Бил Клинтън: Щурмът на Капитолия е отражение на радикалното разделение на обществото в САЩ

Той нарече безредиците „безпрецедентна атака“ срещу американските политически институции

Бил Клинтън: Щурмът на Капитолия е отражение на радикалното разделение на обществото в САЩ

2332 | 8 юни 2021 | 14:24

Той даде интервю, посветено на началото на продажбите на неговата книга „Дъщерята на президента“, в съавторство с известния американски писател на трилъри Джеймс Патерсън

Бил Клинтън: Щурмът на Капитолия е отражение на радикалното разделение на обществото в САЩ-1623156908.jpgБил Клинтън-1511333344.jpg

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън (1993-2001) предполага, че щурмът на Капитолия във Вашингтон от поддръжници на бившия лидер на американската администрация Доналд Тръмп, загубил президентските избори, е отражение на радикално разделение на общественото мнение в САЩ. Той изрази това становище в интервю пред „Би Би Си“, цитирано от Агенция "Фокус".

„Те [привържениците на Тръмп] бяха насърчени да дойдат там. Те го направиха, защото хората, които слушаха, казваха, че всичко е фалшифицирано. Бях ужасен, това [щурмуването на Капитолът на 6 януари] беше логичен етап в разцеплението на общественото мнение в Съединените щати“, каза Клинтън, който сам стана президент като член на Демократическата партия на САЩ.

През януари той вече се изказа по темата с аргумента, че Тръмп и неговите поддръжници подгряват ситуацията, „за да отменят резултатите от избори, които той загуби“. Клинтън нарече безредиците „безпрецедентна атака“ срещу американските политически институции. По време на нападението бяха убити петима души, включително един полицай.

Интервюто на бившия президент на САЩ беше посветено на началото на продажбите на неговата книга „Дъщерята на президента“, в съавторство с известния американски писател Джеймс Патерсън. Творбата разказва историята на отвличането на Мелани, дъщерята на измисления американски президент Матю Кийтинг.

Клинтън заяви, че тази тема е лична за него, тъй като като президент е имал големи тревоги за живота и здравето на членовете на семейството си поради възможната заплаха от лидера на терористичната организация Ал-Кайда Осама бин Ладен. В същото време Патерсън подчерта, че нито истинската дъщеря на Клинтън, чието име е Челси, нито дъщерята на Доналд Тръмп Иванка, нито дъщерите на Джордж Буш Барбара и Джена са прототипът на Мелани в книгата.

„Дъщерята на президента“ е второто произведение на Бил Клинтън и Джеймс Патерсън. Преди това те написаха книгата „Президентът е изчезнал“, която е продадена в над 3 милиона копия.

 


Намери своята история

От категорията

Германия е изправена пред продължителни преговори за кабинет

Олаф Шолц-1632729112.jpg

Социалдемократът Олаф Шолц се определи за победител във вота и заяви, че ...

27 септ. 2021 | 10:51

Трус с магнитуд 6,5 по Рихтер разлюля Крит

-1576833255.jpg

Засега не се съобщава за пострадали и жертви. Има срутени скали и затворени ...

27 септ. 2021 | 10:27

Байдън изненадан от резултатите от изборите за Бундестаг

-1617954303.png

"По дяволите, те са силни", възкликна американският президент на ...

27 септ. 2021 | 08:57

Директорът на Pfizer: Необходими са ежегодни ваксинации

-1618560695.jpg

Бурла обеща през следващите дни да предаде на американските регулаторни органи ...

27 септ. 2021 | 10:40