Бутафорията да се стартира процедура по импийчмънт на президента

Борислав Цеков: Тръмп взриви тресавището!

4743 | 7 окт. 2019 | 11:17

Откъсването на Украйна от руската сфера е един от ключовите етапи в геополитическата игра, при която САЩ е глобален хегемон, а Русия трябва да бъде разделена на няколко части и гигантските й природни ресурси – усвоени от хегемона


От Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика, в. "Труд"

 

Изминали са няколко седмици от т.нар. „евромайдан“ в Киев, който прерастна в метеж и държавен преврат. В ход е поредната операция по налагане на глобална американска хегемония, съгласно глобалистката доктрина, сътворена от симбиозата на неоконсерваторите и неолибералите, превзела и двете американски партии от времето на Рейгън в края на 80-те години на ХХ век чак до 2016 г. Според тази доктрина, чиято реализация при Обама доведе света до ръба на война, Америка е глобален хегемон в един еднополюсен свят, докато Русия трябва да бъде разделена на няколко части, а гигантските u природни ресурси – усвоени от хегемона.

 

Откъсването на Украйна от руската сфера е един от ключовите етапи в тази геополитическа игра. На 22 февруари 2014 г. прогнилото управление на Янукович е отстранено. Страната е взета на „ръчно управление“ от Вашингтон. Вицепрезидентът Джо Байдън е натоварен от президента Барак Обама да регулира процесите в Киев. Започва поделянето на „плячката“ – индустрията и енергетиката на Украйна.

Дневниците на Белия дом свидетелстват, че на 16 април 2014 г. Девън Арчър се среща с вицепрезидента Байдън. Арчър е състудент и съдружник на неговия син Хънтър. Пет дни по-късно Байдън приема високопоставена украинска делегация във връзка с обещана от САЩ помощ за Украйна в размер на един милиард долара, която да бъде администрирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) и от Международния валутен фонд.

На следващия ден – 22 април – Девън Арчър е назначен за член на борда на директорите на най-голямата частна газова корпорация на Украйна – Burisma Holdings. Тя е създадена през 2002 г. от бившия украински министър на екологията Николай Злочевски и има доста противоречива слава в и без това корумпираната и поделена между олигарси икономика на страната.

Докато агенти на влияние и „полезни идиоти“ на глобалистите в Европа и у нас бръщолевят за тържеството на „евроатлантическите ценности“ в Украйна, на терен нещата са доста по-прозаични и нямат нищо общо с въпросните ценности.

 

На 12 май 2014 г., в борда на Burisma е назначен и синът на американския вицепрезидент – Хънтър Байдън. Както деликатно отбелязва дори открито про-либералният и про-Обама „Уошингтън поуст“ по онова време – Хънтър няма нито ден опит в сферата на енергетиката. В официалното прессъобщение на корпорацията, разпространено предния ден, се сочи, че той ще отговаря за правните въпроси и сътрудничеството с международни организации. Освен него, в борда на Burisma изпъква името на друг галеник на управляващата камарила на Обама и Хилъри – бившият полски президент Александър Квашневски. Ключов партньор на Burisma пък е Атлантическият съвет – аналитичен център, финансиран щедро от „Отворено общество“ на Сорос, от Обединените арабски емирства и още 25 чужди правителства и от ливанския милиардер Баа Харири – син на убития премиер Рафик Харири.

Хънтър Байдън е в борда цели пет години – излезе от него през май т.г., когато баща му обяви, че ще се кандидатира за президент. През цялото време получава по 50 хиляди долара месечна заплата – общо към 3 милиона долара. Според банкови документи, които бяха оповестени наскоро по най-влиятелния американски телевизионен канал Fox news, в периода от пролетта на 2014 г. до есента на 2015 г., Burisma превежда ежемесечно по 166 хиляди долара на частния фонд Rosemont Seneca Partners. В него съдружници са отново Хънтър Байдън, Девън Арчър и Кристофър Хейнц – доведен син на друг опорен стълб на Демократическата партия – бившият държавен секретар (2013-2017) и сенатор от Масачузетс в периода 1985 до 2013 г. Джон Кери.

Това не е първата операция на фимилията Байдън, при която вицепрезидентът използва държавната власт, за да уреди финансиране и ресурси за фирмата на сина си. Хънтър придружава баща си при посещението му в Пекин през 2013 г. Скоро след това могъщата държавна банка на Китай – Bank of China, през различни схеми инвестира 1,5 милиарда долара в Rosemont Seneca Partners и създадени за целта фирми на Хънтър Байдън.

В редица американски медии през 2014 г. се поставя въпроса, че Байдънови са в тежък конфликт на интереси в Украйна, но Държавният департамент отговаря лаконично, че такъв няма, защото работата на Хънтър Байдън не била свързана с официалната позиция на баща му. Случаят е заметен под килима. CNN и подобните й по това време проправителствени медии не обелват нито дума или напълно омаловажават случая.

В същото време в Украйна, раздирана от олигархични борби и политически хаос при управлението на Порошенко, главният прокурор Шокин започва разследване срещу Burisma за пране на пари, корупция и данъчни престъпления. Това става повод за светкавична намеса на Джо Байдън. Той оркестрира натиск за сваляне на главния прокурор – от соросоидните организации в Украйна, през МВФ и „европейските партньори“. Въпреки безсрамните лъжи, които сега тиражира CNN, че нямало никакви доказателства за такъв натиск от вицепрезидента Байдън, такива има в изобилие. Самият Байдън заяви на 23 януари 2018 г. пред форум на Съвета за външни отношения следното: „Казах му (б.м. – на Порошенко по време на посещение в Киев), че няма да получат този един милиард долара. Тръгвам си след шест часа. Ако прокурорът не бъде уволнен, няма да получите парите (смях от аудиторията). Кучи син! Уволниха го.“

Всеки може да изгледа видеозаписа на това самопризнание на Байдън в мрежата. Когато президентът Доналд Тръмп още през март т.г. обяви, че този случай трябва да се разследва, от средите на демократите, възразиха, че този натиск нямал нищо общо с Burisma, а бил натиск от цялата международна общност, тъй като главният прокурор Шокин е бил уличен в нежелание да разследва корупция. Вероятно, повечето фактори около Байдън и демократите тогава са счели този случай за приключен. Но със сигурност по-умните и по-осведомените сред тях са си давали сметка, че Тръмп едва ли казва всичко това случайно или импулсивно. И са били прави. Fox news тиражира отделни документи от цяла папка, събрана главно от личния адвокат на президента Тръмп – легендарният кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани. Сред тях са и свидетелствата на бившия украински главен прокурор Шокин, дадени пред Джулиани през ноември миналата година. От тях става ясно, че Шокин е прекратил разследването срещу Burisma, забележете – под натиска на американския посланик Пайет и заместник-държавния секретар Виктория Нюлънд. И защото тогавашният президент Порошенко му заповядал така, тъй като разследването увреждало интересите на фамилията Байдън, поради което Джо Байдън задържал обещания един милиард долара помощ за Украйна. С други думи „главата“ на главния прокурор, дръзнал да разследва Burisma, в която участва Хънтър Байдън, е била оценена от американския вицепрезидент на един милиард долара. Папката на Джулиани съдържа и още много разобличителни документи, уличаващи Байдън в чудовищна корупция и използване на държавния пост за лично облагодетелстване.

Това хвърли демократите в истинска паника. Не толкова защото Джо Байдън е водещ кандидат за демократическата номинация за президент. А защото и той, и Джон Кери са част от носещата конструкция на партийната аристокрация на Демократическата партия на САЩ. Корупционните разкрития срещу тях са в състояние да превърнат двата мандата на Обама в най-корумпираното управление на САЩ. Още повече, че подобни разкрития ще извадят на преден план отново скандалните данни за корупция и търговия с влияние на фамилията Клинтън, обобщени в превърналото се в бестселър разследване на Питър Швайцер под заглавие „Клинтън кеш“, публикувано през 2015 г. Корупция, въздигната в ранг на държавна политика, груб политически и военен натиск върху суверени държави с цел източване на техни ресурси за лична облага на върхушката във Вашингтон. „Тресавището“, което Тръмп обеща да пресуши, изправяйки се срещу десетилетно установени мрежи на влияние във федералната власт, службите за сигурност и ляво-либералните медии.

Това би било краят на Демократическата партия, такава каквато я познаваме. Тъкмо това принуди стратезите на партийната опозиция в САЩ да предприемат отчаян ход – бутафорията да се стартира процедура по импийчмънт на президента, защото бил поискал от чуждо правителство да разследва негов вътрешнополитически противник в лицето на Джо Байдън. Това е самоубийствен ход преди изборите през 2020 г. Процедурата е изначално обречена, защото гласуването в долната камара, контролирана от опозицията, няма никаква стойност без вот от две трети в Сената, където Тръмп има солидно мнозинство. Но цялата шумотевица е опит да се заглуши корупционният скандал около Байдън и да се спаси върхушката на Демократическата партия. Тръмп изглежда решен да стигне до край. Ако го стори, това ще е добре и за Америка, и за света. И ще върне на САЩ ореола на държава с наистина прозрачно и безкомпромисно към корупцията управление.

* Авторът на монографията “Доктрината “Тръмп” срещу неолибералния глобализъм”

 

Оригиналът на публикацията може да видите ТУК

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: ПЕРБ на ЦВЕТАНОВ

-1461834919.jpg

Очертава се ведрата перспектива ГЕРБ да се разрои пестеливо – и да се появи ...

6 юли 2020 | 21:40

Ноам Чомски: Пандемията произтича от дълбоки провали на капитализма

-1590385059.jpg

През 2003 г., след епидемията на SARS, учените предупредиха, че е вероятна ...

5 юли 2020 | 09:52

ИСА: Борисов в режим на оцеляване, Радев с имиджови щети, Гешев - ключова фигура. България е зле!

Анализът на ИСА за юни 2020 -1593698280.jpg

Вместо ясен план за излизане от кризата и ясни приоритети и мерки за решаване ...

2 юли 2020 | 16:59

Превръщат ли се пукнатините в отношенията Тръмп-Европа в пропаст...

Превръщат ли се пукнатините в отношенията Тръмп-Европа в пропаст... -1593930374.jpg

"Тръмп счита ЕС, особено Германия, за икономически и търговски конкурент, ...

5 юли 2020 | 09:25