Българинът е с много особено мислене и затова е толкова иноватитен, подчерта премиерът

Борисов: Ако хакерите ни бяха като връстниците си в САЩ, щяха да са богаташи, нямаше да са в затвора

3929 | 26 юни 2018 | 11:33

Тези младежи са се вкарали в грешна посока, вместо в Гъгъл и Фейсбук, смята министър-председателят


"Спомням си как преди 10 години на това място беше поляна, а отсреща имаше пустеещи казарми. След 10 години тук има зали, които не се ползват само за концерти, а и за този фестивал, а от другата страна е София Тех Парк, където има десетки фирми. На мястото, където преди 10 години имаше поляни, се е събрал елитът на високите технологии."

 

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в реч за откриването на технологичния фестивал "Уебит".

"Решихме да инвестираме много в учители, в образованието на децата, защото всичко, което се показва тук, означава, че технологиите се развиват шеметно, в рамките на дни и ние трябва да подготвим нашите деца да работят с тях", продължи Борисов.

"Още когато бях главен секретар, българите бяха на второ място в света по източването на кредитни карти. Много преди да се заговори за киберзащита, българските деструктивни хакери разбиваха всички системи. Само за няколко години България излезе от всички черни списъци и стана най-успешна в борбата срещу измамите с кредитни карти. Ако същите тези млади криминални престъпници не се бяха вкарали в тази грешна посока, а бяха като своите връстници в Щатите в Гугъл, във Фейсбук, щяха да са много богати хора и нямаше да са в затвора", каза още министър-председателят.

 

От 1-ви до 10-ти клас - това са най-важните десет години за учениците, обясни Борисов, затова и решението е да се инвестира много в учителите, не само в заплащането, а в тяхната квалификация, в образованието на децата.


Борисов е уверен, че няма да ни чакат десетилетия да се развиват технологиите: "те вървят шеметно и бързо, много по-бързо отколкото от първия компютър "Правец", чак след това минаха години - да дойде следващият".


"Сега в рамките на дни се развиват технологиите и ние трябва да подготвим нашите деца да отговорят на тези предизвикателства", заяви министър-председателят.

 

Той благодари за това, че има възможност цяла Европа да говорим за - Дигиталната асамблея, която също е в София и за Webit.

Борисов не пропусна да благодари на спонсорите на събитието. "С техните пари може да се получава всичко това", заяви Борисов.

 

Използвайки фактът, че предходният говорител бе един от спонсорите - Mastercard - Борисов си спомни успехите на българските хакери, но и успехът на България да е извън черните списъци.

 

Борисов се обърна и към младежите - участници във фестивала с призива: "Използвайте своята сила, талант, обучение. Българинът е с много особено мислене и затова е толкова иновативен."

 

Сега имаме редкия шанс не само да сме тази седмица дигитална столица на Европа, а с балканския дигитален хъб - България да е в центъра на следващите няколко години, в които да го развие.

 

"Само преди няколко години тук и отсреща бяха поляни и ливади, а сега е събрал елитът на високите технологии в София", заяви Борисов и призова образователния министър "Краси Вълчев", когото вижда в залата, да разкаже всичко, "което правим в образованието".

 


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


26 юни 2018 | 12:01Тиквун забива бисери като гредарски пирони с тесла...тоя човек е ненадминат дърводелец :) Ей, Бай Оня...хакерите просто заминаха за Западнала Европа след 2007г....България остана без мозъци (Тиквата го илюстрира). Сега на тяхно място застъпиха изключително агресивни кибер престъпници от Украйна, Молдова, Прибалтика...т.нар. сива кибер зона на Европа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


26 юни 2018 | 13:34Като гледам какви глупости пишеш ще зема се съглася, че в България останаха само тъпи хора като теб...


Незабравка


26 юни 2018 | 11:50Чудя се и се мая само за едно защо ТИ не си в затвора?!!! Какво правиш ТИ на свобода?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


26 юни 2018 | 13:32Управлява държавата ма патко...и то по добре от БСП комунистите...това, че Луканов ви открадна пенциите се оплачи на тайфата начело с Нинова...