Борислав Гуцанов: Бунт в партията срещу курса на Нинова за обновление? Абсурд!

Никой не е и не трябва да бъде абониран за парламента, това не е начин на живот!

Борислав Гуцанов: Бунт в партията срещу курса на Нинова за обновление? Абсурд!

17794 | 18 дек. 2016 | 17:11

Не допускам, че г-н Миков би активирал какъвто и да е вътрешнопартиен фронт. Той е изключително умерен политик, който на първо място мисли за партията. твърди председателят на Съвета по икономика и финанси в партията, член на Националния съвет и председат

Борислав Гуцанов: Бунт в партията срещу курса на Нинова за обновление? Абсурд!-1482074845.jpg-1473940854.jpg

- Лидерът на БСП Корнелия Нинова пое нов курс – към обновление на партията и вкарване на „нова кръв“, това се видя на заседанието на Националния съвет на БСП, но се видя и, че този курс ще срещне съпротива. Вътрешната опозиция показа лицата си, чрез изявленията на дългогодишните депутати Георги Божинов и Янаки Стоилов. Смятате ли, че тези хора ще успеят да предизвикат бунт в столетницата?

- Убеден съм, че този курс е правилен. На тези президентски избори видяхме, че хората искат да видят безпартийни, които имат отношение към една лява политика – както в дадения случай ген. Румен Радев. Избирателят показа ясно, че не е съгласен с този начин на водене на политика, който е характерен за последните 20 – 25 години и който водеха партиите, включително и БСП. Затова хората търсеха ново лице, на което да повярват. Убеден съм, че ген. Радев ще върне вярата на българския народ за нещо по-добро. И, ако ние като, партия, която е на повече от 125 години, стъпила е на три века, ако ние не сме разчели този знак, значи не разбираме какво се случва в държавата. А, ако не разбираме какво се случва в държавата, времето ще ни отвее.

Погледнато през тази призма, курсът, който се поема от Корнелия Нинова е правилен. Безспорно, когато се говори за обновяване и нови лица, не трябва да има единствено нови лица. Трябва да има съчетание между поколенията, между опит и новост.

 

- Кои аргументи ще надделеят – на лидера Корнелия Нинова или на Янаки Стоилов и Георги Божинов? Кого ще чуе партията?

- Партията не е нещо различно от народа. Нали и тя избра ген. Радев и съответно, гласува за промяна! Затова смятам, че курсът, който поема Корнелия Нинова, е правилен. И в разискванията на заседанието на Националния съвет в събота това се чу. Както се чу и другото – че трябва да има баланс, че не е добре махалото да отива от едната крайност в другата.

Така ще отговоря и на първия ви въпрос – да се говори за бунт в партията заради желанието за обновление, е нещо абсурдно!

Има и още нещо – много често местните структури по места се дразнят от това, че София буквално назначава водачи на листи. Хората номинират и гласуват за водач, а в крайна сметка получават друг. И този проблем съществува от десетилетия. Дори Варна, втората по-големина организация, не правим изключения, въпреки, че имало попадения, които реално да доведат до по-добър резултат.

В крайна сметка никой не е и не трябва да бъде абониран за парламента, това не е начин на живот.

 

- И ще се сложи край на практиката един кандидат-депутат, водач на листа, да бъде местен като шахматна фигура по цялата география на страната, въпреки съпротивата на местните организации?

- Силно се надявам! Тази практика безкрайно много дразни местните организации, защото те искат да видят свой човек начело на избирателната листа. Това дава допълнителен стимул на хората от даден район да гласуват за кандидата, когото познават и знаят, че ще свърши нещо за тях. Но дава стимул и на местната организация да работи по-активно. Да видим каква е практиката при нашите опоненти – ГЕРБ, например, винаги слагат местни хора за водачи на листи. Може би и това е имало своя принос за успеха им на толкова много избори.

 

- И все пак, имат ли основания Георги Божинов и Янаки Стоилов да се чувстват обидени?
- Не смятам, че има основание някой да се чувства обиден. Никой никого не заклеймява, никой не разглежда като догма препоръката хората, които имат по-голям депутатски стаж да направят крачка назад. Нека погледнем нещата и от другата страна. Нима по никакъв начин няма да се реагира на вота на избирателя? Нима не трябва да се даде нов тласък за развитие на БСП? Председателят на партията Корнелия Нинова е разчела знака, който хората дадоха на президентските избори. Хората искат да видят нещо ново, нещо по-различно. Искат да видят реална промяна. Затова съм убеден, че това е пътят, по който трябва да върни БСП. Разбира се, без крайности! Пак казвам, махалото не бива от едната страна да отива на другата страна.

 

- Какво имаше предвид Янаки Стоилов като говореше за три милиона?

- Не бих искал да влизам в тази полемика, защото не смятам, че беше коректно точно по този начин да бъдат поставяни нещата. Три милиона от кое? По-скоро ми се струва, че това е едно емоционално изказване.

 

- Срамно ли е във вашата партия човек да има три милиона?

- Не смятам, че където и да е по света би трябвало да е срамно, ако някой има три милиона, изкарани по честен и достоен начин. За жалост, в България три милиона се изкарват много трудно и едва ли не се приема, че човек, който има повече средства, ги е натрупал по странен или незаконен начин. В по-голямата част от държавите, на които искаме да приличаме, не се разсъждава по такъв начин. Ние трябва да се стремим повече хора да имат по-големи доходи. И това всъщност е основната задача на БСП – ние искаме да променим държавата така, че хората да живеят добре, а не да оцеляват. Политиката трябва да направи така, че всички да живеят по-добре, да разполагат с повече средства.

 

- Янаки Стоилов носи ли отговорност, има ли вина за ситуацията в организациите на БСП във Враца и Пазарджик, откъдето бе водач на листа през последните два мандата?

- Всеки един, естествено, носи своите плюсове и своите минуси с работата, която е дал за партията.

 

- Ще ви припомня, че пазарджишката организация се прочу със случая с Иван Евстатиев, обвинения за изнасилване бивш кмет на Стрелча.

- Не мога да коментирам какво точно е ставало в Пазарджик или на други места, където един или друг колега е бил начело на листа. Не съм бил там, все пак. За нас сега трябва да е важна основната линия – този курс за промяна, който предприе Корнелия Нинова, защото той отговаря на волята за промяна, която хората показаха, че искат. И смятам още, че изказванията на някои колеги след заседанието в събота, не правят услуга на БСП. Нали ние всички сме от тази партия – и на първо място трябва да мислим за нейната политика и цялост, а не за себе си. Президентските избори са в подкрепа на тази теза. Нима не можеше да издигнем чисто партиен кандидат? Можеше, но ние съзряхме тази воля у избирателя още преди изборите, отговорихме й като издигнахме кандидатурата на ген. Радев. Затова стана възможно нещо, което отдавна не бяхме виждали – цялата карта „почервеня“. И сега какво, да обърнем гръб на всичко това? Да се направим, че не виждаме този импулс за промяна? БСП е отговорна партия!

 

- Призивът обаче е хората с три пълни мандата в парламента да се оттеглят. Това засяга и друг виден юрист в БСП – бившия председател на партията Михаил Миков. Той би ли могъл да активира един вътрешнопартиен опозиционен фронт?

- Не допускам, че г-н Миков би активирал какъвто и да е вътрешнопартиен фронт. Той е изключително умерен политик, който на първо място мисли за партията. Партията има нужда от обновление и развитие. И затова съм сигурен, че няма човек в БСП, който да не иска да я види на върха и който да не осъзнава това. Затова не смятам, че ще има вътрешнопартийни борби. Не сме догматици. Ще се намери златната среда, така че БСП да се покаже като различната партия. Но и като партия, която спазва обещанията си. В крайна сметка промяната в БСП ще бъде знак, че партията е готова да промени и управлението на държавата към по-добро.

 

- Дали с тези идеи, които Корнелия Нинова представи на заседанието на Националния съвет в събота, тя ще успее да обнови партията, да я отвори?

- Категорично смятам, че това е пътят! Това е пътят, по който да покажем ново лице, да покажем други виждания за развитието на държавата, на първо място в икономически и в социален план.

 

- Следващите избори по пропорционалната система ли трябва да се проведат? Или по мажоритарната?

- Ще кажа само, че когато се подхожда към подобни въпроси, трябва да се действа еволюционно, а не революционно. Защото „революционните действия“ могат да нанесат големи щети. Страната може да падне в плен на популизма, например. А БСП винаги е била система партия. Новите лица, за които говорим – и в БСП, и в политическия живот на страната като цяло, трябва да бъдат носители на новото. Защото ако това не стане, негативите може да се окажат много повече от позитивите. Затова аз непрекъснато говоря за баланс. Без да съм експерт по изборно законодателство, смятам, че смесената избирателна система е нещо по-добро от чистия мажоритарен избор.

 

- Призивът на Корнелия Нинова към напусналите по различни причини БСП, да се върнат, ще доведе ли до обединение в ляво?

- Това е една сериозна крачка за такова обединение. Дава знак към тези, които са отишли в други формации, да се върнат. Казва им, че вратата е отворена за всеки един от тях. Нека затворим страницата на вътрешнопартийните деления в ляво. Нека поне левицата спре да гони химерни хоризонти, а обединена да постигне нещо реално днес и сега.

 


От категорията

Георги Марков: До разпад на ЕС няма да се стигне, но този съюз вече е изчерпан

Георги Марков-1480145853.png

След голямото преселение към Европа, което беше дирижирано и с помощта на ...

23 юни 2018 | 15:18

Четири сценария за Турция след изборите

Реджеп Ердоган и Мухарем Индже-1529751547.jpg

Икономическият коз, който досега помагаше на ПСР да печели, в момента има ...

23 юни 2018 | 13:58

Симеон Николов: Капаните за България на предстоящите разговори по мигрантската политика на ЕС

-1526669786.jpg

Съвсем не е вярно, че имаме "нулев" мигрантски поток. Прогнозите са, ...

23 юни 2018 | 18:31

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


19 дек. 2016 | 02:56Обединение в лявото пространство трябва да стане !колкото по скоро ,толкова по добре !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Бойчев


18 дек. 2016 | 21:56аз съм една стара прабаба.и поддържам мнението ,че трябва да има наистина нови лица в бсп.на народа му омръзна да гледа едни и същи лица,особено свързани с нещо нередно или съмнения за сорупция.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BGman1


19 дек. 2016 | 00:05аз съм една стара прабаба.и поддържам мнението ,че трябва да има наистина нови лица в бсп. А според мен трябва да оставите стогодишната вещица просто да си умре вместо да и правите реанимация....


Петър


18 дек. 2016 | 19:30Wikipedia "Образование и юридическа кариера Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, област Враца[2]. Дипломира се в юридическия факултет на СУ Климент Охридски . През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант съдия, а в периода 1995 1996 г. е юрисконсулт на Столична община. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба. В периода март август 1997 г. е юрисконсулт на БТК, а между 1997 и 2005 г. е изпълнителен директор на Техноимпекс АД. В правителството на Сергей Станишев. От септември 2005 г. до март 2007 г. е зам. министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика. От декември 2005 г. е председател на Управителния съвет на Булгартабак Холдинг АД[3]. През 2007 г. е отстранена от управата на дружеството и е разследвана по твърдения за престъпление срещу правосъдието. Според прокуратурата тя и следователят Татяна Шарланджиева са пазили бизнесмена Краси


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


19 дек. 2016 | 09:55с тефтерчето