Бокова: Кандидатурата на Кристалина Георгиева стана зад гърба ми. Пострада авторитетът на България

Беше ми болно от случилото се, но по-важното бе да довърша мандата си, посочи бившият вече шеф на ЮНЕСКО

Бокова: Кандидатурата на Кристалина Георгиева стана зад гърба ми. Пострада авторитетът на България

10462 | 12 ноем. 2017 | 21:29

Опитах се да попитам в София какво се случва, но видях, че трудно се влиза в диалог. Останах в кампанията, защото реших, че е достойно за мен. Направила съм нещо добро за страната си като съм била на този пост в ЮНЕСКО.


Не изцяло, но все пак съм си дала отговор, как България се оказа през миналата година с две кандидатури за ООН – моята и на Кристалина Георгиева. Това обяви в интервю по bТВ вече бившият шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 

 

Съжалявам за това, което се случи, пострада авторитетът на България, това беше зад гърба ми. Аз получих достоен резултат  и доверието на партньорите си. Аз не бях просто кандидат, а и генерален директор на най-голямата организация в ООН - ЮНЕСКО. Беше ми болно от случилото се, но по-важното бе да довърша мандата си. Опитах се да попитам в София какво се случва, но видях, че трудно се влиза в диалог.

 

Останах в кампанията, защото реших, че е достойно за мен. Направила съм нещо добро за страната си като съм била на този пост в ЮНЕСКО. Искам да продължа да правя нещо полезно за страната си, обясни Бокова.

 

Тя разкри, че най-важното в кабинета й в ЮНЕСКО е иконата на светите братя Кирил и Методий, подарена й от Георги Първанов.

 

Виждам се като човек, който е работил 8 години на един важен пост, разтревожена съм от заплахите за света и това, което се случва. Явно не всичко е постигнато.

 Виждам се като човек, който е защитавал културното наследството на човечеството, тоест, защитавала съм хората. По-щастлива съм, по-свободна и по-богата се чувствам сега. Човек трябва да бъде самият себе си, да вярва в себе си. Искам да продължа да правя нещо полезно за страната си, допълни Бокова.

 

Съвсем лаконично тя коментира и скандала с азербайджанската пералня за пари, в която бе забъркан и съпругът й Калин Митрев. 

Всичко ще си дойде на мястото, когато свърши разследването. В един момент дори си мислех, че ме въвличат в политическа игра, обясни Ирина Бокова.

С удовлетворение Бокова подчерта, че България стои отлично в международен план, въпреки смутните ситуации около нея. 

 

Ето какво каза Ирина Бокова пред bTV за казуса с двете български номинации за ООН:

- Какво всъщност се случи през лятото на 2016 г.  и как България се озова с две кандидатури за генерален секретар на ООН? Вие дадохте ли си отговор?

- Не изцяло. Това съм го оставали зад себе си. Изцяло бях съсредоточена върху това да направя една достойна кампания. Макар че аз не съм правила кой знае каква кампания, тъй като поста ми тук (В ЮНЕСКО) беше много видим. Аз съжалявам разбира се за това, което се случи, тъй като в крайна сметка и авторитета на България пострада. Най-важното за мен след това беше да получа един достоен резултат, който мисля, че получих… разбира се да не обидя държавата си.

 

- Чудя се защо не говорите за това. Имаше много неща, които се говориха срещу вас, изпращаха писма в ООН. И вие мълчахте.

- Не трябва да забравяме, че аз не бях просто кандидат, аз продължавах да бъда директор в най-голямата организация в рамките на ООН. - Как се чувствахте през цялото това време?  - Беше ми много болно, но в крайна сметка за мен беше по-важно да си довърша достойно мандата. Да продължа да правя това, което смятам, че трябва да се прави. Ако мога да продължа да правя нещо с уважение за страната си, което го направих с подписване на споразумение за Центъра за нематериално наследство, за разширяване на мрежата от градове.

 

- Вие попитахте ли ги, обадихте ли се в София да ги попита защо го правят?

- Опитах се да попитам, но видях, че трудно се намира отговор на този въпрос и затова реших да не продължавам в тази посока. Приех фактите такива, каквито са. Аз останах в кампанията, разбира се, защото смятах, че е достойно за мен като личност… и приключих с този въпрос. Това е зад гърба ми. Сега съм много доволна, че приключвам на висока нота втория мандат като генерален директор на ЮНЕСКО и смятам, че с това все пак съм направила нещо добро за страната.

На 10 номеври 2017 година една от най-влиятелните българки в света приключи мандата си като директор на ЮНЕСКО. Ирина Бокова беше първата жена, оглавила най-голямата организация в рамките на ООН и първият източноевропеец на този пост.

 Лятото на 2014 г. правителството в София издига кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Съмнения, че София се колебае се появяват още през януари 2016 г. Привидно неочаквано, в последния момент на сцената излиза Кристалина Георгиева. Така България излиза с две кандидатури за генерален-секретар, които логично се провалят.

Септември 2017 г. Разследване на 17 медии и организации доказва, че от 2012 г. до 2014 г. представители на азербайджанския елит са превели 2,9 млрд. долара към европейски политици с цел добър имидж на страната по света. Името на Ирина Бокова попада в списъка заради съпруга ѝ Калин Митрев, на когото са преведени 425 хил. евро на осем транша като консултант. Настоящият представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие потвърди хонорарите и отрича те да са свързани с дейността на съпругата му.

През 2010 г. Бокова награждава съпругата на Илхам Алиев Мехрибан с медала „Моцарт”. Междувременно първата дама на Азербайджан пристигна за откриването на крепостта Трапезица, за която Баку дари 3 млн. лв. и беше посрещната от премиера Борисов. 


От категорията

Борисов пред Меркел: България се дава за пример в борбата с корупцията в много европейски държави

Борисов пред Меркел: България се дава за пример в борбата с корупцията в много европейски държави -1516472270.jpg

Благодаря и за подкрепата за интегрирането на Западните Балкани. Отдъхнах си, ...

20 ян. 2018 | 20:16

Меркел: България може да направи много за Западните Балкани, подкрепяме ви за Шенген (Видео)

-1516462010.jpg

Благодаря за помощта на Германия във всичко - и за опазването на границите, за ...

20 ян. 2018 | 15:39

Борисов и Меркел: Среща между Турция и ЕС във Варна би била само за добро за всички нас

Борисов и Меркел: Среща между Турция и ЕС във Варна би била само за добро за всички нас-1516473647.jpg

България не е никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен, ...

20 ян. 2018 | 17:35

Борисов посрещна Меркел с букет на летище София (Видео, Снимки)

Снимки: Правителствена информационна служба-1516451289.jpg

Почетната гостенка на премиера бе приветствана с червен килим и строени ...

20 ян. 2018 | 13:08

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


НИК


13 ноем. 2017 | 12:44УМОЛЯВАМ Г ЖА ИРИНА БОКОВА ДА ЗАЕМЕ ПОСТА "ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ"!!!!!!!!!!!!!!!! ВЯРВАМ,ЧЕ ТАЗИ ЖЕНА БИ БИЛА НАЙ ДОБРИЯТ ВЪЗМОЖЕН ЛИДЕР (ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА И ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА), КОЯТО МОЖЕ ДА ПОВЕДЕ БЪЛГАРИЯ КЪМ ДОБРИ ХОРИЗОНТИ!!!!!!!!!!!!!!! ТЯ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ АВТОРИТЕТ В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА, КОЯТО ИМА УВАЖЕНИЕТО НА СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Г ЖО БОКОВА, УМОЛЯВАМ ВИ, КАНДИДАТИРАЙТЕ СЕ ЗА ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЧУЙТЕ И ВИЖДЕ, ПРЕДИ ГОДИНИ, ПИСАТЕЛЯТ ХРИСТО НАНЕВ, КОЙТО Е И ИЗСЛЕДОВАТЕЛ НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРОРОЦИ, КАКВО КАЗВА ТУК В ТОВА ПРЕДАВАНЕ! ВНИМАТЕЛНО ЧУЙТЕ ДУМИТЕ МУ СЛЕД 19:40 МИН. https: www.youtube.com watch?v Opk2WQ v35o


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018