Причината са промени в ръководството на държавната компания "Нафтогаз"

Байдън е отказал да се срещне със Зеленски заради корупцията в Украйна

3915 | 7 юни 2021 | 17:38

"Ситуацията около „Нафтогаз“ породи загриженост в администрацията поради факта, че украинският президент се отказва от усилията за борба с корупцията," казва източник от Белия дом


Белият дом е разгледал възможността за организиране на среща между американския президент Джо Байдън и украинския президент Владимир Зеленски в навечерието на руско-американската среща на върха в Женева, но се е отказал от тази идея поради ситуацията около украинската компания „Нафтогаз“. Това съобщи порталът Axios, позовавайки се на източник в администрацията на американския президент.

"Ситуацията около „Нафтогаз“ породи загриженост в администрацията поради факта, че той (Зеленски) се отказва от усилията за борба с корупцията," каза източникът.

Според Axios телефонният разговор между представители на САЩ и Украйна е планиран за тази седмица и може да се състои още в понеделник.

"Източник, запознат с действията на САЩ, заяви, че преди няколко дни са уведомили Украйна, че ще проведат телефонен разговор тази седмица, още в понеделник", цитира изданието информация, получена от анонимен източник. Изданието не уточнява на какво ниво ще се проведе разговорът.

По-рано президентът на Украйна в интервю за Axios заяви, че е готов да се срещне с Байдън преди руско-американската среща на върха, но не e получил такова предложение.

Ситуацията около "Нафтогаз"

В края на април кабинетът на министрите на Украйна освободи Андрей Коболев от поста директор на компанията "Нафтогаз", като вместо него назначи и.д. министър на енергетиката Юрий Витренко. Решението за Коболев беше обяснено с незадоволителните резултати от дейността на компанията през 2020 г.

Правителството прекрати и правомощията на независими членове на надзорния съвет на „Нафтогаз“ и представители на правителството в съвета. Компанията нарече решението за освобождаване на Коболев "юридическа манипулация", тъй като искането за назначаване или освобождаване на ръководителя на борда е от изключителната компетентност на надзорния съвет.

Съединените щати разкритикуваха острата държавна намеса в компанията, разглеждайки я като възможност за корупция и злоупотреба.

Източник: Агенция "Фокус"

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20