Снимка: Министерство на енергетиката

Възможно е скъпото оборудване вече да е негодно

Безхаберие! Найлони пазят оборудването за "Белене"

9927 | 12 март 2018 | 21:26

Близо година след като "Атомстройекспорт" изпрати голяма част от произведеното, най-после им правят навеси


Найлони пазят доставеното от Русия оборудване за АЕЦ "Белене". Това се видя при проверка на площадката, която направи вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Дни след като бившият енергиен министър Румен Овчаров заяви, че оборудването за "Белене" е завито с найлони и така стои на дъжда, снега и вятъра и по тази причина може да се окаже негодно, Петкова се сети да направи проверка, коментира „Дума“. Тя казва, че за съхранението НЕК е провела обществена поръчка, но преди подписването на договор, избраната компания се отказала. Така почти година след като "Атомстройекспорт" изпрати в България голяма част от произведеното оборудване, навесите за съоръжението най-после сe изграждат от НЕК.

 

НЕК със собствен ресурс е изградил навесите и те вече са готови, констатира при проверката енергийният министър. Петкова припомня, че през миналата седмица от Ижорските заводи са били доставени материалите, свързани с пресконсервацията на оборудването, така че процесът се изпълнява според инструкциите на производителите. Според официалното съобщение от Министерството на енергетиката доставеното оборудване за АЕЦ "Белене"се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя, което е установила и проверката на място на министъра.

 

Петкова за пореден път каза, че приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ "Белене". Тя припомни взетото от НС решение след искането на "БСП за България" до края на юни трябва да бъдат предложени варианти за реализация на оборудването. За изпълнение на тази задача в министерството вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса - НЕК, БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", ДП РАО.

По думите на Петкова сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на проекта така, че да бъде гарантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. От МЕ съобщават още, че тя е припомнила, че преди дни Европейската инвестиционна банка проявила интерес да участва във финансирането на проекта. Като част от търсенето на решение за използване на оборудването правителство ще проведе разговори с ЕИБ за възможностите й да предостави финансиране за реализацията на проекта, е станало ясно от думите на Петкова. Преди дни от ЕИБ заявиха, че биха обмислили участие в този проект, ако получат официално запитване. Досега обаче институцията не е финансирала изграждането на ядрена централа.


От категорията

Караниколов: Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн

Министър Емил Караниколов в ефира на БНТ-1553332735.jpg

Министърът на икономиката призна, че нито България като държава, нито фирмите у ...

23 март 2019 | 11:18

"Фич" повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

-1480749582.jpg

Агенцията оценява високо добрите макроикономически показатели на страната ни и ...

23 март 2019 | 10:07

Превозвачите ни готови да блокират пътища в Европейския съюз срещу пакета "Макрон"

-1526557929.jpg

"Да разберат и те, че има нещо – ако ни няма нас, „Фолксваген“ как ще ...

22 март 2019 | 21:09

Георги Петърнейчев: Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът "Мобилност 1" ще бъде приет

Георги Петърнейчев-1446558141.jpg

"Убеден съм, че това ще се случи, че е много добре замислено и направено ...

22 март 2019 | 20:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.