Адекватната подготовка трябва да включва способността да се разработи ваксина за 100 дни, каза той

Бил Гейтс: Леко съм притеснен, не сме готови за следващата пандемия

5313 | 15 септ. 2021 | 16:38

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс призова държавите да инвестират повече в здравните системи, включително в производството на ваксини


Преди шест години милиардерът Бил Гейтс предупреждаваше, че "най-големият убиец", с който може да се сблъска света, е пандемия. И в ново интервю за The Wall Street Journal той каза, че в момента не се прави достатъчно за подготовката за следващата глобална епидемия.

,,Леко съм притеснен, че фокусът върху готовността за пандемия е по-нисък, отколкото очаквах. Адекватната подготовка трябва да включва способността да се разработи ваксина за 100 дни и след това да се произвеждат достатъчно дози за света през следващите 100 дни'', сподели милиардерът и съосновател на "Майкрософт"

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс призова държавите да инвестират повече в здравните системи, включително в производството на ваксини.

 

В неотдавнашен обширен доклад на организацията инструментите за премахване на пандемията се припокриват по много начини с мерките за справяне с други инфекциозни заболявания: мащабно тестване, лечение и имунизация. През първата половина на тази година около 49 милиона дози ваксина срещу COVID-19 са поставени в Африка, а само в Калифорния - 43 милиона. Тези статистически данни отново отразяват неравенството в достъпа до лекарства между богатите и бедните страни според отчет на фонда.

Единственото реално решение на този проблем е да се създадат фабрики, които да произвеждат достатъчно за целия свят за 100 дни. И тази задача е постижима. Новият план на администрацията на Байдън за милиарди долари за укрепване на готовността за пандемия е стъпка в правилната посока, но ще са необходими средства за неговото изпълнение. Ще трябва да продължим да настояваме за това, подчерта Гейтс, цитиран от "Фокус".

В доклада на фондация "Гейтс" се споменава също, че пандемията е хвърлила най-малко 31,3 милиона души в крайна бедност през 2020 г. В същото време икономическото възстановяване, започнало тази година, не засяга жените. Очаква се жените да имат 13 милиона по-малко работни места тази година, отколкото през 2019 г. преди началото на пандемията. В същото време заетостта на мъжете до голяма степен ще се възстанови до нивата преди пандемията, се посочва в документа. Пандемията не е нанесла толкова сериозни щети на световната икономика и някои мерки за развитие, както е предвиждал фондът. Авторите на доклада настояват, че процентът на световното население, живеещо в крайна бедност, ще намалее тази година спрямо миналата година.

Но Бил Гейтс се опасява, че икономическото възстановяване в света протича неравномерно.

Страшното е, че когато възникнат проблеми в богатите страни, те са склонни да се оттеглят в себе си. Загрижен съм за бъдещите нива на дълга на страните с ниски доходи и за глобалните перспективи като цяло, обясни още Гейтс.

Междувременно, според прогнозите на фондация "Гейтс", до 2022 г. доходът на глава от населението ще се върне до равнищата отпреди COVID-19 в 90% от развитите страни, но само в 1/3 от страните с ниски и средни доходи. Освен това в документа се твърди, че през 2030 г. почти 700 милиона души ще живеят в крайна бедност.


Намери своята история

От категорията

Талибаните закриха Министерството на мира

-1630487990.png

"Не знаем какво ще се случи след това", каза началникът на отдела на ...

16 септ. 2021 | 12:25

Байдън, Камала Харис, Хари и Меган са в списъка на "Тайм" за 100-те най-влиятелни личности в света

Сн. инстаграм-1631783826.png

В категорията "титани" начело е американската състезателка по спортна ...

16 септ. 2021 | 12:15

Франция обвини Байдън, че "забил нож в гърба" на Париж, провалил оръжейна сделка за $40 млрд.

-1627366967.jpg

В сряда САЩ, Великобритания и Австралия обявиха, че ще установят партньорство ...

16 септ. 2021 | 13:36

Китай е ваксинирал изцяло срещу КОВИД-19 над един милиард свои жители

-1629717619.jpg

До момента китайското правителство не е разрешило в страната да се използват ...

16 септ. 2021 | 13:14