Снимки: бТВ

Паниката изпразва не само рафтовете с храни и тоалетна хартия, а и магазините за оръжия

Битката с COVID-19 в САЩ: 70 млн. американци със забрана да напускат дома си (ВИДЕО)

1303 | 22 март 2020 | 18:12

Експерти изчисляват, че още другата седмица З млн. души ще се наредят на опашка в бюрата по труда, а страната е вече в рецесия

Снимки: бТВ-1584893567.jpgОпашка пред магазин за оръжия-1584893656.jpg

Затягат на мерките в битката с коронавируса и в САЩ. Промените се отнасят до 70 млн. американци, в това число живеещите в най-големите градове в страната – Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, където е най-голямата българска общност в САЩ, предаде бТВ.

Почти 90 млн. души в тази страна са под карантина и ще си останат по домовете, а списъкът с щати расте. Елена Иванова е говорител на здравните власти в Чикаго, по думите ѝ заразата зад Океана все още е в ранен етап.

„Очакваме през следващите дни, през следващите седмици да има още случаи. Едва, когато се стигне този пик и когато се види, че случаите започнат да намаляват – част от тези мерки ще започнат да се премахват“, уточни тя.

Междувременно болниците се подготвят за наплив от пациенти. Случаите в САЩ скачат с около 25% на денонощие. На паркинга на една от големите болница в Чикаго са издигнати палатки, където да бъдат приемани заразените с COVID-19, за да нямат контакт с останалите болни.

Елена Иванова казва, че градът и щатът само преди година са правили учение за световна пандемия. „Още тогава градът започна да мисли и имаше разработени планове, системи и механизми, с които да може да се реагира при подобни ситуации“, посочи говорителят на здравните власти в американския град.

Но не всичко зависи от местните власти. Губернаторите обвиняват администрацията на президента Доналд Тръмп за бавна реакция и продължаващата липса на достатъчно тестове.

От вчера се вижда и промяна в посланието на Белия дом и местните власти - не е нужно да се тествате.

Проблемът с маските, ръкавиците и другите консумативи остава – болниците от Източното до Западното крайбрежие казват, че имат само за още няколко дни. Губернаторът на Ню Йорк обаче обяви, че 54% от заразените в щата са на възраст от 18 до 49 години.

И докато улиците на големите градове са празни, ярък контраст са бреговете на Флорида, където много студенти и гимназисти прекарват пролетната си ваканция. Вирусът изглежда не ги притеснява. Губернаторът на Флорида затвори повечето обществени плажове и баровете.

Паниката изпразва не само рафтовете с хранителни стоки и тоалетна хартия, а и магазините за оръжия. Хората чакат с часове за пистолети, пушки и амуниции. Един от големите сайтове за оръжие отчита скок в поръчките от близо 70%.

И докато едни се редят на опашка за оръжие, експерти изчисляват, че още другата седмица З млн. души ще се наредят на опашка в бюрата по труда, а страната е вече в рецесия.

 Битката с COVID-19 в САЩ: 70 млн. американци със забрана да напускат дома си

Експерти изчисляват, че още другата седмица З млн. души ще се наредят на опашка в бюрата по труда, а страната е вече в рецесия

От категорията

Джонсън с емоционално писмо до британците: Моля, настоявам, останете си в къщи! Спасете живот!

Джонсън с емоционално писмо до британците-1586208886.jpg

"Зная, че много от вас ще бъдат дълбоко разтревожени относно финансовия ...

7 апр. 2020 | 00:30

Урсула фон дер Лайен: България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

-1473342982.jpg

Никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко ...

7 апр. 2020 | 06:43

Reuters: Франция още не е достигнала пика на епидемията от Covid-19

-1585316939.png

Здравният министър на страната заяви, че ограничителните мерки ще продължат ...

7 апр. 2020 | 13:05

То ще продължи един месец

Обявиха извънредно положение в Токио и още 6 области в страната

-1583919271.jpg

Тази мярка не означава пълно блокиране, наблюдавано в други части на света, но ...

7 апр. 2020 | 12:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.