В статия в The Daily Telegraph премиерът подчертава заплахата от разчленяване на страната

Борис Джонсън: ЕС е заплаха за икономическата и териториална цялост на Обединеното кралство

5520 | 12 септ. 2020 | 09:30

Той призова парламента да не повтаря миналогодишната ситуация, когато преговорите с Брюксел бяха усложнени от спорове в Камарата на общините и разцепление в управляващата партия


Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че в сегашния му вид споразумението за излизане на страната от Общността дава на Европейския съюз теоретична възможност да унищожи „икономическата и териториалната цялост“ на Обединеното кралство.

В статия, публикувана на 11 септември в националния ежедневник The Daily Telegraph, премиерът подчертава заплахата от разчленяване на страната и призова британския парламент да одобри законопроект, за да се избегне подобна ситуация.

Джонсън припомня, че в рамките на търговските преговори между Лондон и Брюксел, които отново попаднаха в задънена улица, ЕС ще се позове на клаузата за Северна Ирландия. Тя определя общи принципи за движение на стоки през границата между Република Ирландия на ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

„Ако не се съгласим с условията на ЕС, той ще установи пълноценна митническа граница в Ирландско море, прибягвайки до радикално тълкуване на Протокола за Северна Ирландия. Казват ни, че ЕС не само ще налага мита върху стоките, пътуващи до Северна Ирландия от Обединеното кралство, но може и да спре хранителни запаси по този маршрут ", пише Джонсън.

При одобряването на спешно изготвения протокол миналата година, отбелязва Джонсън, британското правителство не е вярвало, че Брюксел може да се възползва от липсата на конкретност в формулировката си, за да започне търговска „блокада на част от Обединеното кралство“ или „заплашва да унищожи икономическата и териториалната цялост“ на държавата. Джонсън заяви, че Лондон няма да позволи на организацията дори да има теоретичната способност да разчлени страната, а новият законопроект за вътрешния пазар е застраховка срещу подобен опит, тъй като не позволява на ЕС да тълкува погрешно протокола.

„Така че нека се отървем от всяка възможност за недоразумение. Нека се отървем от заплахата за самата основа на Обединеното кралство. Нека принудим ЕС да се откаже от заплахите си и да одобри законопроекта, укрепвайки позицията ни за договаряне и защитавайки страната", пише Джонсън в края на посланието си.

В сряда правителството на Джонсън представи на парламента законопроект за вътрешния пазар за регулиране на търговските отношения между съставните части на Обединеното кралство след края на преходния период. В документа се посочва, че някои от неговите разпоредби „ще останат в сила въпреки несъответствието или несъвместимостта с международното или националното право“. Това предполага възможността Лондон да наруши условията на Протокола за Северна Ирландия, който гарантира статута на страната на субект, който е част от митническото пространство на кралството, но в същото време временно запазва достъпа до единния пазар и митническата зона на ЕС. След като бъде приет, законът ще даде на Лондон правомощието да решава кои категории стоки, превозвани от Обединеното кралство до Северна Ирландия, ще бъдат обект на мита на ЕС поради риска от реекспорт в страните за Общността.

Намерението на британското ръководство да заобиколи разпоредбите на двустранните споразумения за Брекзит чрез приемане на противоречивия законопроект предизвика остра реакция в Брюксел. Европейският парламент заяви, че няма да одобри търговска сделка с Лондон, ако такъв закон влезе в сила, а главният преговарящ на ЕС Мишел Барние намекна, че Общността може да спре да внася храни от Великобритания. Освен това плановете на Лондон бяха критикувани от Вашингтон, властите на Шотландия и Уелс, както и от мнозина членове на управляващата в страната Консервативна партия. Джонсън, който нарича противоречивата част от законопроекта застраховка срещу срив на търговските преговори с ЕС, предупреждава за тежки последици за репутацията на държава, чието правителство счита за възможно да наруши международните си задължения.

Съдбата на законопроекта, който ще бъде обсъждан в парламента следващата седмица, обещава да бъде трудна, тъй като както членовете на парламентарната опозиция, така и членовете на партията на Джонсън вече са подготвили изменения, които променят същността му. Според The Daily Telegraph редица членове на парламентарната фракция на торите са готови да тръгнат срещу партийната линия, отказвайки да подкрепят законопроекта. В тази връзка Джонсън призова парламента да не повтаря миналогодишната ситуация, когато преговорите с Брюксел бяха усложнени от ожесточени спорове в Камарата на общините и разцепление в управляващата партия.

 

Източник "Фокус"

 


Намери своята история

От категорията

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05

Османи: Фокусът на отношенията ни с България трябва да бъде и миналото, и настоящето

-1613493289.jpg

Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да ...

27 ноем. 2021 | 09:23

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Себастиан Курц стана баща

-1625815363.jpg

Радостни сме, че ще посрещнем първата си Коледа тримата заедно, заяви бившият ...

27 ноем. 2021 | 15:13