Биографката на Ердоган: Той организира гигантска чистка срещу всеки, който не споделя мнението му

Неговите абсурдни обвинения са част от изборната му стратегия, казва Чийдем Акьол

Биографката на Ердоган: Той организира гигантска чистка срещу всеки, който не споделя мнението му

6209 | 13 март 2017 | 12:42

И който днес твърди, че Ердоган ще се върне към демократичния път, живее в някаква друга Турция. Страната, в която аз живея, е страна на хората, които се страхуват, че ще им отнемат паспортите, ще ги арестуват или ще ги уволнят


След нападките на Ердоган, че Германия си служела с "нацистки методи", отношенията с Турция се обтегнаха още повече. Абсурдните обвинения са част от предизборната му стратегия, казва в разговор за "Дойче веле" неговата биографка Чийдем Акьол.

Разговорът на Лаура Дьоинг е публикуван под заглавие "Германия трябва да сложи пръст в раната".

- Трудно ли е да работиш като журналист в Истанбул точно сега?
- Сигурно никой няма да ми повярва, но досега наистина не съм имала никакви неприятности с турското правителство. Винаги съм получавала акредитациите си от Анкара. Със закъснение, но и другите германски колеги трябва да чакат дълго акредитациите си. Държа да подчертая, и това е факт, че Ердоган беше избран демократично. Изборите отчасти не бяха свободни и честни, но Ердоган не е диктатор.

Важно е да не се подвеждаме по популистките настроения, а да гледаме винаги обективно на темата и да бъдем честни. Това не винаги е лесно с оглед на политическата ситуация. Ние, журналистите също сме хора. Трябва обаче да имаме предвид и предишните положителни страни на Ердоган, за да можем да обясним неговата сила и целеустременост днес.

- Кои положителни страни имате предвид?
- Той действително беше реформатор. Между другото, той разшири женските права, а за известно време и свободата на пресата. Той изведе Турция към ЕС, създаде средно съсловие, каквото преди не съществуваше в страната. Благодарение на Ердоган бяха подобрени и социалните системи. И това се все неща, които допринесоха значително за неговия успех. При управлението на Ердоган турската икономика години наред беше във възход, какъвто преди не е имало.

Всичко това обаче се игнорира, защото не пасва на представата, която германскоезичната преса разпространява за Ердоган. Всички се обединиха около становището, че той е родèн деспот.

- Какво обаче остана от реформатора Ердоган?
- Не е останало много. И който днес твърди, че Ердоган ще се върне към демократичния път, или че е заинтересуван от демократични реформи, живее в някаква друга Турция. Страната, в която аз живея, е страна на хората, които се страхуват, че ще им отнемат паспортите, ще ги арестуват или ще ги уволнят само защото се отнасят критично към правителството.

- Понастоящем не само кореспондентът на "Ди велт" Денис Юджел е в следствения арест, но и десетки критични към правителството на Ердоган журналисти са поставени зад решетките. В биографията си на Ердоган вие обръщате внимание на отношението му към пресата. Какво е то сега?

- Отношенията между Ердоган и пресата никога не са били добри. Главно кемалистката преса, която преди беше много силна, доста критикуваше Ердоган. И сега той си отмъщава за това. Като кмет на Истанбул от 1994 до 1998 година той непрекъснато се оплакваше, че каквото и да каже, бива използвано срещу него от кемалистката преса. Пресата му се присмиваше, че е от беден произход. Присмиваха се на жена му и на дъщерите му, че носят забрадки. Това действително не беше коректно. Самият Ердоган никога не е ценял свободното слово, но беше принуден да го понася. След неуспешния опит за преврат той организира гигантска чистка срещу всичко и всеки, който не споделя мнението му.

- След осуетените изборни изяви на турски министри в Германия Ердоган говори за "нацистки методи". Сериозни ли са тези изявления или става дума за страгегия за привличане на вниманието?
Неговите абсурдни обвинения са част от изборната му стратегия. Вътрешното неспокойствие, което цари сега в Германия относно германско-турските отношения, е от полза за Ердоган. Той иска да наложи президиална система и лови гласове в десния политически спектър, има нужда от гласовете на националистите, затова и играе на струната на национализма. Германия не бива да се поддава на тези трикове. Тя трябва, според мен, да запази спокойствие, да бъде учтива и обективна, но същевременно и да сложи пръст в раната.

-В коя рана да сложи пръст?
- В коя рана ли? - Разграждането на малкото останала демокрация. Берлин и Европа трябва много внимателно да следят ситуацията, за да не попадат в затвора още повече опозиционери, за да не се страхуват за живота си малкото свободни и критични журналисти, за да не бъде изпразнена от съдържание правовата държава и да се запази разделението на властите.

*Чийдем Акьол (38) живее в Истанбул и работи като кореспондентка на австрийската информационна агенция АРА. Тя е родена в Германия и има турско-кюрдски корени. През 2016 година излезе от печат нейната биография на Ердоган.


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.