Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС

То е успех на всички, които работиха отговорно и с нестихващо желание да постигнат целите

Българското председателство ни даде увереността, че можем, знаем как и успяваме да го постигнем

5709 | 30 юни 2018 | 10:12

България демонстрира способност да заеме позиция на фактор в международния дебат, професионализъм и умение да се справи с тежки и преминаващи с години от председателство на председателство проблеми


Доц. д-р Татяна Буруджиева, политолог

 

                               euro2018_btnNewМогат да си отдъхнат спокойно – и тези, които стискаха палци за успеха, и тези, които потриваха злорадо ръце – Българското председателство приключи. Най-точно ще е да кажем, че приключи най-активната и привличаща публичното внимание част от него. Сигурно оценките, критиките и хвалбите ще продължат още дълго, а за очакваните резултати ще говорим още по-дълго. Но, ако трябва да погледнем назад, малко по-назад от вчера и малко по-напред от утре, има много, което може да се каже за тези шест европейски месеца на България.

Първото е, че всичко започна много преди скандала с плочките пред НДК. Продължителни и често затруднени от политическите сътресения в страната бяха усилията на няколко правителства, на мнозина политици и отговорни институции и, най-вече, на администрацията, по подготовката на нашето председателство. И, както обичайно сме свикнали да приемаме у нас, нещата като че ли се случиха в последния момент.

Може би това беше рамката, определила липсата на силни очаквания и изисквания към председателството. Разбира се, българите малко знаеха какво означава това да си председател на Съвета на Европейския съюз. Мисля си, че и днес знаем малко по същество. По-важното е, че научихме как за шест месеца един народ и една държава са изправени пред огледалото на Европа и всекидневно трябва да изглеждат добре. Още Хаджийски е писал, че българинът силно се влияе не просто от мнението на другите, но от това на възприеманите от него като по-силни и с повече авторитет.

Тепърва предстои да съграждаме самочувствието си като нация, но едно е сигурно – председателството ни даде увереността, че можем, знаем как и успяваме да го постигнем. Имахме нужда от това след дългите години – и преди присъединяването си към ЕС, и след него – в които свикнахме да сме негативния пример.

Тук е моментът да се запитаме – не можехме ли да постигнем повече или поне да си решим някой от натрупалите се пред България проблеми? Въпреки че темите за Шенген и влизането в еврозоната са на вниманието на българите не от година или две, точно такива очаквания не бяха стоварени върху председателството. По-скоро в началото хората очакваха да няма много скандали, да не се „изложим пред чужденците“, както се казва. И този минимализъм в нагласите изтласка всички други важни вътрешни проблеми от общественото внимание. Самото фиксиране дори, в началото, върху скандали около подготовката, беше фактор, стимулиращ този процес.

Така че, нямаше огромна изненада или разочарование от първите стъпки, белязани с негативизъм от вън и с политически крамоли между управляващи и опозиция вътре в страната. Само доста силен горчив вкус, че май и председателството ще ни вкара в световните новини само с лошото и ще подсили и без това не дотам добрата репутация на страната ни.
Но това начало се превърна в амбиция за успех и в начало на историческо не само за нас българите, но и за ЕС председателство.

България през тези шест месеца на 2018 година демонстрира способност да заеме позиция на фактор в международния дебат, професионализъм и умение да се справи с тежки и преминаващи с години от председателство на председателство проблеми, както и самочувствие на талантлив народ, дал държавността на Европа.

Това е успех на всички хора, които работиха отговорно и с нестихващо желание да постигнат целите. Успех административен и успех политически. Най-важното, това председателство ще остане в историята на ЕС не просто с вкарване на Западните Балкани и тяхната интеграция в дневния ред на Европа, но и с постигането на параметри за крачките, които трябва да доведат до нея. И австрийското председателство, което прие да продължи приоритета Западни Балкани, ще е първият тест за този успех.

Защото дава възможност да покажем, че България работи със стратегически перспективи.

 


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04