Разследва се изчезването на 48 000 патрона и 62 килограма експлозиви

Берлин разпуска елитни спецчасти заради скандал с десен екстремизъм в редиците им

2953 | 30 юни 2020 | 19:11

Командирът на KSK Маркус Кратмайер ще остане на поста си, но звеното няма да участва в учения или международни мисии, докато преструктурирането му не завърши


Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нареди частичното разпускане на елитни спецчасти от командоси (KSK), които бяха подложени на нарастваща критика заради десен екстремизъм в редиците си, предават AFP и Агенция "Фокус".

KSK беше „частично независима" от командната верига на армията, с „токсична култура на лидерство", коментира Крамп-Каренбаеур пред водещ баварски ежедневник, цитиран от агенцията. Това – съгласно думите й, означава, че елитните части „не може да продължат да съществуват в сегашния си вид“.

Една от четирите части на силите, за която се твърди, че екстремизмът е най-разпространен, ще бъде напълно разпусната, обяви министърът на отбраната на Германия.

Командирът на KSK Маркус Кратмайер ще остане на поста си, но звеното няма да участва в учения или международни мисии, докато преструктурирането му не завърши.

Крамп-Каренбауер определи последните открития за KSK - включително за изчезването на 48 000 патрона и 62 килограма експлозиви - като „смущаващи" и „тревожни". Вътрешно разследване сега трябва да определи дали изчезналите боеприпаси са били откраднати, или е имало „замитане под килима“ в счетоводството на звеното.

Елитните спецчасти са натоварени с чувствителни и рискови мисии, като спасителни операции със заложници или антитерористични действия в чужбина.

Но подозренията, че някои членове споделят крайнодесни екстремистки възгледи, шокираха обществеността през последните години, дори когато Германия беше засегната от вълна от крайнодесни атаки, включително срещу мигранти, евреи и политици.

През април 2017 г. на прощално парти на командир на звеното, се твърди, че присъстващите му колеги са хвърляли свински глави, слушали са дясна рок музика и са отправили нацистки поздрав. Крамп-Каренбауер създаде работна група за справяне с проблема през май, а напредъкът й ще бъде оценен през октомври.

Германската военна контраразузнавателна служба (MAD) заяви, че около 600 войници на Бундесвера са заподозрени в десен екстремизъм, 20 от които са от елитните сили. През последните години въоръжените сили на Германия бяха разтърсени от редица разкрития за смущаващи асоциации с милитаристическото минало на Германия.

 


От категорията

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести-1594357430.jpg

В отговор пред парламента в Атина демонстранти хвърляха запалителни бомби, а ...

10 юли 2020 | 08:02

Решено! Църквата "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия

-1593666425.jpg

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в ...

9 юли 2020 | 11:58

Италиански вирусолог: Епидемията в Италия приключи

-1588398644.jpg

Бройката на новозаразените сочи отминаването на опасността. Това съобщи ...

12 юли 2020 | 20:10

Европа в хватката на нарастващ народен гняв

Снимка БГНЕС-1594571777.jpg

Правителствата по целия европейски континент са изправени пред пробуждащи се за ...

12 юли 2020 | 19:35