Снимка: МВР

Крайният срок за подаване на документи по двете подмерки изтича в 17.30 ч съответно на 22 и 20 август

Близо 12 млн. лв. дава ПРСР за възстановяване на опожареното Кресненско дефиле

5476 | 18 май 2018 | 11:35

Стартира приемът на проектни предложения по две подмерки на Програмата за развитие на селските райони, касаещи възстановяването на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и предотвратяване на нови


Стартира приемът на проектни предложения по две подмерки на Програмата за развитие на селските райони, касаещи възстановяването на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и предотвратяване на нови такива. И по двете процедури са отделени средства за териториите в Кресненското дефиле, които бяха засегнати от големите пожари през миналото лято. Това съобщиха от Областен информационен център – Благоевград, предава Агенция "Фокус".

С проекти за възстановяване на опожарените гори там и превенцията им за в бъдеще могат да кандидатстват общините Симитли и Кресна и Югозападно държавно предприятие.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по подмярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ е 33 363 992 лв. Целевия бюджет, определен конкретно за общините Симитли, Кресна и Югозападно държавно предприятие е в размер на 8 801 100 лева. Проектите по тази процедура могат да бъдат на стойност от 4 889 лв. до 2 933 700 лв.

Проектите за намаляване на опасността от горски пожари по подмярка 8.3 на ПРСР, трябва да се изпълняват в горски територии, класифицирани с висок и среден риск от горски пожари. Допустими по тази процедура са кандидати, които към датата на подаване на проектното предложение са физически лица, еднолични търговци, юридически лица и местни поделения на вероизповеданията, собственици на горски територии, общини, собственици или стопанисващи горски територии, държавни предприятия по смисъла на чл. 163, ал. 1 от Закона за горите, стопанисващи или управляващи държавни горски територии, лесозащитни станции към Изпълнителната агенция по горите и регионални дирекции по горите.

Дейностите, които ще получат финансиране, включват създаване, подобряване и поддръжка на противопожарна инфраструктура, изграждане/подобряване на водоизточници за борба с пожарите, строителство/подобряване на наблюдателни пунктове за борба с пожарите. И още – закупуване на комуникационно оборудване и средства за наблюдение на горски пожари, вредители и болести, изграждане и подобряване на горски пътища и предотвратяване и ограничаване на разпространението на вредители и болести.

Общият размер на безвъзмездна финансова помощ по процедура 8.4 „Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ е 15 646 400 лв. И тук също има средства, отредени специално за инвестиции в горите на територията на общините Симитли и Кресна. По тази подмярка те са в размер на 3 129 280 лв. и за тях могат да кандидатстват както двете общински администрации, така и Югозападно държавно предприятие. Минималният размер на разходите за едно проектно предложение е 1 955 лв., а максималният – до 1 955 800 лв.

Допустимите за финансиране дейности по подмярка 8.4 са почистване на площи в гори, пострадали от пожари, природни бедствия, катастрофични събития, болести и вредители, с цел тяхното изкуствено възобновяване, презалесяване на пострадалите гори, в това число изготвяне на технологичен план за залесяване, почвоподготовка, закупуване на залесителен материал, транспорт и временно съхранение на залесителния материал, засаждане на фиданките или засяване на семената.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по подмерки 8.3 и 8.4 на ПРСР изтича в 17.30 часа съответно на 22 и 20 август 2018 г.

 


От категорията

БНБ: Чуждите инвестиции се сринаха с 550 млн. евро към края на ноември 2018 г

-1445605238.jpg

Най-големите нетни преки инвестиции в нашата страна за първите единадесет ...

18 ян. 2019 | 13:11

През 2019 г. клиентите на „Топлофикация Бургас” ЕАД могат да получават електронно фактурите си

 „Топлофикация Бургас” ЕАД-1547800433.jpg

„Години наред нашата Топлофикация задържат най-ниските цени за парно в ...

18 ян. 2019 | 10:29

КРИБ: Заставаме зад интересите на голямата част от своите членове

КРИБ: Заставаме зад интересите на голямата част от своите членове-1547832905.jpg

Председателят на КРИБ никога и по никакъв начин не се е обявил против закона. ...

18 ян. 2019 | 19:33

Андрей Делчев: Нелегални бензиностанции у нас кешират горива, скрити от държавата

Андрей Делчев: Нелегални бензиностанции у нас кешират горива, скрити от държавата -1547828869.jpg

Нека всички, които искат да имат бензиностанция и искат да правят търговия, се ...

18 ян. 2019 | 18:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.