Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец декември 2017

Прогнозата на ИСА за 2018: Новото антикорупционно законодателство няма да заработи ефективно

България на старта на тежко Председателство на ЕС и силна вътрешна опозиционност

20889 | 29 дек. 2017 | 14:04

България поема огромна отговорност пред страните от Западните Балкани и това може да се окаже с ефекта на бумеранг от несбъднати очаквания.Това превръща кабинета в заложник на неговата резултатност във вътрешен и регионален план.


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец декември 2017 

 

Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. 

РАДЕВ - ЯРКА ОПОЗИЦИОННОСТ И ЦЕННОСТНО РАЗМИНАВАНЕ С ГЕРБ
БОРИСОВ - РАЗНОБОЙ С ГРУПАТА И РЕАКТИВНОСТ СПРЯМО ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОЧАКВАНИЯ
НИНОВА - МЕЖДУ АЛТЕРНАТИВА НА ВЛАСТТА
И КАДРОВИЯ ВАКУУМ В БСП
ДОГАН - ДАДЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ХОРИЗОНТ
ОТ ЕДНА ГОДИНА
РЕШЕНИЕТО НА ТРЪМП ЗА ЙЕРУСАЛИМ ВКАРА СВЕТА В ПОРЕДНА КРИЗА

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Краят на годината се оказа особено динамично в политически план време. Въпреки перманентното припламване на искри между коалиционните партньори, управлението на ГЕРБ и ОП е стабилно в икономически и политически план. В глобален - страната запазва добро ниво на международен авторитет и се превръща във фактор на Балканите. Кабинетът функционира в условията на тежък вътрешнополитически, регионален и глобален баланс. В третия си мандат Борисов се научи да понася удари и да се справя пред външните предизвикателства.

В края на годината се отбеляза 11-годишен пик в ръста на потреблението. Икономическите показатели на страната са добри, което създава устойчива основа и за политическа стабилност.

Въпреки първоначалните съмнения, свързани с присъствието на ОП във властта, правителството успява да задържи евроатлантическия курс на страната. Външно-политическата активност на премиера Борисов постави европредседателството във фокуса на евронадеждите на страните от региона и това е огромна отговорност за страната ни. Нагнетиха се много очаквания в българското европредседателство – реално е заложен имиджът на България.

Отношенията между ГЕРБ и Обединените патриоти се обтегнаха през последния месец. Поводите: царските имоти и концесиите. Напрежението между партньорите изглежда туширано с гласуването на промяна в плана за управление на парк „Пирин“. Вицепремиерът Валери Симеонов остава голямото неизвестно за развитието на отношенията както вътре в управляващата коалиция, така и между партньорите от ОП.

В 2018-а Бойко Борисов влиза с подкрепата на д-р Ахмед Доган. Почетният председател на ДПС даде на правителството хоризонт от година. Не на третия кабинет на Борисов, а на самия Борисов и ГЕРБ, изключвайки от формулата на управление Езика на омразата, вплетен в поведението на Обединените патриоти.

И за Борисов, и за Доган е ясно, че ГЕРБ и ДПС не могат да влязат в коалиционно управление. Борисов винаги е избягвал съюз с ДПС. Той дойде на власт с отрицанието на Тройната коалиция и партиите на прехода. И сега „опаковането му с ДПС“ не стои като реалност. Посланието на Доган е адекватна оценка за ситуацията в страната – призив за усещането къде е границата на политическата игра и къде стига отговорността пред държавата.

Големият печеливш от създалата се ситуация е лидерът на БСП – Корнелия Нинова. Тя остава силен полюс в полето на парламентарната опозиция, което ѝ отваря широко пространство за политически маневри. Само от нея зависи дали ще може да се изгради като реална алтернатива на управлението – условията са налице.

В края на 2017 и в началото на 2018 година централният въпрос пред БСП остава кадровият. Това е последната пречка пред заявката за алтернатива на управлението. Атаката, която ГЕРБ разви по линия на приватизацията и „Техноимпекс“, за да удари Корнелия Нинова, не даде очакваните резултати. БСП обаче остава втора политическа сила, а основна причина за това са вътрешните противоречия, които намират излаз в медиите.

Парламентарните дебати около ветото на президента върху мораториума за иновативните лекарства показаха, че управляващите са загубили сетива за важните и „опасни“ обществени въпроси. Премиерът Борисов, който се отличава с безспорна интуиция, усети взривоопасния потенциал на ситуацията и пое ангажимент да ревизира решението. Политически това омекоти надигналото се недоволство.

Темата за здравеопазването се върна в центъра на обществения и политически дебат. Системата е в колапс. Промяната е задача от спешен порядък, а отпадането на мораториума само временно сваля напрежението. Темата вече е в оборот и всеки катаклизъм прави огромно впечатление. Здравеопазването се превръща в най-уязвимото място на ГЕРБ.

Очертаха се видими разногласия и нарушена комуникация между лидера  Борисов и парламентарната група на ГЕРБ. По принцип групата е монолитна, гласува под строй и отстоява пламенно позициите, които предварително са очертани. Заради различията и ревизиране на решенията е изправена пред реалния риск да изпадне в политическа и експертна дезориентация, защото няма гаранции за инициативите, които подема.

Управляващите сами си поставят капани – антикомунизмът, приватизацията, президентското вето за лекарствата. Партийните структури не могат да заместят „сетивата“ за усещане на обществените настроения и нагласи.

Темата за ревизия на сделката за „Техноимпекс“, която депутати от ГЕРБ завъртяха през лятото, за да „ударят“ лидера на опозицията Корнелия Нинова, се оказа снежна топка, която се затъркаля през последните месеци, за да се превърне в лавина в края на годината. Малцина представители на целия политически спектър ще останат незасегнати от нейното действие. С темата за ревизия на приватизацията ГЕРБ се опитва да се рестартира като постпреходна партия, с каквато амбиция влезе в политиката. Но обединява срещу себе си и червените, и твърдите сини.

Най-голямото изпитание за патриотите, но и за ГЕРБ, е дали ще удържат на натиска на ДПС за „демонтаж“ на коалицията. Смяна единствено на Валери Симеонов носи потенциал да се обърне срещу ГЕРБ, тъй като вицепремиерът изигра силни козове. В същото време той е носителят на най-много гафове в управлението и срещу него е насочена енергията като проводник на неприемливо поведение.

Вотът на недоверие, който опозицията в лицето на БСП и ДПС обеща да внесе в средата на януари, ще е на тема „Корупция“. Това е много обща тема и то за вот на недоверие. Въпросът опира до конкретни предложения и мерки. Опозицията ще спечели повече, ако конкретизира темата за вота.

Президентът все повече се превръща във фактор, който присъства в политическите сметки за бъдещето на страната. Румен Радев използва моралния капан, в който влезе ГЕРБ с мораториума, и отново излезе напред. Остави да се развият негативните обществени реакции и нападна остро и директно. Потвърди се тезата, че може да действа реактивно и на политическия терен, не само във въздуха.

Българските ВВС се изправиха пред реален риск от приземяване. Заради многогодишно протакане на модернизацията България влезе в сложна геополитическа игра, за което може да плати висока цена. Разблокирането на проекта за логистична поддръжка на МиГ-29 от руската компания на този етап е единственото решение.

Ако иска да развива отношенията си с Китай по линия на икономическите проекти, София трябва да убеди Берлин и Брюксел, че инициативата е полезна за Европейския съюз, защото преодолява социално-икономическите дисбаланси между най-изостаналия член на Съюза и останалите страни в него. Кохезионните пари намаляват, а разликите не само остават, но и се задълбочават.

България има най-старите и дълбоки връзки с Япония от всички страни в Източна Европа. От символна гледна точка е много важно българският парламент да е първият в Европа, който ратифицира споразумението за единно икономическо пространство с Япония.

Информационната война между Запада и Русия вече е факт. С всеки изминал месец нейните параметри набират все повече сила. България е част от Запада и няма да бъде оставена на неутрални или по-балансирани позиции. Руското влияние на Балканите е целенасочено отслабвано като вече се губи и последната значима позиция – Сърбия.

Признаването на Йерусалим за столица на Израел от САЩ се оказа повод за тектонични размествания в световната политика. За първи път Съединените щати изпаднаха в толкова голяма изолация и станаха обект на такъв критицизъм дори сред дългогодишните си партньори. Световното им лидерство вече е сериозно разклатено, а геополитическата им тежест променена.

Израел се озова в тежка ситуация на обграждащо напрежение. Турският президент Ердоган излезе като победител от сагата и своеобразен говорил на мюсюлманите по света. Той започна да отнема ролята на Саудитска Арабия като единия от политическите центрове на исляма.

Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, международни наблюдатели: Борислав Ангелов (Русия), Даниел Томов (Румъния) и Михаил Кумчев(Македония). 

 

Пълният му 61-страничен вариант е достъпен само за абонати. 

Съдържание:
I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ 

II. ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА 

СТАБИЛНОСТ НА МНОЗИНСТВОТО, КАПАНИ ПРЕД УПРАВЛЯВАЩИТЕ
ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС ПОРОДИ ПРЕКОМЕРНИ ОЧАКВАНИЯ
АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ЗАКОН – БЕЗ ВИЗИЯ И ДОСТАТЪЧНА ЕКСПЕРТИЗА
ПРЕЗИДЕНТЪТ ИЗЛЕЗЕ ОТНОВО НАПРЕД СЛЕД МОРАЛНИЯ ВАКУУМ ЗА ЛЕКАРСТВАТА
БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И КИТАЙ
СОФИЯ ТРЯБВА ПЪРВА ДА РАТИФИЦИРА ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЕС-ЯПОНИЯ
БЪЛГАРИЯ, ЗАПАДЪТ И РУСИЯ

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА 

ГЕРБ – МОНОЛИТНОСТ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА, РАЗНОГЛАСИЯ С БОРИСОВ
МЕЖДУ НИНОВА И АЛТЕРНАТИВАТА СТОИ КАДРОВИЯТ ВАКУУМ
ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ СА ЛОЯЛЕН ПАРТНЬОР С ЕДНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ - ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ
ДОГАН ДАДЕ ВРЕМЕННА ПОДКРЕПА НА БОРИСОВ И ОТВОРИ ШИРОКО ПОЛЕ ЗА НИНОВА
НОМИНАЛНО ПОЛИТИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ НА „ВОЛЯ“
ДИНАМИКА ПРИ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ

IV. ПРОБЛЕМНИ ТОЧКИ

ПРИВАТИЗАЦИЯ СЪС ЗАДНА ДАТА: ДУХЪТ ИЗЛЕЗЕ ОТ БУТИЛКАТА
БОЙНАТА НИ АВИАЦИЯ ПРЕД РИСК ОТ ОКОНЧАТЕЛНО ПРИЗЕМЯВАНЕ
ЦАРСКИТЕ ИМОТИ“ - ОТНОВО В ПУБЛИЧЕН ОБОРОТ
МОРАТОРИУМЪТ ВЪРХУ НОВИТЕ ЛЕКАРСТВА Е С ВИСОКА ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕНА
КОНФЛИКТНИ ТОЧКИ - ПЪТИЩА, ЕКОЛОГИЯ, ЦЕНИ, АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

V. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА 

ЙЕРУСАЛИМ И РАЗМЕСТВАНИЯТА В СВЕТОВНИЯ РЕД
АВСТРИЙСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО – „ВРЕМЕ Е ЗА НОВОТО“
МАКЕДОНИЯ – ОЦЕНКА НА ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА СДСМ
РУСИЯ – ПУТИН ТРЪГНА КЪМ ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ
ТУРЦИЯ – ЕРДОГАН С ПАНИСЛЯМИСТКА ЗАЯВКА И ПРОБЛЕМИ С ВАШИНГТОН
РУМЪНИЯ ПРЕЗ 2017 И ОЧАКВАНИЯ ЗА 2018
АЛБАНИЯ В ГОДИНА НА ПОЛИТИЧЕСКО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ
КОСОВО НА РЪБА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕСТАБИЛНОСТ

За контакти и абонамент - 0878 852 713 


От категорията

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента-1631893228.jpg

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно ...

17 септ. 2021 | 18:39

Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

-1594312463.jpg

След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за ...

17 септ. 2021 | 10:48

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт-1632044218.jpg

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна ...

19 септ. 2021 | 12:36

Кеворк Кеворкян: Въртоглавщини с паметници

-1568320806.jpg

Действащите политици ги нямаше при откриване на паметника на Удроу Уилсън, но ...

18 септ. 2021 | 13:05