Кадър: Фейсбук

ЕС е изключителна концепция, родена от агонията на Втората световна война, високо благородно начинание, посочи той

Борис Джонсън към държавите от ЕС: Ще бъдете наши приятели и съюзници (ВИДЕО)

8390 | 24 дек. 2020 | 19:04

Британският парламент ще гласува постигнатото търговско споразумение с Евросъюза на 30 декември, обяви премиерът на Обединеното кралство


Британският парламент ще гласува постигнатото търговско споразумение с Евросъюза на 30 декември, обяви премиерът Борис Джонсън, след като с Брюксел бе сключено търговско споразумение. Той се обърна към 27-те с думите: "Ще бъдете наши приятели, съюзници, поддръжници и никога да не забравяме, вие ще бъдете и нашият пазар номер едно."

Евросъюзът е изключителна концепция, родена от агонията на Втората световна война, Съюзът е изключително благородно начинание, посочи Джонсън.


 

За първи път от 1973 г. Великобритания ще бъде независима крайбрежна страна с пълен контрол над водите си, заяви премиерът на Обединеното кралство, пише "Гардиън", цитиран от "Труд". По думите му делът на уловената риба от Великобритания в британските води съществено ще бъде увеличена - от около половина днес до близо 2/3 в период от 5,5 г.

Той отбеляза, че търговското споразумение е постигнато 4 г. и половина след референдума за Брекзит. Джонсън поясни, че е бил против удължаването на преходния период, тъй като не е искал несигурността да продължи.

"Ние постигнахме най-голямото търговско споразумение, всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС като това между Канада и Общността", подчерта той.

Джонсън увери, че споразумението ще защити пазара на труда, ще позволи да се продават британски стоки без мита и квоти на единния пазар, ще се позволи на компаниите да правят бизнес в Европа. Върнахме си контрола над нашите закони и съдбата ни, изтъкна той и добави, че от 1 януари "ние напускаме митническия съюз и единния пазар".

Британските закони ще бъдат създавани само от британския парламент, тълкувани от британски съдии в британски съдилища и юрисдикцията на Съда на ЕС ще бъде прекратена, продължи премиерът.


Според него това е добро споразумение за цяла Европа. Той се надява британският парламент да прегледа и гласува споразумението до 31 декември.

Въпреки че напускаме ЕС, тази страна ще остане културно, емоционално, исторически, стратегически обвързана с Европа, не само с 4-те милиона граждани на ЕС, които са се устроили на Острова през последните четири години и които допринасят за нашата страна, поясни Джонсън.

Посланиците на страните-членки от ЕС се събират утре в 10.30 сутринта за преглед на договореното. На заседанието информация за преговорите ще изнесе главният европейски преговарящ Мишел Барние.

Италия обяви постигнатия пробив като добра новина. "Интересите и правата на европейския бизнес и европейските граждани са гарантирани", написа премиерът Конте в Туитър.

 


Намери своята история

От категорията

Виктор Орбан: Брюксел предава Унгария и европейците

-1624004849.jpg

Унгария защитава цяла Европа, подчерта той и добави, че се надява планът на ...

23 септ. 2021 | 14:14

Скандално: Преброителите в РС Македония манипулират данните за национална принадлежност

Сн. БГНЕС-1632390912.jpg

Колев е изпратил открито писмо до Апостол Симовски, директор на Държавната ...

23 септ. 2021 | 12:54

Хари и Меган популяризират ползата от ваксините на събитие в Ню Йорк

Сн. БГНЕС-1632408150.jpg

За повода двамата бяха облечени изключително елегантно - в черни костюми. Меган ...

23 септ. 2021 | 17:42

Брюксел предлага универсално зарядно устройство

-1437559243.jpg

USB-C да стане стандартния порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, ...

23 септ. 2021 | 15:20