България основа Национален комитет към Световната пътна асоциация PIARC

Това признание е възможност за контакти с едни от най-големите имена в пътната наука.

България основа Национален комитет към Световната пътна асоциация PIARC

1867 | 28 ноем. 2018 | 12:54

Основаването на Национален комитет към PIARC е една чудесна възможност огромната експертиза и опит, с който разполага асоциацията, държавите членки и комитетите им да достигне до българския пътен бранш.


 

На 25 октомври 2018 година -109 години след основаването на Световната пътна асоциация, България учреди своя Национален комитет в лицето на Български форум за транспортна инфраструктура.

 

В Йокохама, Япония от 22 до 26 октомври се състоя годишният съвет на Световната пътна асоциация (PIARC), в който членуват 140 държави.

 

В откриването на международния форум взеха участие Министъра на транспорта на Япония - Кейичи Ишии, кметът на град Йокохама - г-жа Фумико Хаяши, която е и председател на комитета по транспорт.

 

В деня на заседанието на съвета на PIARC, в присъствието на Управителния съвет, както и на директори на пътни администрации и националните комитети на 140-те държави членки, бе гласувано с единодушие предложението за създаване на Национален комитет на България към Световната пътна асоциация, в лицето на Български форум за транспортна инфраструктура (БФТИ).

 

На събитието Националният комитет на България (БФТИ) бе представен от генералния секретар на БФТИ- д-р инж. Иван Кацаров.

Документът за припознаването на БФТИ като Национален комитет на България към Световната пътна асоциация бе подписан от президента на PIARC – Клод ван Руутен и генералния секретар на асоциацията – Партик Малеяк.

 

На официалната церемония по подписването в присъствието на представители на 140-те държави членки бе връчено и копие от оригинала на документа за присъединяване на България към PIARC, издаден още през далечната 1909 година.

България е една от учредителките на Световната пътна асоциация.

 

Световната пътна асоциация или както е по-позната – PIARC, има повече от 100 годишна история и е най-старата пътна организация в света.

 

Основана е още през 1909 година, а България е една от страните, участвали в процеса по основаването. Към момента в нея членуват над 140 страни чрез своите пътни администрации. 45 от тях имат създадени Национални комитети, които представляват науката и практиката на национално ниво в организацията.

Германия например е представена от FGSV (Изследователска асоциация за пътища и транспорт) организацията, която пише немските норми за проектиране и на чиято база са построени и нашите.

 

БФТИ получи подкрепата за учредяването на Национален комитет на България към Световната пътна асоциация, защото в нея участват най-изявените и най-опитни български експерти от пътния бранш, между които представители на администрацията – в лицето на бивши директори на АПИ, както и видни представители на средите в пътната наука.

 

В своята кратка история, неправителствената организация със седалище Университета по Архитектура Строителство и Геодезия, (основана през 2014 г), се занимава с теми от обществено, национално и международно значение, касаещи пътната наука и практика .

 

Националният ни комитет (БФТИ) понастоящем е един от основните двигатели по темата за реализацията на стратегическите транспортни коридори на територията на Република България.

 

БФТИ, взима активно участие и инициира дебата за отпадането на дългия 16 км тунел през Кресненското дефиле.

 

Специалисти и експерти на БФТИ взеха активно участие в работните екипи по изработването на новите норми за проектиране на пътища и улици, които са вече факт.

 

Голяма част от иновациите в пътната наука, които са се наложили и се считат вече за практика, произхождат точно от PIARC, както и множество научни статии, ръководства и книги свързани с всички аспекти на транспортната инфраструктура.

 

Основаването на Национален комитет към PIARC е една чудесна възможност огромната експертиза и опит, с който разполага асоциацията, държавите членки и комитетите им да достигне до българския пътен бранш.

 

Чрез Националния комитет българските специалисти, учени, проектанти и инженери получават достъп до огромна база данни, възможност за експертни анализи, консултации и оценка. Това е възможност за създаване на международни връзки с едни от най-големите имена в пътната наука.

 

На форума д-р инж. Иван Кацаров  представи желанието  на Националния ни комитет България да бъде домакин на годишното събрание на националните комитети на европейските държави , което ще се проведе  през месец май 2019 година. Предложението бе прието положително и предстои да бъде издигнато за гласуване на следващото заседание на съвета.

 

Световната пътна асоциация е организацията, която инициира и провежда световния пътен конгрес, който се провежда през 4 години.

 

Следващата 2019 година, в периода 6 до 10 октомври, в Абу Даби, ще се проведе 26-тото му издание.

На него се очаква да присъстват повече от 6000 пътни специалисти от цял свят. Освен изложбената част ще има и доклади, разделени в повече от 30 направления. Към момента подалите желание да участват с доклади  са над 700, предстои редакционен съвет да  разгледа и селектира докладите.

 

 

http://epicenter.bg/admin_uprava/cpanel.php?action=438&parent=news&id=169313&type=&uid=11&spec=


От категорията

Кеворк Кеворкян: Властта - и фалшивите новини

-1460718675.jpg

Най-много нелепости се ръсят в енергетиката. Щяха да развалят договора за ...

14 май 2019 | 22:03

Васил Василев: Как да спрат кражбите от еврофондовете? Дайте разпределението им на банките!

-1542009157.jpg

Моделът за разпределението на еврофондовете е сбъркан и който и да дойде на ...

14 май 2019 | 15:19

Себихан Мехмед: Фондът на "Дънди" върна в Крумовград младежи от Англия

-1543319892.jpg

Всяка година фирмата дарява средства за общината, които приоритетно се ...

20 май 2019 | 16:55

Крум Дончев: Българският транспортен бранш няма да се предаде пред опитите да бъде ограбен

Крум Дончев-1558359244.jpg

Некомпетентността и липсата на прозорливост при вземането на решения от ...

20 май 2019 | 16:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.