Борис Попиванов

Политическият сезон беше сезон на управленска безпомощност, заяви политологът

Борис Попиванов: Предсрочни парламентарни са възможни във всеки момент

4706 | 5 авг. 2020 | 14:17

"Ако в началото имаше някаква дисциплина и някакви мерки по коронакризата, то впоследствие правителството се отказа изобщо от целенасочена политика в тази сфера", изтъкна той


Предсрочни парламентарни избори са възможни във всеки момент. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" политологът Борис Попиванов за политическия сезон.


"Очевидно, че още в първия ден на протестите, премиерът е твърдо решен, че ще изкара мандата до край. Това е стратегията, независимо от заявления и намеци в друга посока, че са възможни различни сценарии преди предсрочни избори и нов кабинет в рамките на този парламент и трето и четвърто", коментира политологът.

Според него това може да се превърне в оцеляване, което е политически неоправдано и което по-скоро ще донесе негативи на пролет догодина, отколкото някакви позитиви от довършения мандат.

 

Политическият сезон беше сезон на управленска безпомощност, коментира още Борис Попиванов.

Той определи изминалия сезон като много необичаен и свързан с най-много сътресения от целия мандат на това Народно събрание.

"Мога да го обобщя като сезон на управленска безпомощност по няколко линии. Първата линия е изпускането от контрол на ситуацията в сферата на здравеопазването. Ако в началото имаше някаква дисциплина и някакви мерки, които да превръщат България в относително добър пример за справяне с коронакризата, то впоследствие правителството се отказа изобщо от целенасочена политика в тази сфера и прехвърли отговорността върху гражданите с посланието: „Оправяйте се както разбирате, спазвайте, каквито мерки искате и после вие бъдете виновни“" изтъкна още политологът.

Според него втората линия на безпомощност е свързана със социално-икономическите последици. По думите му това е линия в развитие.

"По международни класации България стои на най-ниските позиции в ЕС по сериозна стратегия за социално-икономическо оцеляване в тези тежки условия", посочи още Попиванов.

"Третата линия на безпомощност е свързана с поведението на управлението в контекста на протестите, които избухнаха в самия финал на политическия сезон", коментира политологът.

 


От категорията

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1600937438.jpg

„Трябва да има и ясен отговор на публикациите на „Шпигел“, където има ...

24 септ. 2020 | 11:45

Борисов за записите: Хората на Радев ме сготвиха с помощта на една госпожа, ченгеджийски номер!

Кадър: Фейсбук-1600936385.jpg

“Радев какво казва? – да дадат оставка и тогава да говориме. Ама аз като дам ...

24 септ. 2020 | 10:59

МОН: 81 са заразените с COVID-19 ученици, учителите - 70

-1594622760.jpg

Временно е преустановен учебният процес поради карантина на образователните ...

24 септ. 2020 | 17:52

МРРБ: Одобрен е проектът за покупка на медицински хеликоптери

Снимка БГНЕС-1600955759.jpg

С проектът за първи път в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по ...

24 септ. 2020 | 16:52