Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ разполагат с данни за провокации в Украйна, които се подготвят от Русия

В Киев твърдят, че руските специални служби готвят провокации срещу собствените си военнослужещи

Белият дом: Русия подготвя провокации в Украйна, за да сеят разделение

2153 | 15 ян. 2022 | 10:18

Американската администрация се опасява, че тази операция може да предшества мащабна инвазия в Украйна, която може да започне от средата на януари до средата на февруари


Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ разполагат с данни за провокации в Украйна, които се подготвят от Русия, съобщиха медиите.

Според нея „руските агенти на влияние“ започнали да фабрикуват провокации в държавните медии и интернет, за да „оправдаят руската намеса и да сеят разделение в Украйна“.

„Например руски служители и агенти на влияние се фокусират върху истории за влошаване на ситуацията с правата на човека в Украйна и увеличаване на войнствените настроения сред украинските лидери“, каза Псаки.

Главното разузнавателно управление на украинското Министерство на отбраната (ГУР МО) обвини Русия в подготовка на провокации. В Киев твърдят, че руските специални служби готвят провокации срещу собствените си военнослужещи, за да обвинят Украйна за това.

По-рано CNN публикува материал, според който САЩ разполагат с информация, че Русия е обучила специална военна група, която ще трябва да извърши операция в Донбас под фалшив флаг. Американската администрация се опасява, че тази операция може да предшества мащабна инвазия в Украйна, която може да започне от средата на януари до средата на февруари, съобщава БГНЕС.

 

Според руския президентски говорител Дмитрий Песков твърденията, че Москва готви провокации в Донбас са неоснователни. Той отбеляза, че по-рано подобни публикации вече са се появявали, но не са били потвърдени с нищо.

 

Русия планира да организира саботажи и други подобни мероприятия в Украйна в името на вътрешната дестабилизация на страната, заяви още преди няколко дни зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от украинския „Телеканал новин 24“ и Агенция Фокус.

 

Нюланд каза през репортери, че именно Русия е създала кризата около Украйна и че именно тя се опитва да обърне ситуацията по такъв начин, че да се оправдае с помощта на „дезинформация и лъжи за Украйна“. „Русия създаде тази криза – от нищо. Русия е тази, която е събрала 100 000 военнослужещи по границите на Украйна. Именно Русия подготвя вътрешни саботажи, дестабилизация и варианти за други действия под фалшиво знаме в Украйна“, каза Нюланд.

Представителят на Държавния департамент за пореден път подчерта, че Русия е агресор, а Киев не възнамерява да заплашва Кремъл. Напротив, Украйна иска мирно, демократично и европейско бъдеще за своя народ, твърди Нюланд.


Намери своята история

От категорията

„Алсат М“ (РСМ): Остава енигма как ще работи историческата комисия

Премиерите Ковачевски и Петков казаха, че първо трябва да се създаде добра среда за продуктивен диалог на историците.-1642494335.jpg

София зачита правото на самоопределение на гражданите на Република Северна ...

18 ян. 2022 | 18:42

Лавров към Бербок: Русия няма да изтегля войските си от границата с Украйна

Министрите на външните работи на Германия и Русия разговаряха в Москва Снимка: МВнР на РФ-1642516851.jpg

Германският външен министър предупреди Москва, че "ако енергията се ...

18 ян. 2022 | 16:40

Депутати от опозицията готвят оставката на Джонсън заради партито преди погребението на принц Филип

Депутати от опозицията готвят оставката на Джонсън заради партито преди погребението на принц Филип-1619003545.jpg

Политическите наблюдатели са на мнение, че Борис Джонсън "си е вкарал ...

19 ян. 2022 | 10:13

СЗО предупреди, че пандемията не е приключила

-1640024392.jpg

Тедрос Гебрейесус е против предположенията, че Омикрон е значително по-мек и е ...

19 ян. 2022 | 08:52