България няма да допусне нито един артист да бъде оставен без подкрепа, каза още той

Боил Банов: Да се блокират кръстовища не е протест, а рекет

3537 | 2 авг. 2020 | 09:21

Не мога да правя прогнози дали кабинета ще изкара до края на мандата си, или не. По-важното е друго.Протестът е нещо същностно, което е свързано с демокрацията и е ценно за нея, заяви той


Да се блокират кръстовища не е протест, а рекет. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Не мога да правя прогнози дали кабинета ще изкара до края на мандата си, или не. По-важното е друго.Протестът е нещо същностно, което е свързано с демокрацията и е ценно за нея. Няма демокрация без да имаш възможност да протестираш и да изразим мнението си. Когато хората излизат да протестират, управляващите са длъжни да опитат да разберат всеки протестиращ какво го е изкарало на улицата да протестира. Това е много важно и ключово. Аз и всички мои колеги го разбираме като нещо важно и работим активно за това“, посочи министърът.

„Коренно различен е въпросът с това някой или някакви хора да блокират кръстовища. Това не е протест, а рекет. На рекет няма държава в сета, която да се поддава, не защото е голям проблем дали правителството ще си тръгне, а защото ако държавно управление се поддаде на рекет, това означава, че и следващото управление също миже да се поддаде. Това означава, че всеки, който може да реши, че е несъгласен с политиката на държавата, може да излезе да блокира ключови кръстовища и магистрали и да свали едно управление. Така не бива“, заяви Банов.

„Разделяйки екстремистите, които затварят на кръстовища от протестиращите, сред протестиращите има основателни искания. Проблемът е, че няма формулирани икономически и социални искания. Те са многопланиви и всеки изказва някаква позиция. Изказванията на протестиращите по някой път едни други се бламират, едни други се сблъскват. Това е голям проблем“, допълни той.

 

България няма да допусне нито един артист да бъде оставен без подкрепа, каза министърът на културата. По думите му 15-те млн. лв, които бяха отпуснати култура, от които 12 млн. за свободните творци, са продължение на една политика откакто започна кризата с COVID-19.

„7.5 млн. вече се дадоха на свободните артисти – тези, които не са на трудов договор. Държавата е подкрепила генерално не само по време на извънредното положение, но и занапред всички държавни учреждения с твърдо осигуряване на заплата, осигуровки и режийни на съответния институт. Оттам насетне хората на свободна практика, които са около 3000, като 2200 са през НАП, но има и още една част, които не се осигуряват така, но реално са на свободна практика и работят това. За тях сме дали възможност всеки от тях да кандидатства персонално за 4000 лв. за единичен проект. Условията са да разработи материал, който да е по българска драматургия (българска поезия, литература, български текст и т.н.) т. е. да е свързан с Родината и когато разработят проекта, да ни го дадат онлайн, за да се качи на една платформа и да може всеки да го види.
Това е COVID мярка за поощрение на всеки един конкретно. При нас и първата мярка, която беше за 1 180 човека, 1150 се възползваха от нея за 3 заплати и 3 осигуровки“, посочи Банов.

„На Фонд „Култура“ две години подред направихме увеличение на бюджета. Досега разпределяше по проекти 2 млн. лв., а сега – 24.5 млн. лв. До преди 3 години тези средства бяха 400 000 лв. Важното е, че има резонни мерки. Направихме 7.5 млн. веднъж, сега още 15 млн. Това са неща, които сме коментирали много отдавна с правителството и тези мерки няма да са последните. България няма да допусне нито един артист да бъде оставен без подкрепа.
Ако няма някой възможност да направи проект за нещо българско, жалко за артистите в тази държава. Ако някой толкова не желае и не му се работи върху български материал, останалите ни програми, които са за около 15 млн. лв. са отворени за всякакви проекти. Имаме дори за цирк и вариететно изкуство подкрепа от 700 000 лв., както и за подкрепа на автори чрез Литературния музей за 300 000 лв. Те ще бъдат подкрепени на база на своята идея. Ще ги подкрепим, за да развият идеята си“, допълни той.

 

Много програми работят в Министерство и Фонд „Култура“, които обхващат целия сектор и дават възможност за всеки човек с идеи да намери своето място. Това каза още министърът на културата.

„Много програми работят в Министерство на културата и Фонд „Култура“, които обхващат целия сектор и дават възможност за всеки човек с идеи да намери своето място. При първата програма за заплатите и социалните осигуровки имаше някои затруднения, защото никой не подозираше, че толкова много хора не си плащат осигуровки и нямат отношение към осигурителния живот в държавата. Там се направиха стъпки, за да се даде възможност и на тези хора. Сега говорим за творчески проекти и няма как да се случи такова забавяне като при първата помощ, от която парите пак стигнаха до всеки. Сега ще бъде много по-лесно, защото е на нашата творческа линия“, посочи той.

„700 000 лв. са предвидени за циркове и вариететни представления. Добавихме 1.5 млн. лв. добавяме към 1.5 млн., които са отделени за структурна подкрепа за организации с малки театри, кина и сцени, за които ще дадем на едногодишна база подкрепа до 100 000 за организация т.е. общо средствата за тях са 3 млн. лв.. 500 000 лв. са заделени в една нова програма – „Социална култура“. Този проект търси съчетание и подкрепа на определени социални слоеве. Търси да им даде нова визия към живота и нов поглед“, допълни той.


От категорията

Емил Димитров: Някой плаща за случващото се по площадите, скоро ще се разбере кой

Снимка БНТ-1597041812.png

Не ми е детска мечта да съм министър. Не е самоцел, да му е честито на ...

10 авг. 2020 | 09:42

Александър Симов: Подкрепям Корнелия, тя е първопроходецът в битката с мутрите

-1591509021.jpg

Народният представител официално си направи отвод като кандидат за председател ...

10 авг. 2020 | 11:53

Георги Киряков: Да се снимаш с внуците не е план за излизане от кризата

Георги Киряков Снимка: БНР-1597049540.jpg

Намираме се в изключително сложна ситуация, в която такива прости решения могат ...

10 авг. 2020 | 11:51

Татяна Буруджиева: Оставката на Борисов не означава непременно промяна на управлението

-1503903300.jpg

Исканията на протестиращите за оставка на премиера и на главния прокурор няма ...

10 авг. 2020 | 11:47