Повечето американски щати вече премахват ограниченията, наложени заради коронавируса

Близо 39 млн. американци са загубили работата си от началото на пандемията

796 | 22 май 2020 | 13:55

Подобни нива на безработица не са били регистрирани в САЩ от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век


Още 2,4 млн. американци са попълнили молби за социални помощи за безработни в рамките на последната седмица, въпреки опитите на множество щати да подновят икономическата активност с надеждата, че епидемията в страната скоро ще бъде овладяна, пише британското либерално издание The Guardian, цитирано от Агенция "Фокус".

Последните данни на Министерството на труда показват, че близо 39 млн. американци са загубили работата си в последните два месеца. Броят на хората, които губят работата си ежеседмично намалява, но въпреки това подобни нива на безработица не са били регистрирани в САЩ от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

По-рано министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че очаква безработицата да продължи да се покачва на фона на епидемията, но в същното време предупреди за "непоправими щети" върху икономиката, ако карантината продължи твърде дълго.

Седмичната статистика за хората подали молби за социални помощи не винаги дават точна информация за ситуацията с безработицата. Документът представлява само молба за социални придобивки, а не всеки човек, който загуби работата си незабавно подава подобно заявление.

Според информацията безработицата в САЩ в момента 14,7% - най-високото й ниво от началото на пандемията. Според много икономисти обаче истинското число е по-високо, а безработицата може да достигне до 20% и повече в края на кризата.

Повечето американски щати вече премахват ограниченията, наложени заради коронавируса до известна степен, макар че според статистиките повечето американци все още са притеснени да се върнат на работа и много бизнеси остават затворени.

 


От категорията

Путин одобри датата 1 юли за референдума за конституционни поправки

-1585142567.jpg

Промените, които руският парламент и Конституционен съд вече одобриха, на ...

1 юни 2020 | 17:51

Майкъл Джордан избухна: Расизмът не е изкоренен, търпяхме достатъчно!

-1469516614.jpg

Коментарите на шесткратния шампион в НБА идват след поредните нощи на протести ...

1 юни 2020 | 15:53

"Дракон" унищожи руския монопол върху доставката на астронавти в орбита

"Дракон" унищожи руския монопол върху доставката на астронавти в орбита -1591028516.jpg

Двамата изпитатели са възхитени от супермодерния му софтуер, посочва вестникът. ...

1 юни 2020 | 19:20

Тръмп е прекарал 1 час, скрит в бункер, според CNN (СНИМКИ, ВИДЕО)

-1590904317.jpg

Президентът на САЩ призова в Туитър безредиците във Филаделфия да спрат ...

1 юни 2020 | 12:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.