Бисер Петков

Обществените консултации продължават до края на май, поясни министърът

Бисер Петков: Ще преработим стратегията за детето до постигането на приемливи решения

3591 | 23 апр. 2019 | 16:27

Попитан за недоволството около текста за изричната забрана на телесното наказание, министърът призна, че този текст е предизвикал бурна обществена реакция


Проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, който беше помолен да коментира продължаващите протести около проекта на документ, предаде БТА.

Той припомни, че вече беше обявено от ДАЗД и МТСП, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава проектът на стратегия", каза Бисер Петков.

"Ние не казваме, че на всяка цена тази стратегия трябва да се приеме, проявяваме необходимата гъвкавост, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, затова обсъжданията продължават. Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения", допълни Бисер Петков.

По думите му е важно повече хора да се запознаят с текста на стратегията. В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него. Целта е да се стигне до необходимото съгласие за такъв национален стратегически документ, за да може стратегията да проработи, каза Бисер Петков.

Попитан за недоволството около текста за изричната забрана на телесното наказание, министърът каза, че този текст е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него. Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си, каза още Петков.

Родителите и семейството имат основна отговорност за възпитанието на децата, а стратегията задава и мобилизира усилията на всички институции за подкрепа на семейството за развиване на потенциала на децата, това е нейната цел, подчерта Бисер Петков.

Попитан дали са основателни страховете, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, министърът каза, че стратегията не е нормативен документ, той не дава права на социалните служби повече от тези, които в момента Закона за закрила на детето им дава. Това са мерки за закрила, предвидени в закона, които се прилагат в последователност, като отнемането на детето от семейството е крайна мярка и тя се налага от съда, каза министърът. Той допълни, че съдът е този, който решава дали детето ще бъде настанено в приемно семейство или в някаква форма на резидентна грижа.

Петков отбеляза, че в България има много деца, които остават на грижата на държавата и семействата по различни причини отказват да се грижат за тях. Според министъра трябва да има развита система за закрила на децата и заедно с всички организации, които работят в тази област, да се намери балансът между участието на родителите, на семейството, което и стратегията признава, че е водещото, и подкрепата, която съответно държавата трябва да предоставя, както и средствата и мерките, с които да го прави.

 


От категорията

Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара! (ВИДЕО, СНИМКИ)

Снимки Пресцентър на МС-1561551463.png

Министър-председателят изрази убеденост, че страните от Западните Балкани ще ...

26 юни 2019 | 14:01

Калоян Паргов поиска информация за наводненията в София след пороя в понеделник

-1552135327.jpg

Какво значи продавачи в магазини да стоят на вратите и с четки и парцали да се ...

26 юни 2019 | 15:56

Първан Симеонов: Необходима е спешна инжекция от самочувствие на българите

-1543427061.jpg

"Вярно е, че много се краде, но другите около нас се биха. Понякога трябва ...

26 юни 2019 | 22:38

Котленска река се развилня - разби улици, заля къщи, бутна постройки

Снимки: Фейсбук-1561572648.jpg

Според кмета на града Коста Каранашев някои от евакуираните ще се настаняват в ...

26 юни 2019 | 21:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


23 апр. 2019 | 23:33Няма какво да преработваш еничар. Всички българоговоращи турци от вашата партия на бесилото, а мюсюлманоджендърските еврозакони да се отменят незабавно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.