Снимка: www.rusemedia.com

Ситуацията е изключително трудна, а негативните ефекти от извънредното положение тепърва ще се усещат

Бизнесът в Русе по време на извънредно положение

608 | 26 март 2020 | 17:17

Разговор между представители на работодателски организации беше иницииран от зам.-кмета по икономика, инвестиции и собственост Златомира Стефанова


Как извънредното положение засяга бизнеса в община Русе, имат ли фирмите достатъчен ресурс, за да издържат на кризата и ще се наложи ли освобождаване на работници – тези въпроси бяха тема на разговор между представители на работодателски организации, иницииран от зам.-кмета по икономика, инвестиции и собственост - Златомира Стефанова.

Елеонора Иванова – изпълнителен директор на Българо-румънска търговско-промишлена палата, Милен Добрев – ръководител на Русенската търговско-индустриална камара, председателят на областното представителство на Камарата на строителите в България – инж. Красимир Атанасов, проф. Красимир Ениманев – изпълнителен директор на Русенска стопанска камара, регионалният представител на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – Милка Трифонова и председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе – Красимир Иванчев споделиха очакванията и притесненията на фирмите, членуващи при тях.

Ситуацията за бизнеса в региона е изключително трудна, а негативните ефекти от извънредното положение тепърва ще се усещат, коментираха представителите на работодателите. Те съветват фирмите, които членуват при тях, да не освобождават служителите си, а да ги пуснат в платен отпуск. Ако това е невъзможно – персоналът да излезе в неплатен отпуск за не повече от месец.

Фирмите, които имат бизнес в Румъния са изправени пред още едно предизвикателство, сподели изпълнителният директор на БРТПП Елеонора Иванова – от сряда е в сила задължителната 14-дневна карантина за всички хора, които влизат в Румъния от България и това на практика спира развитието на компаниите, които работят на двата пазара.

От Русенската търговско-индустриална камара съобщиха, че издават сертификат за форсмажор. Той дава възможност на фирмите, които не могат да изпълнят сроковете за поръчки или доставки заради извънредното положение, да го представят на своите контрагенти.

Местната администрация има сравнително ограничени възможности да противодейства на икономическата криза, но трябва да продължи да развива социалната си функция, която ще бъде още по-важна в следващите месеци, категорични бяха представителите на бизнеса в региона.


ОЗК

От категорията

Инж. Йордан Василев: Парното и топлата вода в Плевен поевтиняват с близо 16 %

-1580810088.png

Призоваваме всички клиенти на визуален отчет да подават месечните си показания ...

3 апр. 2020 | 17:31

Бизнесът иска незабавно оставката на министър Петкова: 45 млн. лв се отклоняват в неизвестна посока!

-1585928273.jpg

Това не са пари от бюджета! Това са пари, които индустрията е платила за ...

3 апр. 2020 | 18:37

Техномаркет дари 100 000 лв. за подпомагане дейността на лечебните заведения в България

Техномаркет дари 100 000 лв. за подпомагане дейността на лечебните заведения в България -1585932427.png

В магазините на Техномаркет България ЕАД се спазват всички мерки за ...

3 апр. 2020 | 19:43

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

-1434472123.jpg

Този процес не трябва да е обременен с бюрокрация, за да може да достигне до ...

3 апр. 2020 | 18:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.