Снимка БГНЕС

За България това е първата вълна, твърди д-р Б.

Български лекар в САЩ: Четири елементарни неща, които България пропусна

161934 | 5 ноем. 2020 | 14:47

Според него е загубено ценно време, което можело да се използва за подготовка на болниците и медиците


"В България в момента цари хаос, който не биваше да се случва. Всички знаехме, че идва нова вълна на пандемията. България трябваше да се подготви за нея още през лятото."

Това казва в разговор за "Дойче веле" български лекар в САЩ.

 

„Преди всичко искам да кажа, че никого не обвинявам, но ми се струва, че в България беше загубено много ценно време, което можеше да се използва за подготовка на болниците и медиците.

 

Знаеше се, че ще има нова вълна през есента и че в България най-големият проблем е персоналът.

 

Можеше студентите по медицина шести курс да са преминали вече някакво обучение как да се грижат за болни от Ковид-19 и как да се пазят от вируса при събличане и обличане, което е много важно.

 

Можеше да има вече списъци кой от тях в коя болница ще отиде, ако там не достига персонал.

 

Можеше да бъдат обучени и лекарите, които нямат нужната специалност и които сега казват, че не искат да влизат в Ковид-отделенията, защото не знаят как да лекуват болните.

 

Можеше също така да се направи график кой кого ще замести в случай, че даден лекар или сестра се заразят.

 

Това са едни наистина простички планове, които при нас бяха изготвени още през март и които помагат много. А и "Спешна помощ" няма нужда 50 минути да дезинфекцира линейките, след като е возила болен с коронавирус. Една ултравиолетова лампа свършва работата за 15 минути. По мое мнение, в България в момента цари хаос, който не биваше да се случва."

"За България това е първата вълна"

Това ни казва български лекар, пожелал анонимност, който работи във Филаделфия. Д-р Б. има специалности по детска кардиология, вътрешни болести и палиативна медицина. Според неговата преценка, причината за толкова много заразени медици се крие най-вече в умората на медицинския персонал. Д-р Б. дава пример с негов колега в САЩ, който се заразил, след като при прегледа на пациент с други оплаквания носил само хирургическа маска, а не маска с висока защита. „Явно пациентът е имал и коронавирус, защото няма откъде другаде да се е заразил колегата ми. Това се случва, защото всички ние сме силно преуморени и сваляме гарда. Освен това в момента има повече заразени, отколкото през март, а това увеличава риска за лекарите. И на трето място: при първата вълна на пандемията обществата ни бяха много по-затворени, докато сега работят заведения, магазини, фитнес зали. Специално за България обаче си мисля, че в момента това е първата вълна. И всички в страната трябваше да се подготвят за нея още през лятото", казва д-р Б.

 

Лекарят разказва и за ситуацията в Съединените щати: „Хората, които повярваха на Тръмп и не носеха маски, пострадаха много. Само един пример: Тръмп направи един предизборен митинг във Флорида сред множество пенсионери, които бяха без маски - и сега там върлува страшна епидемия. Ако погледнем кои са най-общо привържениците на Тръмп, ще установим, че неговите симпатизанти са хора предимно от дълбоката провинция, които живеят на големи разстояния едни от други във ферми, а работата им е предимно навън. И щом разберат, че някъде има болен, веднага се изолират напълно. Тези места нямат нищо общо с големите градове, където метрото, улиците, магазините са пълни. Другите привърженици на Тръмп са богатите хора с огромни имения, които така или иначе живеят далеч от останалите.

"Сред лекарите няма привърженици на Тръмп"

Що се отнася до лекарите в страната: лично аз не познавам нито един лекар, който да лекува болни от Ковид-19 и да подкрепя Тръмп или отношението му към пандемията. Не говоря за специалистите, които консултират, без да преглеждат, не говоря и за лекарите в застрахователни и фармацевтични компании. Говоря за лекарите, които влизат в пряк контакт с болните, които по 7-8 часа са с маска и шлем. Говоря за лекарите, които ежедневно са изложени на това физическо и емоционално напрежение. Сред тях няма привърженици на Тръмп.

Не искам да политизирам, но истината е такава - Доналд Тръмп не се интересува какво става с хората около него. Неговият свят е Доналд Тръмп - и толкова. Вижте как сменя съветниците си - един ден ги хвали, а после ги нарича „идиоти", както нарече съветника си за коронавируса. И днес по въпросите на пандемията го съветва радиолог. Как е възможно? От значение за Тръмп са очевидно единствено личните му интереси. Ако неговите интереси съвпадат с тези на държавата - чудесно. Много често обаче не съвпадат. Надявам се на светлина в тунела", казва д-р Б.

 

 

 


От категорията

Борисов пред ФАЦ: Аз съм успешен политик, но личният ми живот е провал. Не искам да виждам жени

-1600440247.jpg

"Това, че Божков стои зад протестите, го каза самият олигарх, не аз. Това ...

29 ноем. 2020 | 12:05

Кметът на "Лозенец" - една година скандали и неадекватни решения

Кметът на "Лозенец" Константин Павлов - една година скандали и неадекватни решения-1606665638.jpg

Повече от година Константин Павлов демонстрира абсолютно бездействие, ...

29 ноем. 2020 | 17:57

НСО опроверга Борисов: Проверяваме всички преди да ги пуснем при премиера

НСО опроверга Борисов: Проверяваме всички преди да ги пуснем при премиера -1606809840.jpg

Националната служба за охрана няма отношение по въпроси, които се отнасят до ...

1 дек. 2020 | 09:57

Проф. Искра Баева: Когато един министър-председател стане смешен…

Проф. Искра Баева-1459603970.jpg

Сухият резултат от поредната отбранителна стъпка на Борисов е срам за всички ...

30 ноем. 2020 | 17:37