Планът на премиера предвижда повишаване на осигурителните вноски

Борис Джонсън вдига данъците във Великобритания, оправдава се с пандемията

1918 | 7 септ. 2021 | 21:07

Мярката е в нарушение на предизборното обещание на торите да не увеличават облагането, което предизвика остри критики дори сред редовете на собствената му консервативна партия


Във Великобритания ще бъде въведено ново данъчно облагане, за да се плати за реформите в социалния сектор и финансирането на националното здравеопазване, обяви британският премиер Борис Джонсън.

Джонсън отбеляза, че през следващите три години по този начин ще бъдат събрани 36 милиарда паунда за службите на първа линия в обществения живот.

Планът на премиера обаче е в нарушение на предизборното обещание на торите да не се вдигат данъците, отбелязва БНР.

Плановете на премиера предвиждат от април следващата година вноските за национално осигуряване да се увеличат с 1,25%. Това означава, че човек с годишен брутен доход от 30 000 паунда ще трябва да плати допълнително още 255 паунда годишно.

Необходими са пари, за да се помогне с голямото изоставане на леченията в болниците, каза премиерът. По повод на критиките на негови съпартийци, че се нарушава предизборния манифест, Борис Джонсън заяви:

„Да, признавам, че това нарушава предизборното обещание, което не е нещо, което правя с лека ръка, но глобалната пандемия не бе залегнала в нито един манифест“.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия на лейбъристите Киър Стармър отбеляза, че проблемите с националното здравеопазване не са само от Covid-19 и че 2 милиона души са били в списъка на чакащите за лечение преди пандемията. Той нарече плана на Джонсън „поставяне на лепенка върху увеличаваща се рана“ и посочи:

„Трябва да поискаме от по-богатите да плащат повече. Нескопосаното измамно боравене с дивидентите няма да помогнат. Вместо това правителството поставя бремето основно върху трудещите се хора и бизнесите, които се борят да оцелеят“.

Парламентарният лидер на Шотландската национална партия Иън Блекфорд пък напомни на премиера, че въпросите на здравеопазването се решават от властите на самоуправляващите се части на Обединеното кралство, така че е добре Джонсън „да си махне ръцете от шотландското здравеопазване, защото никой не му вярва“.

Директорът на Института за фискални проучвания Пол Джонсън коментира, че финансиране на реформата в социалните грижи от увеличените осигуровките не е правилният начин.

Политически наблюдатели отбелязват, че Борис Джонсън знае, че поема голям риск с този план, като се надява гласоподавателите да му простят за нарушаване на едно обещание, за да бъде изпълнено друго.

 


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05