Индивидуалните топломери са разположени на площадките пред апартаментите. Снимка: "ЕVN Топлофикация"

Проект на "EVN Топлофикация" - всяко жилище с истински топломер!

Блок в Пловдив ликвидира кражбите на парно срещу 1000 лв. на апартамент

5197 | 11 февр. 2016 | 17:25

Преустройството на сградна инсталация от вертикална в хоризонтална може да е лесно, бързо и на поносима цена - колкото за климатик от среден клас

Индивидуалните топломери са разположени на площадките пред апартаментите. Снимка: "ЕVN Топлофикация"-1455206650.jpgНовите тръби на хоризонталната вътрешна инсталация минават до пода и са почти незабележими. Снимка: "EVN Топлофикация"-1455206804.jpg

Кражбите на парно в блока може да се ликвидират напълно срещу сумата от около 1000 лв. на апартамент и 15 дни за преустройство на сградната инсталация.

 

В това число са 377 лв. за общите части в сградата и около 600 лв. за тръбите и оборудването на всеки отделен апартамент.

 

Това са резултатите от проекта "Феникс", който "EVN Топлофикация" изпълни в жилищен блок в Пловдив. Преустройството на сградна инсталация от вертикална в хоризонтална може да бъде лесно, бързо и на поносима цена, обявиха от дружеството.

 

Резултатът е сензационен. Топлинната енергия, отдадена от общите тръби, е намаляла средно с 83% на клиент спрямо година по-рано, когато инсталацията е била все още от стария вертикален тип.

 

Топлофикационното дружество разказа в съобщение до Епицентър.бг подробности за пилотния проект.

 

Избраната сграда е близка до масовия тип жилищни блокове с вертикална инсталация в Пловдив, а и в страната. Тя се намира на ул. „Хан Кубрат“ 8 и е построена през 1975 г.

 

Има 7 етажа с по 4 апартамента на всеки от тях или общо 28 имота.

 

Ремонтните дейности по сградната инсталация са започнали през месец август 2015 г. и са отнели общо 15 работни дни. Дейностите вътре в апартаментите са приключили само за 3 дни.

 

Преустройството на общите части на сградната инсталация е струвало средно по 377 лв. с ДДС на всеки един от 28-те апартамента.

 

В случая тези разходи бяха поети от инициатора на проекта - "EVN Топлофикация", и от фирмата изпълнител "Меком" ООД.

 

Разходите по преустройство вътре в апартаментите варираха между 600 и 700 лв. Те се заплатиха от клиентите и зависят от начина, по който всеки от тях предпочете да бъде извършен ремонта в имота му.

 

Така общите разходи на един апартамент за преустройство на общи части и на частите в самите апартаменти са излезли до 1000 лв. на апартамент - колкото е цената на среден клас нов климатик.

 

Първите значителни резултати са получени през януари тази година при минусовите температури и високото потребление.

 

Сметките за тръбите се оказали впечатляващо нищожни. Докато за януари 2015 г. средната сума за енергията от сградната инсталация в блока е била 23,37 лв. с ДДС на апартамент, за януари тази година тя е едва 3,94 лева с ДДС.

 

С инсталирането на индивидуален топломер на входа на всяко жилище отпадна и необходимостта от индивидуални разпределители по радиаторите.

 

Сметките вече се начисляват само по показанията на индивидуалния топломер на входа на жилището. Той отчита енергията, която влиза в тръбите във всеки апартамент - отделно и точно.

 

По този начин всеки клиент може сам да контролира топлоподаването към своя имот още на входа на жилището. В случай, че избере да спре топлодаването към имота си той ще заплаща единствено минимални разходи за сградна инсталация или сумата от 3,94 лв. за януари.

 

"Проектът „Феникс“ показа, че само при обща воля и решение на собствениците на имоти в една сграда преустройството на вертикална вътрешна отоплителна инсталация в хоризонтална е напълно възможно и то за кратък срок, минимално неудобство и на разумна цена", коментираха от "ЕVN Топлофикация".

 

Съществува и възможност сградата да кандидатства в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, провеждана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

В този случай обаче е важно преустройството на вътрешната отоплителна инсталация изрично да бъде включено сред необходимите мерки за изпълнение.

 

Програмата покрива разходи само за реконструкцията на общите части (в пилотния проект това са 377 лв. на жилище), без преустройство на инсталациите вътре в апартаментите.

 

След категоричните добри резултати в първата пилотна сграда "EVN Топлофикация" е готова да подпомогне всяка една сграда, решила да направи такава стъпка с техническа консултация по всички съпътстващи въпроси, чрез своя персонален зонален координатор, подчертаха от дружеството.

 

Разходите, които клиентите биха платили за цялостното преустройство зависят от техния избор на изпълнител, използвани материали, технически подход при реализацията и не са обвързващи с тези на пилотния проект.

 

Предимства на хоризонталната отоплителна инсталация са: индивидуален контрол и отчитане на консумираната топлинна енергия за всеки имот в сградата, отчитане на консумацията чрез един уред (индивидуален топломер), който се монтира до входа на жилището, няма индивидуални разпределителни устройства (ИРУ) по радиаторите в апартамента, не се влиза в имотите за отчитане на енергията, елиминира се възможността за кражби на топлинна енергия и се гарантиран комфорт на отопление.

 


От категорията

Теменужка Петкова: Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес

-1565760938.png

От 1 януари 2020 година трябва да тече газ по тръбата, но тази дата няма как да ...

20 септ. 2019 | 08:37

ТЕЦ-Перник: РИОСВ установи, че замърсяването на въздуха в града няма общо с дейността на Дружеството

-1513438542.jpg

Не се крием от никого, открити сме към всички и сме отворени да разговаряме с ...

20 септ. 2019 | 11:16

Аврамова: До средата на декември трябва да приключи ремонтът на три участъка на магистрала „Хемус“

Петя Аврамова-1568985338.png

Това са виадуктите при с. Потоп и „Коренишки дол“ и дясното платно на ...

20 септ. 2019 | 16:02

Петя Аврамова: АМ "Тракия" отесня, ремонтите по "Хемус" приключват до средата на декември!

-1559662759.jpg

В бъдеще предстои да бъде изградена пречиствателна станция в Симеоновград

20 септ. 2019 | 14:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


dimarab


12 февр. 2016 | 22:32Направо съм изумен , от ЕВН отриха колелото , след като направиха всичко , за да компрометират най евтиното отопление като услуга .....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.