Къде са тези митични престъпници, за които тя говори, пита депутатът от ВМРО

Борис Вангелов: Твърденията на Катя Матева са клеветнически

3318 | 6 ноем. 2018 | 17:43

Всеки кандидат се проверява в Шенгенската информационна система и в Интерпол и когато има за някой нещо, му отказвахме гражданство, казва бившият директор на ДАБЧ


- Господин Вангелов, бившата директорка на дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието Катя Матева заяви по бТВ, че Красимир Каракачанов и ВМРО се издържат от продажба на гражданство. Какви са основанията за тези тежки думи?


- Напълно клеветнически са. Аз съм от три години и половина в София. Две години бях в агенцията. Още отпреди това, когато живеех във Велико Търново, четях в пресата за атаките срещу даването на гражданство на българите от Македония, за някакви нередности и т.н. И всичките тези атаки от 2014 г (тогава още ВМРО не е имало вицепремиер), бяха все да се саботира държавната политика за българите в Македония и Албания. И във всичките тази писания, които Катя Матева повтаря, за много неща от 2014 г. е замесена.


- Какво Ви дава основание да смятате това?


- Матева пуска статия в "Нувел обсерватьор". На база на тази статия ДПС поиска комисия за разследване на далаверата с паспорти. Ние, 11 депутати от ВМРО, отидохме първи да се подпишем. Те даже бяха изненадани, защото никой не беше се подписал и им казахме: действайте, дайте да видим сега къде са тези търговии с паспорти.


- Разяснете процедурата - какви документи издава Държавната агенция за българите в чужбина?


- Тя паспорти не дава. Тя издава удостоверения за български произход, с които се извършва специална процедура по Административно-процесуалния кодекс. Говоря за времето, през което аз бях председател - от март 2015 г до март 2017 г. След като кандидатът за българско гражданство от български произход получи удостоверението на агенцията, едва тогава той отива в Министерството на правосъдието, където се развива цялото производство и се проверява именно дали е бил криминално проявен и т.н.

 

След това се произнасят девет институции и се стига до гласуване на Съвет по гражданството, който дава мнение. Участвал съм в качеството на председател на този съвет. Всеки кандидат се проверява в Шенгенската информационна система и в Интерпол и когато има за някой нещо, му отказвахме гражданство. Съветът дава мнение, а не решение. Министърът на правосъдието дава предложение към вицепрезидента. Той допълнително си решава. Той може да откаже, въпреки че всички по веригата са казали "да".


Затова се чудя къде са тези митични престъпници, за които Катя Матева говори. Ако те са извършили престъпление, след като са станали български граждани, ами че от 153 000 души, възможно е 114 в живота си нещо да направят. Къде е тази продажба на паспорти от ВМРО и как става просто това нещо? Излиза, че цялата държавна машина работи за ВМРО.


- Контролира ли ВМРО агенцията за българите в чужбина?


- Това също е груба лъжа. От 15 години аз съм единственият председател, който е от ВМРО. Когато отидох в Агенцията не заварих нито един човек от ВМРО и не назначих нито един човек. И това може да се провери от всеки журналист.


- Какво е вашето обяснение за акцията на специализираната прокуратура в ДАБЧ?


- А, това вече е друго. Покрай това тръгнаха атаките към ВМРО. Там, ако има извършено престъпление, много ясно, че виновните ще си носят отговорността, и то престъпление за корупция, доколкото чета от медиите. Тъй че, ако разследват за корупция арестуваните от ДАБЧ, това е работата на специализираната прокуратура. Обаче едно е да търсиш там корупция, друго е да говориш, че ВМРО е "паспортна мафия". Двете сюжетни линии много ясно трябва да се разграничат.


Очевидно, когато си държавотворен елемент, макар и мъничък, си трън в очите. Защо не атакуват някой друг? Защото имаме праволинейна политика и настояваме българите от Македония, Украйна, Албания, Молдова, да вземат по облекчен ред българско гражданство. Това го пише в конституцията. А такива като Катя Матева правят всичко възможно те да го вземат по най-затруднения възможен ред. Дано хората да отсяват двете сюжетни линии. Бяха смесени и то целенасочено. 

 

"Стандарт"

 

По-късно в студиото на „Лице в лице“ по bTV бившият председател на Агенцията за българите в чужбина заяви: "Работата на Специализираната прокуратура да влезе в Агенцията за българите в чужбина за някакви нарушения трябва да стигне докрай. Клеветите на Катя Матева стигат до абсурдни твърдения".

„Смятаме, че няколко големи лъжи се хвърлиха в обществото. Първата лъжа е, че агенцията от години се контролира от ВМРО. Аз, като влязох в агенцията, нямаше нито един човек от ВМРО“, обясни той.

 

По думите му другата лъжа е, че агенцията и ВМРО дават паспорти и става дума за паспортна мафия.
„Процедурата за сдобиване с българско гражданство е много дълга за съжаление, ние от години апелираме да се съкрати“, смята още Борис Вангелов. Той обясни, че трябва да се обърне внимание на паспортите, които се дават на хора от турски произход. Защото според съда не е ясно какво се разбира под турски произход, но е очевидно, че става дума за етнос.

Според него е чакан удобният момент, за да се развихри тази кампания.

„Предоставянето на българско гражданство е един от моментите в политиката спрямо гражданите. Българите в Македония са най-големите мъченици и страдалци в историята. Законът не ги затруднява, затрудняват ги чиновници като Катя Матева“, заяви още Вангелов.
Според бившия председател на Агенцията за българите в чужбина те „явно трябва да си донесат кръв, българската си кръв“ на Катя Матева, за да докажат, че са българи.
„Тя намира постоянно косури, тя говори за години назад. Чиновник с друга инстанция си позволяла да коментира, без да има право на това“, допълни Вангелов.


От категорията

Калоян Методиев: ГЕРБ има тежък проблем с кампанията на терен след „Апартаментгейт"! Освиркват ги!

-1555323370.jpg

В следващите седмици нещата ще ескалират - това е закономерното следствие от ...

21 апр. 2019 | 08:01

Евгений Дайнов: Ако БСП и ГЕРБ имат еднакви резултати, ще има трусове в управляващата партия

От Бойко Борисов вече няма страх – той е рязко намалял, смята Евгений Дайнов-1555687030.png

Трусът щял да е в „чиновническата маса на ГЕРБ, а чиновниците са страхливо ...

19 апр. 2019 | 16:51

Руско издание: Сътрудничеството между Москва и Пекин пречи на американските стратези

Сътрудничеството между Русия и Китай е трън в очите на американските стратези-1550478861.jpg

Вашингтон се опитва да сблъска интересите на двете страни не само на ...

24 апр. 2019 | 18:06

„Взгляд“: Ще успее ли Зеленски да накаже виновните за войната в Донбас?

-1556102320.jpg

Най-сериозните загуби по време на конфликта украинските военни понесоха край ...

24 апр. 2019 | 13:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


8 ноем. 2018 | 17:16Виновните по този казус за клеветите и за корупцията при получаване на български паспорти от българи в Македония ,както по адреса на ВМРО БНД трябва да получат заслужено и сериозно наказание ,защото грозно и незаслужено увредиха моралния имидж на България!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.