Сн. Министерство на туризма

Омаята на региона се крие както в заснежените писти, така и в слънчевите екопътеки

Банско - магнетичен и през зимата, и през лятото

2866 | 31 май 2021 | 10:00

С множеството си летни атракциони за деца, екстремните планински маршрути за колоездачи и освежаващите разходки сред зеленината и чистата изворна вода, Банско е притегателен център целогодишно

Сн. Министерство на туризма
-1620892597.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892635.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892613.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892604.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892589.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892578.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892568.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892561.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892525.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892519.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892509.jpgВелянова къща-1620892497.jpgМузей "Никола Вапцаров" Сн. Министерство на туризма
-1620892483.jpgХрам "Св. Троица Банско"-1620892472.jpgХудожествена изложба
Сн. Министерство на туризма
-1620892451.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892433.jpgМузей "Никола Вапцаров" Сн. Министерство на туризма
-1620892417.jpgМузей "Никола Вапцаров"
Сн. Министерство на туризма-1620892407.jpg

Със затоплянето на времето поривът към няколкодневни пътешествия нараства неимоверно. Слънчевите лъчи, китните поля, омайните планински пътеки и чистият въздух са водещи при избора на маршрут за юнските дни.

 

Днес в рубриката „Опознай красотите на България с Епицентър.бг” ще ви представим един известен курортен град по нов начин. Банско е е най-големият ски курорт на Балканите, разположен в подножието на планините Рила, Пирин и Родопите. Но си струва да го преоткрием и през лятото. С множеството си летни атракциони за деца, с екстремните планински маршрути за колоездачи и освежаващите разходки сред зеленината и чистата изворна вода, Банско е притегателен център целогодишно. Един древен град с дълга история, който е обявен и за международно богатство.

 

Банско е сгушен в полите на Северен Пирин, едва на 56 км. от Благоевград и на 150 км. от София и Пловдив. Наричат го„перлата на Пирин“  Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за ски спорт. Дивата природа на планините привлича много туристи през всички сезони. През зимата любителите на зимните спортове могат да се наслаждават на новите, модерни ски съоръжения и перфектно гладки писти. През лятото Банско е идеалното място за освежителни разходки в планината с нейните освежителни езера, исторически забележителност и зелени пътечки с разнообразна растителност.

 

Зад стените на многобройните си паметници на културата Банско крие своята изключително интересна история, която ни отвежда векове назад в българското минало.

 

Смята се, че територията на Банско е била заселена от траки, римляни, византийци и славяни от най-ранни исторически времена. За това свидетелства големият брой археологически обекти, открити в района.

 

Благоприятното планинско разположение и изобилието на водни източници са допринесли за ранното заселване на Банско. Котловината е била обитавана от тракийското племе меди, чиято столица Ямфорини се е намирала на няколко километра от днешния град. Известно време те били под владението на гърци, за което свидетелстват следите от светилище на богинята Хера, намерени в подножието на Пирин. 

 

В края на III и началото на IV в. пр. Хр. котловината преминава в ръцете на римляните. Неоспоримо доказателство за тяхното продължително владение са останките от крепостта „Ситан Калята“ (или както бансканлии я наричат „Ситан Кале“) – най-голямата и най-важна стратегическа крепост по поречието на река Места. Тя е на няколко километра от Банско, на запад от река Глазне. Била e дом на владетеля и неговото семейство, както и на стражите и част от многобройния гарнизон. Постепенно около крепостта се появяват множество къщички и заселници от други райони, започнали да търсят закрила и препитание тук.

 

На 2 км югозападно от града, в местността „Шипотско“, са открити останки от антична и средновековна църква. Тя е построена в края на IV или началото на V век, вероятно върху по-ранен тракийски строеж, като около нея е развит некропол с над 150 гроба. Античната църква е разрушена през VI век, възстановена е след XII век и отново е разрушена от османците.

 

Банско окончателно се оформя като селище в периода IX-X в., когато няколко махали се обединяват. През X в. Разложката котловина вече е  част от територията на  новообразувалата се българска държава, а при нападението на Разлог от османците Банско увеличава значително населението си заради бежанците от съседните селища.

 

По време на османското владичество градът е от онези места, които запазват част от правата си благодарение на материалното си състояние и непокорния си характер.

 

Доказателство за това е, че Банско никога не е потурчен и в неговия регистър никога не е записван мюсюлманин. Основното препитание на бансканлии са животновъдството и занаятите.

 

През Възраждането около река Глазне се изграждат множество воденици, дъскорезници, валявици, тепавици, табахани за щавене на кожи и други.

 

Така Банско със своите около 17 хаджийски фамилии, от които над 10 още носят родовата слава, се превръща  в едно от огнищата на Българското възраждане.

 

През XVIII-XIX век Банско поддържа оживени връзки с Рилския манастир. В селището функционира метох, където известно време е духовник Йосиф Строителя. Поклоннически групи от Банско даряват щедро манастира.

 

Градът се освобождава от чуждото владичество на 5 октомври 1912 година – в деня на обявяването на Балканската война. Оттогава се развива като културен, туристически и спортен център.

 

В града има и множество музеи и забележителности, регистрирани са над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, седем от които са с национално значение.

 

Банско е роден дом на редица личности, свързани с историята на България, сред които са Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, Никола Вапцаров, както и Тома Вишанов – Молера (основател на Банската художествена школа). Макар да съществуват много теории за произхода на Паисий, изглежда, тази е най-подплатена с доказателства.

 

Ако сте решили да разгледате множеството забележителности в града, ви препоръчваме да започнете от къщата музей „Неофит Рилски“, известна още като Бенина къща. Тя е роден дом на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски (познат още като Никола Бенин), който живее в нея от 1793 до 1811 година. Сградата е типичен образец на банската архитектура по онова време – с каменен градеж, открит чардак и малко дворче. Къщата се състои от две части – автентично запазената къща с етнографска експозиция и документална част, която се помещава  в училището, открито от бащата на Неофит Рилски в собствения им дом. Друга интересна част от къщата е все още съществуващият тунел към църквата,  използван някога за бягство при нападения. Родословното дърво на семейството и няколкото стаи са запазени в автентичния си вид.

 

Къщата музей се намира в непосредствена близост до една от най-известните забележителности в Банско и неин символ – църквата „Света Троица“, чиято история е изключително интересна. Според предания, бансканлии пътували много  из Европа и при завръщането в родния си град решили да градят църква. Най-ентусиазиран от тях е тогавашният кмет Лазар Герман (дядо Лазко). Но според законите на Османската империя църква може да се строи само на място, където преди е имало или оброчище, или манастир. Затова една вечер дядо Лазко нарежда на доверен човек да донесе кръст и да го зарови в земята. На другата сутрин той е изровен и представен за доказателство. Въпреки хитрината, пред бансканлии стояла трудната задача да получат ферман за строеж. Но съдбата била с тях. Скоро разбрали, че валията в Солун се е сдобил с дългоочаквана мъжка рожба. Веднага няколко жители на Банско се явили с дарове пред пашата, в замяна на което той ги дарява с дългоочакваното разрешение. Дядо Лазко се справя с многобройни изпитания, които се изпречват на пътя му по време на строежа: размерът на църквата е много по-голям от разрешеното, парите за материал все не достигали. Наложило дори да замине в Неврокоп при Мехмед Бей (наричан още Алтън Бей или Златният Бей заради огромното си богатство) и успява да го убеди да му даде 300 000 гроша заем, без да му каже за какво ще отидат парите. По-късно беят разкрива измамата и привиква дядо Лазко. Тогава е и последният път, когато този родолюбив българин е бил видян. Въпреки огромните премеждия църквата е завършена през 1835 година, а 60 години по-късно към нея е изградена кула с камбанария и часовников механизъм, тежащ повече от  500 кг. Тази трикорабна базилика е била най-голямата в България до построяването на храм-паметника “Александър Невски”. Целият комплекс е определен като едно от най-ярките достижения на банската култура от епохата на Възраждането.

 

Близо до нея се намира старият метох, който първоначално е част от Хилендарската обител, а впоследствие преминава към Рилския манастир. По време на османското иго тук живеят момичета, които се грижат за събиране на провизии за манастира. Това е най-старата запазена сграда в Банско, строена през 1749 г. Едноетажната постройка е запазена в автентичния й вид. Сградата е обявена за паметник на културата. Къщата е изпълнявала функциите на женски метох първоначално към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир.

 

Сега там се помещава постоянната иконна изложба на Банската художествена школа - едно от най-ярките проявления на българската култура през XVIII-XIX в. Експозицията е разположена в шест зали, където са изложени оригинални икони, рисувани от представители на Банската иконописна школа. Основно място е отделено на творбите на основоположника на школата Тома Вишанов, сина му Димитър, внука му Симеон и други иконописци от Банско. Тук могат да се видят оригинални икони и фотокопия на оригинални стенописи, някои от които и от Рилския манастир.

 

Малко по-надолу от централния площад, около който се намират къщата на Неофит Рилски, църквата „Света Троица“ и метохът, можете да откриете и родния дом на неповторимия български поет Никола Вапцаров. Тя отваря врати за посетители през 1952 година и така се поставя начало на музейното дело в Банско. Преди това в нея живее самият поет заедно със своето семейство и това на брат му. След смъртта на твореца там пребивават и други негови роднини. Къщата е подредена от майката на Вапцаров – баба Елена, и се състои от битова част и от по–късно присъединила се документална част. В нея имате възможността да гледате филми, свързани с живота на твореца. В този дом той създава едни от най-силните си произведения, включени в единствената стихосбирка на поета „Моторни песни“. Тук той е арестуван и отведен в затвора.

 

Друга забележителност е новооткритият музей, посветен на Паисий Хилендарски. Той се намира на мястото, за което се смята, че преди да изгори, се е намирала къщата на неговия баща. Вътре имате възможността да видите точна възстановка на килията, където е написана „История славянобългарска“ през 1762 г.

В същата сграда е възстановен и изографисан параклисът „Св. Иван Рилски”, в който монахът се е молел.

 

Други места, които си заслужават вашето внимание, са Веляновата къща и паметникът на Паисий Хилендарски на централния площад.

Уникалните стенописи и дърворезба по таваните са дело на майстора Велян Огнев - човекът, поканен да изографиса „Света Троица“. Къщата,– образец на възрожденската архитектура от началото на XIX в., е обявена за паметник на културата с национално значение.

 

Освен възможности за културен туризъм Банско предлага и многобройни разходки в Пирин. Градът е изходна точка за туристическите маршрути към хижите „Демяница”, „Вихрен” и „Бъндерица“ – близо до която е и Байкушевата мура. В околностите му се намират и няколко интересни села като Гостун, Обидим и Добърско.

 

Най-високата точка на ски-центъра е 2560 м, а най-ниската – 1000 м. В Банско има 75 км ски трасета, от които за начинаещи са 35%, за напреднали - 40% и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата. Ски центърът предлага и 16 км ски път с изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града. Функционират още кабинкова въжена линия с капацитет до 8 души на кабинка, един 6-седалков лифт, шест 4-седалкови лифта, един 3-седалков лифт, шест ски-влека и десет детски ски-влека.

 

Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните времето си сред чистия планински въздух. На Бъндеришка поляна ви чака малък развлекателен комплекс, който включва кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги и 400 м водна пързалка

 

Планинското колоездене е друг чудесен вариант за поддържане на добра физическа форма, която предлага истинска наслада и се вписва чудесно в природната среда. Пирин планина предлага чудесни условия за практикуването му през лятото - от юни чак до края на месец септември.

Банско е центърът на планинското колоездене в региона и около него има вълнуващи маршрути, влизащи в територията на национален парк Пирин.

 

И още. Освен изброеното, Банско e „входната врата“ за богатите откъм преживявания и разнообразни маршрути за пешеходен туризъм, планинско бягане и алпинизъм, които предлага Пирин планина. Тези маршрути са едни от най-посещаваните в България и са подходящи за всяка възраст и пол.

Обектите за пешеходен туризъм и планинско бягане са над 10 , а 12-те маркирани маршрута имат обща дължина около 200 км.

 

Обектите за алпинизъм и скално катерене са 21, с над 45 маршрута и варират между високопланински и алпийски височинен пояс. Като цяло, планината тук е много атрактивна за тренировка и усъвършенстване на уменията на алпинисти и катерачи.

 

За любителите на лежерните ваканции градчето предлага много възможности. СПА туризмът става все по-популярен в последните години и Банско привлича много любители на пълноценната лятна почивка с прохладния си планински климат и богатия избор от хотели с модерни СПА центрове и басейни. Местата за настаняване в Банско са повече от разнообразни и има варианти за всеки вкус и бюджет – от луксозни 5-звездни комплекси, до къщи за гости и апарт-хотели.

 

Нещо, което определено не трябва да пропускате, е типичната банска кухня и нейните най-емблематични ястия като бански старец, чомлек, катино мезе и други. Така Банско успява да съчетае в себе си всичко – от историята до бита  и културата на българина. По този начин продължава да привлича все повече и повече посетители с всяка изминала година.

 

Град Банско е домакин и на ежегоден джаз фестивал. Той се провежда на централния градски площад през месец август. Достъпът до концертите е безплатен. По време на фестивала градът оживява от хилядите гости и любители на джаз музиката.

 

В близост до Банско се намират и градовете Разлог и Добринище – също популярни туристически дестинации. На 20 км северно от Банско се намира град Белица, в близост до който е разположен парк за адаптация на танцуващи мечки.

 

Основните туристически забележителности в Банско са в близост една до друга, което улеснява посещението им.

 

В югоизточната част на Национален парк „Пирин”, между Банско и Добринище, се намира местността Свети Никола. През 2003 г. на това място е възстановен малък параклис на мястото на стари основи. В района се провеждат археологически разкопки, от които досега са намерени останки от крепостни стени и жилищни сгради.

 

Ако все пак предпочитате лежерните разходки сред природата и запознанството с изобилието от растителни и животински видове, парк „Пирин” е вашето място. Парковият район „Вихрен” е свързан най-вече с град Банско. Вихрен е и най-високият връх в Пирин – 2914 м, и вторият по височина в България след връх Мусала в Рила. Върхът е включен в Списъка на стоте национални туристически обекта, а печат може да бъде взет от хижа „Вихрен”. Точно в тази част на национален парк „Пирин” се намира и най-старото дърво в България – Байкушевата мура, чиято възраст се оценява на повече от 1300 години.

 

В Банско се намира и офисът на парковия район. Центърът разполага с експозиция „Пиринската гора“ – чрез 22 интерактивни модула посетителите могат да научат интересни и любопитни факти за стопаните на планината – дърветата, растенията и дивите животни. Прожекционната зала с 30 седящи места е оборудвана с мултимедия и голям екран, повече от 150 научнопопулярни филми за животни, растения, специализирани филмчета за Национален парк „Пирин“ и други защитени територии в България онагледяват лекциите, подготвени от парковите експерти. В центъра се провеждат обучения за деца и възрастни, организират се походи в планината по създадените от парковата дирекция образователни пътеки и в „класните стаи“ на открито, като програмата „За Природата се учи най-добре сред самата Природа“ е съобразена с различните възрастови групи.

 

Природен парк „Пирин” е изключително важен и за неговото опазване се полагат специални грижи. Недопустимо е посетителите в парка да замърсяват околната среда. Строго забранени са ловът, риболовът в някои реки, незаконната сеч и повреждането на маркировката.

 

Банско - една магическа симбиоза на история, традиции, култура. С всичко онова, което посетителят открива тук - старинна архитектура, героична история, автентичен фолклор, вековна култура, съхранени традиции и обичаи, специфична кухня, невероятен хумор и богата словесност - планинският, възрожденски град е един своеобразен символ на българщината.

 

Омаята на Банско е целогодишна. Районът е притегателна точка на почти всички видове туризъм. В града има изградени атракции както за малчуганите, така и за възрастните, търсещи спокойствие и релакс сред природата. Множеството музеи и антични разкопки пък будят любопитството на ученици и младежи. Магнетизмът на региона се крие както в заснежените писти, така и в слънчевите екопътеки, в резервата, и в чудодейните свойства на минералната вода. Посетили веднъж Банско, ще се връщате тук отново и отново, преоткривайки различни кътчета на планината.

 


Намери своята история

От категорията

Състоянието на Пеле се стабилизира, скоро го местят в обикновена болнична стая (Снимка)

-1426950076.jpg

Проблемът е бил открит при рутинни медицински прегледи. Бизнес мениджърът на ...

14 септ. 2021 | 14:25

Григор Димитров със сериозен срив в световната ранглиста

-1601569423.jpg

№1 в света продължава да бъде загубилият на финала на US Open Новак Джокович, ...

13 септ. 2021 | 11:52

Борислав Михайлов беше предложен за президент на БФС от "Локомотив" София

-1422025868.jpg

Като основен конкурент на Михайлов се очертава Димитър Бербатов. Неговата ...

23 септ. 2021 | 15:08

Бербатов: 20 дни преди конгреса няма правила за провеждането му

-1619529987.png

За съжаление това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за ...

23 септ. 2021 | 15:04