Орогинал на стъклена плака. Характерното забраждане на момата на тази снимка се нарича сокай.

Националната галерия-Квадрат 500 и фондация „Ценности“ представят съвместно необичайна изложба с интригуваща история

Антонина Стоянова се взира в България през стъклото на времето

4789 | 11 ян. 2019 | 09:49

Пътуващят визуален фото- арт проект е с изключителната подкрепа на бизнес дамата Нели Беширова

Орогинал на стъклена плака. Характерното забраждане на момата на тази снимка се нарича сокай. -1547061743.jpgПразнична премяна от Гостивар, Шар планина-1547061587.jpgОригинал на стъклената плака, показващ момичета от Владая. Сноване – подготвителна процедура на тъкането. Около забити в земята на разстояние от 3 до 5 м дървени гвоздеи се подготвя основата.-1547061544.jpgПредачки от Северна България-1547061199.jpg

Експозицията "България през стъклото на времето" представлява съвременна, мобилна, пътуваща във пространството и времето фото изложба и ще бъде открита на 8 февруари, в една от най- знаковите за музея зали. Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри, от България през 20-те и 30-те години на ХХ век.

 

Представят се исторически, етнографски и географски детаили в контекста на европейските ценности. „Старото“ се фокусира от прожектора на времето, осветява се от средствата на „новото“ и с професионалната намеса на Иво Хаджимишев.

 

Събитието, предшестващо тази изложба, е една дипломатическа и човешка среща преди 20 години. Историята на 36 артефакти е необичайна. През 1999 година, италианска аристократка от български произход, Надежда Близнаков, дарява на първата ни дама и дипломат Антонина Стоянова, семейна реликва, фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България.

 

Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Торино. Там Близнаков среща и се влюбва в  момиче от благородническо потекло - Петронела Венециани. Той става почетен консул на родината си в Италия и със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“, публично разказва за красотите на своята земя.

 

С времето, Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. А благосклонната съдба, изпраща като учител по английски на дъщерите му, не кой да е, а легендарния писател, един от кръстниците на модерния роман – Джеймс Джойс.

 

 Дарителката на ценната колекция, Надежда Близнаков, днес на достолепната и трудна за придвижване възраст от 95 години, присъства в експозицията „на живо“ чрез видео камера - заснетото с нея интервю в Италия, от журналистката, кинематографист и пътешественик Милена Кънева и бизнесдамата Ирина Дилкова.

 

Видео инсталацията допълва, говори и общува с публиката по съвременен, естествен и вълнуващ начин. Отнасяме се към всеки един диапозитив, като към съкровена реликва от старинен архив, осветяваме внимателно миналото, прецизно, увеличаваме ги, фокусираме вниманието със средствата на съвременна комуникация.

 

Ценността на  експозицията е и в това, което тя добавя, като визуална информация към отношенията и взаимодействията с други духовни спирки на Балканите и в Европа. Миналото за нас, в снимки и ленти, в спомени и разкази, обикновено носи  „избледняващ“ ефект, а бъдещето е светлината, която конкретизира и намества сфумато възприятията ни.

 

Спецификите и значенията на изображенията в експозицията, коментира етнолога Анелия Милушева под формата на  текстови информационни детайли, съпътстващи фотосите.

 

Част от реализацията на проекта „България през стъклото на времето“ е, диапозитивите да бъдат дигитализирани от известния фотограф Иво Хаджимишев, да се отпечатат на специална машина за съхраняване на „релефността” на изображението в основен размер метър на метър. 37- те диапозитиви от началото на ХХ век, са с изключително качество (което може да съперничи на дигиталните изображения), характерните за едно отминало време сюжети, ще бъдат експонирани обособено и концептуално аранжирани, от куратора на изложбата д-р Райна Дамяни в престижното столично арт пространство „Квадрат 500“ – Националната художествена галерия. 

 

Диапозитивите са заснети при много ниска резолюция, което изисква невероятна прецизност и фотографско майсторство. Друга любопитна подробност от технически характер е това, че черно белите „спирки“ във времето са върху отлично съхранени стъклени плаки.

 

Дори „опаковките“ на диапозитивите имат историческа стойност – всеки от тях е увит в  не в обикновена хартия, а в написани на машина дипломатически телеграми, съобщения (на френски) на агенция Ройтерс и на български, от БТА. Датирането на тези съобщения е от 30-те години на ХХ век.

 

В специално обособена витрина, посетителите ще могат да видят оригиналите на стъклените плаки. Характерът на фотосите и тяхната любопитна история във времето, както и мобилността им, дават възможност изложбата да е пътуваща. Концепцията на нейното експониране може адекватно и подходящо да се  впише  в културния календар на галерии, музеи и културни центрове в Европа и света.

 

ФОТО колекцията може достойно да представя България в една светла и любопитна светлина - споделя  журналистът Магдалена Гигова,  координатор на цялостния проект.

 

Ние  хората, вярваме в ограниченото убеждение, че времето преминава праволинейно от минало в бъдеще и пропускаме, че в момента, наричана от нас настояще, миналото и бъдещето се срещат по един феноменален начин….тази изложба го доказва- допълва куратора д-р Райна Дамяни.

 

Г-жа  Антонина Стоянова и фондация „Ценности“, с изключителната подкрепа на бизнес дамата Нели Беширова,  представят изложба със завладяваща история и образност, дават възможност да преоткрием културното си наследство, обичаи и занаяти, бит и душевност, да свържем събития и хора от България, през стъклото на времето.

 

"България през стъклото на времето" ще бъде открита на 8 февруари и  може да бъде разгледана в "Квадрат 500" до 7 април 2019 година, като в рамките на експозицията са предвидени творчески работилници с ученици.

 


От категорията

Почина легендарният режисьор Франко Дзефирели

Франко Дзефирели Снимка: БГНЕС-1560603442.jpg

Световна известност му носи лентата “Ромео и Жулиета” през 1968 г. с ...

15 юни 2019 | 15:56

Творческа вечер на Анжела Димчева в Столична библиотека

Творческа вечер на Анжела Димчева в Столична библиотека-1560757694.jpg

Ще бъде представена поетесата, журналист и литературен критик, секретар и ...

17 юни 2019 | 10:46

Столична библиотека с планинско четене и библиобус на Еньовден

Столична библиотека с планинско четене и библиобус на Еньовден-1560937756.jpg

Традиционно празникът ще започне в 08:00 ч. от Княжево (градинката на посл. ...

19 юни 2019 | 12:48

„Прекрасният живот на Артър Лес” от Андрю Шон Гриър: искряща сатира на пътуващия по света американец

„Прекрасният живот на Артър Лес” от Андрю Шон Гриър-1560934222.jpg

Първият роман на Гриър: The Path of Minor Planets от 2001г., е посрещнат с ...

19 юни 2019 | 11:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.