Проф. Божидар Димитров, спомоществователите Динко и Йордан Диневи и майка им Иванка Динева при освещаването на църквата в село Дядово.

Най-голямата селищна могила в Европа се намира в новозагорското село Дядово

Българската Троя може да стане световна туристическа дестинация

9048 | 16 май 2018 | 15:36

През миналата година НИМ проведе разкопки, финансирани от фондация „Българска памет – Братя Диневи“. Открити бяха изящен сребърен венец, погребални дарове, различни керамични и стъклени съдове. Изработката им поразително прилича на подобни предмети, разко

Проф. Божидар Димитров, спомоществователите Динко и Йордан Диневи и майка им Иванка Динева при освещаването на църквата в село Дядово. -1526474259.pngНовата църква „Възнесение Господне“ в Дядово, построена от спомоществователите Динко и Йордан Диневи, на Спасовден ще посреща гости и богомолци. -1526474439.png

На големия християнски празник Възнесение Господне, новозагорското село Дядово празнува своя празник.

Това, разбира се, не е новина - църковният празник ще се чества в цялата страна, но малцина са онези, които знаят, че в Дядово се намира един от най-забележителните археологически паметници на Стария континент. Това е най-голямата селищна могила в Европа, наречена Българската Троя.

 

Селищната могила е единственият праисторически паметник в тази част на Европа, който предоставя информация за урбанистичните процеси, развили се в Европа през 3-2 хилядолетие преди новата ера.

 

Там е открита уникална система от ровове от средната бронзова епоха (началото на 2-о хил.пр.н.е.), от които най-вътрешният, облицован с камъни представлява цитадела, свързани с жреческата власт в раннотракийското общество. Уникалното е, че с тази своя планировка селищната могила в Дядово повтаря градоустройствения план на древната Троя.

 

Археологическият ресурс на могилата привлича вниманието на японски и холандски университети и те изпращат свои екипи да проучват могилата съвместно с български учени. Тези проучвания преди десетина години завършиха със заключение, че могилата е един от важните обекти за европейската история. Празникът на Дядово е добър повод да се обърне внимание, че ако държавата в лицето на министерствата на културата и туризма фокусират своето внимание върху археологическите паметници в този район, той може да стане притегателна дестинация за исторически туризъм – още повече, че Дядово е лесно достъпно, тъй като се намира на магистралата София – Бургас.

 

Доста години дядовската селищна могила бе замразена за проучвания – най-вече поради липса на средства. През миналата година НИМ проведе разкопки, финансирани от фондация „Българска памет – Братя Диневи“, които веднага дадоха резултат. В надгробна могила край селото бе открит изящен сребърен венец, погребални дарове, различни керамични и стъклени съдове. Изработката им поразително прилича на подобни предмети, разкопани в Троя и нейните околности. „Това работи в полза на тезата, че древният град на Дарданелите и село Дядово си приличат“, коментира тогавашният директор на НИМ Божидар Димитров. В НИМ вече има един експонат от района на Троя - златен тракийски венец, за който се предполага, че е бил собственост на тракийски военачалник, нает в Троянската война.

 

С планировка от 2-то хилядолетие преди новата ера, селищната могила, както и другите тракийски могили, силно наподобяват градоустройствения план на Троя, е заключението на археолозите, работили в Дядово.

 

Приликите дават основания да се предполага, че в Троя е имало процеса на „тракизация”, а още Омир описва, че траките са били едни от най-верните съюзници на Троя. „Всички ние - българските историци и археолози сме длъжници на този исторически обект, чието задълбочено проучване може да донесе ценна информация на историческата наука, а вероятно и да привлече чуждестранни туристи към България“, коментира проф. Божидар Димитров.

 

Дядовската могила е уникална с напластяванията не само от праисторията, но и с тракийското светилище от римската епоха, с късноантичната крепост, с разкрито средновековно селище. Ако те бъдат консервирани и показани, районът наистина ще стане притегателен център за историческия туризъм.

 

От години ние се стараем да помагаме в проучването на това богато историческо наследство – финансираме археологически разкопки, построихме нов православен храм, заяви пред „Епицентър“ Стоян Райчевски, директор на фондация „Българска памет – Братя Диневи“.

 

Проучваме възможността да реставрираме част от стените на късноантичната крепост – разбира се, под ръководството на историци и археолози. Но без помощта на държавата никоя фондация не може да възстанови подобен мащабен исторически обект като Дядовската селищна могила и да го превърне в притегателна точка за исторически туризъм, допълни Стоян Райчевски.

 


От категорията

Валерия Велева: Когато Радев срещна Путин... И какво си говориха 40 минути на 4 очи

-1448546816.jpg

Сянката на миналото, на отровните думи, на „недалновидното говорене”, на ...

23 май 2018 | 05:20

Валентин Вацев: Започва геополитическа зима в нашата част на света, нашият елит не e готов за това!

Валентин Вацев-1476192431.jpg

Ако тази нощ Израел обстреля някоя сирийска база или случайно улучи Хмеймим, на ...

23 май 2018 | 00:10

"Ди Велт": "България има още един коз"

-1430824545.jpg

Страхът от нарастващото руско влияние може да наклони везните

24 май 2018 | 16:23

Франс прес: Макрон отива в Русия, за да намери допирни точки по деликатни теми с Путин

Президентът на Франция Еманюел Макрон се среща утре с президента на Русия Владимир Путин.-1527148382.jpg

Двамата лидери ще се срещнат утре в Константиновски дворец, лятната резиденция ...

24 май 2018 | 10:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018