът „16+1“ не цели разделяне и цепене на съюза, а колкото е възможно по-бързо държавите от Балканите да наваксат изоставането си от страните от ЕС, добави Борисов.

По проекта за АЕЦ „Белене“ можем да направим един добър проект с китайската страна, подчерта българският премиер.

 

Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край, каза още Борисов.

„По темата енергетика - с контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни Борисов.

Министър-председателят посочи, че и по отношение на инфраструктурните проекти има напредък.

„Понеже много се говори, че не се спазват процедурите там, където участва Китай, премиерът Ли каза, че те ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и спазвайки всички правила. Съвременното китайско правителство работи за един доста по-дълъг период напред от България. Те имат стратегии за 50 години напред. Бях озадачен, когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, обясни още Борисов.

 

Очаквайте подробности

 България и Китай подписаха десет споразумения за взаимно сътрудничество

Сред важните документи са Финансово споразумение за 1,5 млрд. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие и споразумение между Параходство БМФ и китайска банка за 94,15 млн. долара за 6 кораба за насипни товари

От категорията

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом. Моля ви, не проливайте кръв! (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом-1594497380.png

И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и ...

11 юли 2020 | 22:40

Двама полицаи са леко пострадали след протестите в събота, в добро състояние са

Снимка БГНЕС-1594535547.jpg

Те са настанени в в неврохирургията на "Пирогов", без опасност за ...

12 юли 2020 | 09:28

Астролози: До година и четири месеца в България ще се появи голям лидер

Астролози: До година и четири месеца в България ще се появи голям лидер-1594535161.jpg

Ще живеем на изключително бързи обороти. Ще трябва да се научим да уважаваме ...

12 юли 2020 | 09:23