Блогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата „Стоян Камбарев“

Блогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата „Стоян Камбарев“

1316 | 31 март 2020 | 21:45

Eдинадесетата официална церемония за връчване на Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“и новата Награда за Кино 355 бе отложена за 1-ви юни 2020 г. и ще се състои в зависимост от развитието на световната пандемия

Блогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата  „Стоян Камбарев“-1585681395.jpgБлогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата  „Стоян Камбарев“-1585681371.jpgБлогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата  „Стоян Камбарев“-1585681348.jpgБлогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата  „Стоян Камбарев“-1585681325.jpgБлогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата  „Стоян Камбарев“-1585681305.jpgБлогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата  „Стоян Камбарев“-1585681287.jpgБлогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата  „Стоян Камбарев“-1585681269.jpgБлогърът и кинорежисьор Крис Захариев - номиниран за наградата  „Стоян Камбарев“-1585681248.jpg

Отличието, носещо името на култовия театрален режисьор, отдавна се  превърна в най-чаканата и престижна награда за млади творци в България.

 

Уникалността й се състои в това, че петимата номинирани са от различни области на изкуството и всеки един от тях получава ценна подкрепа в осъществяването на конкретен свой проект, а носителят на Голямата награда ще получи бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек на стойност 3000 лв.

 

Влогърът и кинорежисьор Крис Захариев е един от петимата млади творци номинирани за Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“ тази година.  

 

Едва 21 годишен, той впечатлява с умението си да разказва с лекота и оригинален режисьорски подход различни и любопитни истории. Чрез филмите и видео блога си, Крис достига до огромна аудитория по запомнящ се и интригуващ начин и е един от младите хора в България, който вдъхновява и трупа нови последователи ежедневно.

 

 Ето какво споделя Крис за личната си мисия в изкуството:

 

 „Вярвам, че разказвачите на истории в какъвто и да е формат, са архитектите на нашата култура. Те оформят облика на всичко, което виждаме. Вярвам, че моята мисия като такъв архитект-разказвач-режисьор е да разказвам неразказаните истории. Истории, които сприятеляват, затоплят и събират хората. Истории, които ни напомнят, че надежда винаги има и колкото и да е мрачна нощта, на сутринта Слънцето винаги изгрява. Вярвам, че подобни истории, разказани на езика на младите, правят това, за което са създадени - променят.“

 

Крис Захариев е роден през 1998 г. в София. Мечтае да стане художник, но се влюбва в камерата, с която започва да експериментира и това предопределя бъдещето  му. От 5 години развива своя YouTube канал с повече от 80000 абоната и над 6 милиона гледания, който се различава с вдъхновяващите послания, които комуникира през него.

 

На 17 години създава платформата "The Up To Us Project“, а скоро след това и проекта "Да се изгубиш нарочно"- впечатляващо смислен и забавен пълнометражен филм и книга-пътепис, която се превърна в бестселър. През 2018 г. става лице на благотворителната кампания "С тениска на бала“.

 

През тази година ще се дипломира в НАТФИЗ със специалност Кино Режисура. Крис е автор на късометражните филми „Колелото“, „Див Чесън“, „За всяко сърце“ и е носител на наградите „Будител на Годината“  на БНР и БНТ, както и „Най-вдъхновяваща личност“ от TOYP Bulgaria. Междувременно основа своя продуцентска компания, която е насочена на създаване и промотиране на социални проекти.

 

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020 са актрисата Мартина Апостолова, виолончелистът Сион Найман,съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков и визуалният артист Мария Налбантова.

 

Фондация „Стоян Камбарев“ реши да превърне в традиция своето предизвикателство къмвсички млади кино режисьори и за втора поредна година ще връчи и Награда за Кино 355! Международно жури вече селектира тримата финалисти- Ваня Бойчева,Евгения Танева и Петер Чивийски.

 

Филмите им ще бъдат излъчени премиерно по време на Церемонията, апубликата ще избере победителя, който ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио.

 

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис и НДФ “13 века България”. Комуникационен партньор е New Events Vision.  Продуцент е NOVA film- компанията на Деси Тенекеджиева.Вижте кратък филм за Крис Захариев:

Eдинадесетата официална церемония за връчване на Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“и новата Награда за Кино 355 бе отложена за 1-ви юни 2020 г. и ще се състои в зависимост от развитието на световната пандемия

Вижте номинираните и промо за Церемонията 2020 в кратко видео:

Eдинадесетата официална церемония за връчване на Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“и новата Награда за Кино 355 бе отложена за 1-ви юни 2020 г. и ще се състои в зависимост от развитието на световната пандемия

От категорията

Фондация „Братя Мормареви”: Бодлите на таралежите са по-силни от вируса!

Фондация "Братя Мормареви"-1591028752.jpg

За четиринадесети път фондацията за детско кино и литература обявява редовния ...

1 юни 2020 | 19:25

Той си отиде на 84 години

Почина световноизвестният български художник и артист Христо Явашев - Кристо

-1485413575.jpg

Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария ...

31 май 2020 | 23:35

Млади русенски художници бяха наградени в конкурса "Възкресение Христово" 2020

Нина Петрова-1591189217.jpg

С дипломи за участието си в ХХ-рата Международна младежка художествена изложба ...

3 юни 2020 | 15:51

Веселин Маринов: Коронавирусът ме върна години назад

Кадър БНТ-1590844344.png

Хората са лишени от духовността, смята музикантът. Обичайно той прави 70 ...

30 май 2020 | 15:59