Кадър: Туитър

Той обеща Националната здравна служба да бъде приоритет след победата на изборите

Борис Джонсън предложи помирение на проевропейските избиратели, обяви "правителство на народа"

4526 | 14 дек. 2019 | 10:22

Резултатите показват, че "неопровержимото" решение на британския народ е да се извърши Брекзит и да се сложи край на "мизерните заплахи" за втори референдум, категоричен е премиерът


Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че иска да „започне възстановяването“ на Брекзит, след като стана министър-председател, печелейки най-голямото мнозинство за консервативен лидер след Маргарет Тачър, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Говорейки на „Даунинг стрийт" 10, Джонсън заяви, че Националната здравна служба ще бъде негов основен приоритет и страната се нуждае от „дълга почивка“ от въпроса за Брекзит след три години и половина ожесточено разделение.

Премиерът произнесе речта си няколко часа след като посети кралицата, за да я информира, че има подкрепата да ръководи правителство, след като консерваторите спечелиха мнозинство от 80 места с помощта на спечелинете по-рано лейбъристки места в северната част на Англия- Мидланд и Уелс.

След ужасната нощ за лейбъристите Джереми Корбин-лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия, заяви, че е „много тъжен“ от резултата и даде знак, че ще се оттегли в началото на следващата година, което предизвика вълна от спекулации относно бъдещата посока на партията. Корбин не успя да обясни най-лошото представяне на партията от 1935 г.

По-рано Борис Джонсън призова привържениците на оставането в ЕС да "позволят лечението да започне", обещавайки, че никога няма да пренебрегне техните "положителни чувства на топлина и симпатии към другите нации в Европа", цитира думите му британският вестник The Times.

Премиерът заяви, че е време за „приключване“ на тригодишната борба за Брекзит, когато се обърна към нацията за първи път като ръководител на новото консервативно правителство.

След обявеният резултат, премиерът ще управлява с мнозинство от 80 депутати, най-голямото за консервативен лидер след победата на Маргарет Тачър през 1987 г.

Той призна, че много гласоподаватели са нарушили семейната традиция и са гласували за торите за първи път в живота, за да постигнат те триумф, до голяма степен осигурен чрез спечелване на места в бившите „непробиваеми“ лейбъристки райони..

„Искам да Ви благодаря за доверието, което оказахте на нас и на мен и ние ще работим денонощно, за да изплатим Вашето доверие и да изпълним вашите приоритети“, каза той пред Даунинг Стрийт и добави, че избирателите искат новото правителство да се съсредоточи преди всичко върху Националната здравна система (НЗС).

Победата предоставя „категоричен мандат“ за извършване на Брекзит, каза той, но също така заяви, че няма да игнорира онези, които не са гласували на торите и не искат да напускат ЕС.

"Откровено призовавам всички от двете страни на този, продължил три години и половина често спор, призовавам всички да намерят начин да го приключат и да позволят да започне изцелението", каза той.

Борис Джонсън каза, че резултатите показват, че "неопровержимото" решение на британския народ е да се извърши Брекзит и да се сложи край на "мизерните заплахи" за втори референдум. В съобщение до бившите гласоподаватели на лейбъристите, които подкрепиха консерваторите за първи път, Джонсън заяви, че може да са дали само гласа си, но че мисията му е да спечели и подкрепата им за доброто на страната.

Преди обръщението си от Даунинг Стрийт той разговаря с активистите на партията си под новото „знаме на правителството на народа“. Той им каза: „Като спечелихме тези избори, ние спечелихме доверието на хора, които никога не са гласували за консервативната партия. Тези хора искат промяна и не трябва да ги изпускаме. Ние също трябва да се променим."

 


От категорията

Въоръжен ислямист държи заложници в банка във Франция (ВИДЕО)

Кадър: Ruptly-1596742926.jpg

Според полицията нападателят бил радикализиран и страдал от сериозно психично ...

6 авг. 2020 | 22:41

Германия отхвърля американските санкции срещу „Северен поток-2“

-1585031562.jpg

В отговор на заплахите на сенаторите Тед Крус, Том Котън и Рон Джонсън към ...

6 авг. 2020 | 20:03

“Шпигел”: Бунтовете на ул. “Тиква”

-1596884944.png

Борисов направи рокади в кабинета си. Няколко министри трябваше да напуснат в ...

8 авг. 2020 | 13:23

Принц Хари: Социалните мрежи създават криза на омразата

-1434801709.jpg

Бившият кралски наследник се притеснява за средата, в която растат младите

8 авг. 2020 | 12:59