Борисов в деня на създаването на ГЕРБ, 2007: При мен двувластие няма! Гарантът на ГЕРБ съм аз

Хората по места знаят, че когато Цветанов е там, съм го пратил аз, казва тогавашният кмет на София

Борисов в деня на създаването на ГЕРБ, 2007: При мен двувластие няма! Гарантът на ГЕРБ съм аз!

2993 | 5 юли 2019 | 09:16

Не мога да градя всеки ден партийни структури. С това ще се занимава Цветанов. Напливът е огромен. Винаги могат да се проврат хора, които не стават. Но те ще се задържат до момента, в който аз ги разбера. И веднага ще режа. На много места вече го направих

Борисов в деня на създаването на ГЕРБ, 2007: При мен двувластие няма! Гарантът на ГЕРБ съм аз-1562390876.jpgНе мога да градя всеки ден партийни структури. С това ще се занимава Цветанов, казва Борисов през 2006-1562390924.jpgХората по места знаят, че когато Цветанов е там, съм го пратил аз, казва тогавашният кмет на София-1562390847.jpg

"Не мога да градя всеки ден партийни структури. С това ще се занимава Цветанов. Напливът е огромен. Винаги могат да се проврат хора, които не стават. Но те ще се задържат до момента, в който аз ги разбера. И веднага ще режа. На много места вече го направих. Цветанов трябва да пътува, да говори от мое име, да взима решения, които ще ги консултира с мен. На ден мога да му отделя десет минути от времето си и да му дам указания. Така съм го приучил години наред. И хората по места знаят, че когато той е там, съм го пратил аз. При мен двувластие няма. Хората трябва знаят, че гарантът на ГЕРБ съм аз".

 

Това казва Бойко Борисов преди 13 години - в деня на създаването на партия ГЕРБ в единственото по този повод интервю, тогава пред "Труд".

Днес ГЕРБ е стройна партия, здраво вкопала се във властта, спечелила всички възможни избори с изключение на президентските. През това време Цветанов пътуваше, говореше от името на Борисов, градеше структури... докато се превърна във Втория и създаде свой център на власт, а партия ГЕРБ прихвана всички болести на авторитарните структури. Така дойде раздялата. Историята винаги е показвала, че когато Втория излезе от сянката на Първия, настъпват драматични размествания.

А заканата "ще режа до дъно", която Борисов използва още от 2006 година, и днес отеква като предстоящ залп по всички етажи на властта - прочистване с неизвестен край.

И в ГЕРБ осъзнават това.

Защото не е ясно Борисов само кадрово ли ще чисти или ще промени философията на правене на политика в ГЕРБ.

Това ще видим на конгреса на ГЕРБ в неделя.

 

А сега ето цялото интервю на Бойко Борисов от 2006-а, чийто прочит от днешна гледна точка е много любопитен:

 

4 декември 2006 г.

В деня на учредяването на новата партия ГЕРБ съм в кабинета на кмета Бойко Борисов. Той е въодушевен, около него са Цветан Цветанов и други съратници, облечени елегатно като за държавен прием.
„Ние ще направим коалиция от личности. В правителството, което ще съставим, ще влязат най-добрите. Разчитам на това, че президентът Първанов много бързо ще спре да мисли само за БСП. Ако иска с втория си мандат да остане в историята”. Почти ми го издеклрамира Борисов, преди още да съм пуснала касетофона.

– Сбъдвате ли една мечта, г-н Борисов – да създадете партия?
– Това не ми е било мечтата. Моята мечта беше МВР и съм си я изпълнил. Но у нас партиите се провалиха. И вече не са полезни на обществото. Политическият ни елит е изчерпан. Ние не бива да сме поредната 400-а партия в България – ние трябва да направим нещо ново и добро. България има нужда от промяна. Трябва да отворим възможности пред младите хора. На мен властта не ми трябва. Но партиите са единственият начин да се участва в демократичния процес.


– Най-важното за един партиен лидер е да не изпорти доверието на хората. Застрахован ли сте от това нещо?
– От година мисля, че се справям с тази отговорност. Един човек може да стане маскара навсякъде: и като секретар, и като кмет, и като лидер. Формулата е една и съща – трябва да си честен с тези, които са те избрали.


– Винаги сте критикувал партиите. По какво ГЕРБ ще се отличава от останалите?
– Аз критикувам партиите, защото хората в тях не си изпълняват ангажиментите. Давам ви конкретен пример. Само преди дни в Брюксел се решаваше стратегически въпрос за България – III и IV реактор на АЕЦ. Ако там не ни бяха стигнали 40-50-100 гласа, нямаше да се занимавам с този въпрос. Но на нас не ни достигнаха четири гласа. Че-ти-ри гласа! Президент, премиер, цялото правителство, политическите лидери воглаве с царя, Костов и Стоянов, цялата администрация трябваше да се натоварят на един самолет и да отидат там, да стоят в коридорите на Европарламента и всеки, който мине покрай тях, като ги попита: „За какво сте тука?”, те да отговорят: „Чакаме решението за реакторите”. И на всеки евродепутат да обяснят колко е важно за България, за Балканите тези реактори да останат. Вместо това обаче един по-голям българин от всичките ни политици, взети накуп – Джефри ван Орден, предложи да удължим живота на реакторите с още 8 месеца. Всеки ден самолетите до Брюксел са пълни с наши политици, а в този ден там нямаше нито един! Е, това не е ли престъпление?


– Но г-н Борисов, договорите трябва да се изпълняват. Кабинетът каза, че би било непочтено, ако сега искаме да преформулираме договора с ЕС.
– Да, до онзи ден ги разбирах – били са притиснати навремето, съгласили са се. Но след доклада на Джефри ван Орден поведението на българските политици е или безхаберие, или означава, че са се ояли, или че не ги интересува държавата, или че не могат да погледнат по-далеч от носа си и не разбират, че икономика се прави с енергия. Да, лесно е, като отидеш в Брюксел, да викаш само: „Да, да, съгласни сме.” Затова няма политическа класа.
Други пък считат, че е по-добре да затворят реакторите, за да се предизвика криза с енергията и по този начин да се свали правителството. За какво ти е държава, която е в разруха? И като вземеш властта, какво? В царството на слепите да си един. За какво ти е? Това е разликата между ГЕРБ и другите парти. Ние ще защитаваме и нашия, и националния интерес. Досега у нас е защитен само интересът на реститутите.


– Усещате ли как част от дясното чака от вас да възродите десницата?
– Това са химери. Нито си поставям такава задача, нито ми е приятно от сутрин до вечер да слушам коментарите по медиите. Ето, във вашия вестник  (Труд - б.а.) през последните 15 дни кой ли не се изказа колко лошо нещо съм аз. Ами като съм лош, като не ви интересувам, като ме неглижирате – говорете си за друго. Но всички се концентрират върху мен. Десните не атакуват президента, не атакуват премиера, не атакуват ДПС, атакуват мен. Нямам намерение да възраждам нищо старо. Аз винаги съм бил вдясно и само аз в това дясно воювам срещу БСП. Никой друг!


– Е, къде оставяте Костов, Стоянов?
– Те са си там, да са живи и здрави. Каквото са направили – благодаря им. Дайте да им гледаме само добрините. Повече не ме интересуват.


– Не се ли притеснявате, че събирате огромни надежди? Не се ли опасявате, че може да се случи като с царя – да изпортите доверието?
– Обиколил съм държавата. Няма село, няма град, където хората да не са видели по нощите как ги пазя от разбойниците. Аз не съм дошъл отнякъде. Днес ГЕРБ се ражда като партия, но аз отдавна съм в обществения живот.


– Сигурно затова Филип Димитров ви сравни с чакан принц?
– Когато чуя този човек и видя, че навън времето е сиво, мъгливо, спирам телевизора. Защото това, което говори той, потиска хората и ги тласка към нещо лошо – я някой да се обеси... Това са хора, които потискат нацията. Да не мислим за тях.


– Слави Бинев изрази опасения, че вашата партия може да роди нова групировка, както по времето на Виденов БСП поддържаше СИК, а СДС на Костов – ВИС.
– Извинявайте, нали искате да говорим сериозно? Ако Слави Бинев е човекът, който ще говори за групировки и ще прави политически анализи – просто не ми се коментира. От съдържатели на клубове акъл за политика не взимам. Той може да си спори със собствениците на „Син сити”. Да си палят колите, да правят ингелъци. Ако иска да си говорим за спорт – добре. Но дотук! Моята групировка е на ЕС и на НАТО.

 

– Обявихте, че партия ГЕРБ ще участва в изборите за евродепутати, а после и на местните. Къде оставихте идеята си за предсрочни избори?

– Най-добре е с местните избори да се проведат и предсрочни парламентарни избори.


– При това стабилно мнозинство как очаквате това да стане?

– Аз не мисля, че е толкова стабилно. Това мнозинство е на базата на далаверата. ДПС единствено правилно настоява за отваряне на всички досиета, но сигурно ще отстъпят заради нещо друго. Цена нямат в пазарлъка. Второ, аз не вярвам, че НДСВ ще продължи така безхаберно да си продава рейтинга, да си продава доверието на хората. НДСВ трябва да направи радикален завой, за да се върне на сцената, иначе просто ще си оттече. Трето – електоратът на БСП в голямата си част би подкрепил мен, отколкото слугите на Доган.


– Защо сте толкова критичен към Доган? Вие уж го уважавахте като политик, а от година не спирате с атаките към него.
– Години наред ДПС бе стабилизиращ фактор. Когато съм се връщал от Косово, съм казвал, че Доган е богатство за държавата, защото етническата толерантност е най-доброто, което ни се е случило. Българските партии обаче разглезиха Доган. За да имат стабилно мнозинство и за да става всичко лесно, те угаждат във всичко на Доган. Нима считате, че сегашният премиер може да взима правилните решения заедно с обръча от фирми на Доган?


– На политиците се налага да правят компромиси, когато са в коалиции.
– Аз съм за коалиция, но както думата „демокрация” започна да отвращава хората, така опорочихме и думата „коалиция”. 8:5:3 означава делим краденото на 8, 5, 3. Съгласен съм с президента, който каза – българските избиратели направиха коалицията БСП, НДСВ, ДПС. На българските избиратели обаче трябва да се обясни – да мислят, когато избират.


– А ако на вас ви се наложи да управлявате в коалиция с Доган?
– Мислил съм за това. И съм убеден, че е хубаво за държавата Ахмед Доган да остане в опозиция. Той винаги е на власт. Тази самоувереност, която придобива, че може безпардонно да си прави всичко – вече променя неговия образ. И ако не нанесе корекции в поведението си, аз съм сигурен, че нищо добро не очаква ДПС. Защото ще настроят цялото общество срещу себе си. Това вече е факт.


– Формален лидер на партията ви стана Цветан Цветанов. Но вие искате да дърпате конците.
– Да. Поради това, че са измислили закон срещу нас. Премиерът може да е партиец, а кметът не може да е партиец. Защо лъжат народа, че кметовете са независими, след като ги привикаха на „Позитано” по време на изборите?


– Не се ли опасявате, че в партията ви могат да се появят два центъра на власт, защото е нормално г-н Цветанов да иска да се утвърди на лидерския пост?
– Аз съм много отговорен човек и знам, че две дини под една мишница не се носят. Имам още 7-8 месеца в кметството, през които ще си довърша започнатото. Не мога да градя всеки ден партийни структури. С това ще се занимава Цветанов. Напливът е огромен. Винаги могат да се проврат хора, които не стават. Но те ще се задържат до момента, в който аз ги разбера. И веднага ще режа. На много места вече го направих. Знам, че някои централи ми готвят капан. Много от нашите хора са неопитни. Обществото обаче не би се раздразнило от това, а ако имаме яхтен скандал и аз не ги махна. Цветанов трябва да пътува, да говори от мое име, да взима решения, които ще ги консултира с мен. На ден мога да му отделя десет минути от времето си и да му дам указания. Така съм го приучил години наред. И хората по места знаят, че когато той е там, съм го пратил аз. При мен двувластие няма. Ние винаги сме съблюдавали закона, колкото и да е лош. Аз можеше да изшикалкавя и да си измисля някакво име: доайен, лидер, неполитически, духовен... Но на нас не ни отива да шикалкавим. Хората трябва знаят, че гарантът на ГЕРБ съм аз. И един ден, ако не съм кмет, аз ще се върна и ще си оглавя партията.


От категорията

Петър Младенов преди 30 години: "По-добре танковете да дойдат!" И танковете бяха готови...

Петър Младенов преди 30 години: "По-добре танковете да дойдат!" И танковете бяха готови...-1576283014.jpg

Вече 30 години няма еднозначен отговор дали най-дългогодишният външен министър ...

14 дек. 2019 | 02:23

Проф. Иван Ангелов: Държавите от Западните Балкани не са готови за Европейския съюз

-1507719516.png

Силово разширеният ЕС ще стане още по-уязвим, с още по-противоречиви интереси ...

13 дек. 2019 | 17:19

Изгубил ли е харизмата си Виктор Орбан?

-1518972872.jpg

В хода на времето начинът, по който може би подпийналият Жан-Клод Юнкер ...

14 дек. 2019 | 11:35

ТАСС: „Големият брат винаги прощава“: Защо Русия и България се карат

Официалното помирение се състоя в Москва, където премиерът Борисов се извини за провала на „Южен поток“-1527759642.jpg

През 2019 г. България се върна към политическа линия, която може само да ...

13 дек. 2019 | 14:53

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


6 юли 2019 | 10:58Лъжи! Лъжи! Лъжи!и Кражби!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.