Основателни мотиви няма да има и този път, прогнозира експертът по конституционно право

Борислав Цеков: Всички хрумвания за промени в Конституцията досега претърпяваха катастрофа

3951 | 27 ноем. 2019 | 14:04

Нужно е широко, споделено в обществото, в експертната общност и сред парламентарните политически сили съгласие за необходимостта от определен тип промени, смята той


Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев, с което и финализира процедурата. Защитавайки обаче първоначалните си мотиви за отказ, държавният глава обяви, че ще инициира дебат за конституционни промени в частта, засягаща дейността на прокуратурата и отношенията й с останалите институции. Доколко добра идея е посягането на основния държавен закон и ще се нацели ли правилната посока? Тези и други въпроси коментираме с Борислав Цеков, д-р по конституционно право, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Д-р Цеков, един от мотивите на президента, който чухме вчера, според родния модел отчетността на главния прокурор завършва с неговия избор. В каква посока е реалистично да се помисли това точно да бъде променено?

Борислав Цеков: Аз не мога да споделя такова становище. Българската прокуратура и сега, както и двете върховни съдилища са отчетни със своите годишни доклади пред Народното събрание. Тези доклади са предмет на анализ, има възможност за широки парламентарни дебати по тях и оттам набелязване на законодателни и административни, ако са нужни, корекции в рамките на съдебната администрация за преодоляване на установени проблеми. Така че вероятно президентът има предвид нещо друго, но предстои да видим каква точно форма на отчетност си представя. Но тезата, че българската прокуратура и главният прокурор не са отчетни, е недостатъчно обоснована, според мен.

Водещ: Да разбираме ли, че има действително вероятност да бъде продължена идеята за например временното отстраняване на въпросните „трима големи“?

Борислав Цеков: Да, в това има разум, може да се обсъжда. Българските институции, основните политически партии в парламента са изразявали готовност за обсъждане на такива промени, каквито са били включително внушавани, одобрявани и от страна на европейските институции.

Водещ: Чухме във вчерашните изказвания - представители на демократична общност, партии, институции, сдружения, граждански организации дори ще бъдат поканени на този предстоящ дебат. Широк кръг от представители виждаме. Добра идея ли е това, или по-скоро въпросът трябва да бъде представен пред една по-експертна аудитория?

Борислав Цеков: Президентът има своето правомощие на конституционна законодателна инициатива, така че той е в правото си да прецени дали, кога може да започне подготовка за евентуалното упражняване на това правомощие. От тази гледна точка неговата заявка е съвсем легитимна. Трябва обаче да се знае, че конституционните промени, от какъвто и характер да са те, никога не се случват заради това, че в някоя група в обществото, в отделна партия, неправителствена организация, отделен експерт или дори отделна институция се е зародила някаква идея за конституционна промяна. Неслучайно между другото никога досега българският президент от влизането в сила на тази Конституция през 1991 г., не е упражнявал това правомощие. И причината да не се упражнява това правомощие е, че никога досега в обществото ни е възниквал т.нар. в правната гилдия „конституционен момент“. А именно едно широко, споделено в обществото, в експертната общност и сред парламентарните политически сили съгласие за необходимостта от определен тип промени. Така че частични идеи, частични инициативи, групови хрумвания, партийни инициативи, институционални инициативи може да има, но те са изначално обречени на неуспех, ако по тях няма широко споделено съгласие. Аз лично не виждам такъв тип широко споделено съгласие за някаква съществена промяна в Конституцията и не смятам въобще, че Конституцията е виновна за определени проблеми или неуспехи на българските институции и на българските политици.

Водещ: Да, помним обаче преди години, около 2015 година, имаше опити за подобни отделни инициативи от различни политически представители…

Борислав Цеков: И те катастрофираха, като цяло тъкмо защото не бяха плод на консенсус, а бяха резултат на усилията, на хрумването на една малка група, която в крайна сметка не успя да спечели подкрепа за тези промени. Неслучайно самата процедура за конституционни промени е така конструирана, че да не може едно агресивно, радикално малцинство да натрапва волята си на цялото общество. Да не може улицата и групи, които протестират по една или друга тема, да налагат със силата на натиска на цялото общество конституционния модел, в който живеем. Затова се иска съгласие, затова се иска волята на гражданите. И именно това е причината такива тежки процедури с големи мнозинства, две трети, три четвърти от всички народни представители, да са необходими. Така ще е ясно, че това е реално осъзната потребност, че това е реален обществен интерес, зад който стои преобладаващата част от обществото. Представено чрез парламентарните политически сили и преобладаващата част от експертната общност от конституционалистите и в по-широк план, разбира се, на юридическата общност.

Водещ: Правосъдната и съдебната система обаче у нас са доста чувствителни теми. Доказа го и самата процедура по избор на новия главен прокурор. Видяхме обществените реакции, бурни бяха те през всички тези дни. Може би това е един от мотивите за инициирането на подобни разговори. Казвате промени в Конституцията по-добре да няма, такива няма и да срещнат разбиране. Но необходим ли е един малко по-различен поглед или поне дебат за преосмислянето на някои аспекти?

Борислав Цеков: Вижте, никой не е казал, че Конституцията е някаква свещена крава, която не трябва да се докосва. Разбира се, че ако има някаква разумна идея, по която се постигне широко съгласие за промяна, това очевидно ще се случи. Но не виждам перспектива да се появи такава идея, да се получи такова обществено съгласие. Това бих искал да уточня. Така че промени по принцип да, но въпросът е да преценим доколко се реалистични. А иначе всяка дискусия е добре дошла, всяка дискусия е по-добра от мълчанието. Най-малкото би имала един познавателен характер, би помогнала дори за повишаване на правната култура, надявам се, в определена част в обществото, ако не на цялото общество. Но съм силно скептичен, че към днешна дата подобни дискусии могат да прераснат в конституционни дебати и в една успешно реализирана конституционна промяна, независимо дали предложението за нея идва, както повелява Конституцията, от определена част от депутатите, или от президента на Република България.

 


От категорията

Валентин Вацев: Избори заедно с Триморието! Подкрепата за Радев ще бъде преосмислена

-1597939100.jpg

ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през ...

5 май 2021 | 13:59

Марков: Радев сбърка като не разпусна НС, не насрочи дата за вота и не назначи служебен кабинет

-1610910808.jpg

ГЕРБ ще си спести резила не по своя вина да участва в т.н. машинно гласуване, с ...

5 май 2021 | 15:59

Боян Чуков: Триморието ще има отражение и върху президентските избори

-1578822608.jpg

Ние трябва да се опитаме тази инициатива, където като много мощен спонсор са ...

5 май 2021 | 15:48

България тръгва към 12-ите избори за парламент. Повече граждани ли ще гласуват?

Народното събрание през 1990-а и през 2021 година.-1620216745.jpg

Интересът към вота за народни представители зависи не от температурните, а от ...

5 май 2021 | 15:03