Бойко Борисов

Никой не е проспал скандала с ЧЕЗ, няма как да се намесим в сделката между две компании, твърди той

Борисов: България ще остане в историята с присъединяването на Западните Балкани към ЕС

9940 | 2 март 2018 | 15:40

Политиката, която водя аз, не е насочена нито срещу Русия, нито срещу Путин, казва премиерът в интервю пред ТВ Европа


Българският министър-председател Бойко Борисов даде интервю по телефона за предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа

– Ще ми се да направим един много важен анализ, защото вчера от Москва президентът Путин излезе с новина за някакво ново изключително съвременно оръжие, което предизвика много страхове. В същото време можем ли да кажем, че тази новина от Москва е още един повод ЕС да помисли за качествено ново разширяване към Западните Балкани, така че това да бъде допълнителен елемент за гарантиране на сигурност?
– Аз с много тревога, месеци наред говоря за тази ескалация, тази надпревара, която отново се появи във въоръжението. Вие си спомняте преди около двадесетина години, каква радост всички отчитахме, когато започна процеса по разоръжаване и намаляване на ядрени арсенали, и колко много се радваше светът тогава. Сега всички говорят само ..кога ще купите ново оръжие, 2 % БВП… – милиарди долари и евро, които ще отидат в надпревара за въоръжение. Така че не съм щастлив от този подход и на едните и на другите. За това ние искаме да строим, да градим, да има мир и цялата наша концепция за Балканите, като цяло, защото не са само Западните Балкани, ние не може да изключим нито Гърция, нито Румъния, нито Словения, нито Хърватия, нито България от процеса, защото цялото присъединяване, което правим касае всичките тези страни.

– Те са вече членки на ЕС, дори и на НАТО, така че говорим за тези, които предстои да се присъединяват. Прав сте че това е единно цяло.
– Единно цяло, което във всеки един момент може да се разбута, дори и да са членки на ЕС. Виждате в Румъния месеци наред, какви бурни протести вървят. Виждате с Полша и с Унгария какви процеси вървят. На Балканите най-лесно може да се случи нещо лошо.

– Ще ми се да поставим като анализ следното обстоятелство и Вие постигнахте много сериозен резултат – Жан-Клод Юнкер обещава от името на ЕК 1 млрд евро за инфраструктура, като инвестиция за Балканите. В същото време, обаче, същият този Жан-Клод Юнкер казва, че нито една страна от Западните Балкани до момента не е изпълнила условията за членство в ЕС. Въпросът е тези огромни пари за инфраструктура ще бъдат ли осигурени още преди да бъдат изпълнени условия за европейска интеграция, така че те да бъдат стимул за постигане на политически резултати или ще се чака политически резултат и след това ще бъдат осигурени?
– Те са две неща, които вървят паралелно. Едното е свързаност в областта на инфраструктурата – ж.п. линии, магистрали, дигитална инфраструктура, сферите на сигурността на правораздаването, на обмена на информация, а присъединяването – това е затварянето на главите и съответно накрая взимането на решения от европейските институции. Двата процеса вървят едновременно и паралелно, защото единият трае дълго – затварянето на съответните глави, а строителството може да започне веднага. На много места повече, дори в много напреднали фази, примерно Коридор №10 от Истанбул до София, и почти до Сливница е готов, а и на територията на Сърбия е на 90% готова и ж.п линията и магистралата до Белград. От Белград надясно има Будапеща, Братислава, направо като продължиш – Загреб, Любляна, Виена и т.н. Този коридор се достроява с една дума. Коридор номер 4 магистрала Струма от София до Солун в огромната си част вече я има и продължава нататък през Дунав, сложното съоръжение Дунав мост 2 е построено, така че сега имаме да правим от София до Видин, и от Видин съответно продължава до Будапеща и Братислава. И осмицата, също една голяма част от нея е построена защото от София до Истанбул я има, а сега вървят преговорите за ж.п. линията и магистралата София – Скопие – Тирана. Така че тези 1 млрд евро които , така малко на Жан-Клод Юнкер никога не му е приятно като трябва да обещава пари, те са за проектиране, те за подготовка на хибридното финансиране, кофинансиране, което уговорихме в Лондон с Европейската банка за развитие в София със Световната банка за развитие и в Брюксел с европейската банка. Така че строителството и повдигането на района – целите Балкани, превръщането им в една строителна площадка, а не във военна зона с ракети и бомби, говорим да се стартира. Май месец, когато дойдат и лидерите на ЕС заедно с лидерите на Балканите да кажем – „..Ето тези лотове се проектират, тези лотове се строят, за тези има такова финансиране, за това ще ни трябва помощ… “ Великобритания независимо от Брекзит също иска юли месец да проведем среща по същата тема със Западните Балкани и участието на Великобритания в процеса. 16+1 – китайският премиер чака дата да му дам, кога ще проведем в София или в друг град в България срещата, на страните от югоизточна Европа, 16+1 – огромен форум. Много голям интерес има от колегите от Саудитска Арабия, от Япония също да се включат в този процес. Ако можем да финализираме всичкия този процес с една дума – ние направихме от темата която беше малко „немодерна“ , когато говорим за Западни Балкани нямаше кой да те чуе изобщо в ЕС, докато сега тя стана модерна и всички искат да участват в нея. Просто тази инерция трябва да я продължим и в действителност тя не важна само за България, защото ние като кръстопът всички коридори минават през България, а и за самите Балкани. Те не случайно идват лидерите им тук и с такова уважение се отнасят към нас, защото те виждат, че усилията, които полагаме касаят целите Балкани.“

– Вие казвате нещо, което не е голяма, а е огромна новина по следните причини – първо, това за което говорите, очаквате да се случи по време на българското председателство на Съвета на ЕС, което означава материален израз и доказателство за сериозността на този приоритет на нашето Председателство.
– Заради колегите в Брюксел и фактът, че Жан-Клод Юнкер, с Могерини, с комисаря за присъединяване, се вдигна и една седмица обикаля, за да види с очите си, все пак имаше места, на които не беше ходил, да речем Косово, и накрая да обобщи в София, това което е видял. Аз съм 100% оптимист, че строителство ще започне, то започва и се извършва на много места. Това пък ще даде възможност народите на Балканите действително да видят, че Европа ги прегръща като територия, като география, като история и през това време да се даде възможност на политическите елити да си затворят главите. Помните и България и Румъния са все още в успореден механизъм в сферата на съдебната система.“

– Казвате това е време, в което ще се даде възможност на политическите елити да си затворят главите. Най-трудният проблем който е препятствие пред интеграционният процес, от моя гледна точка като анализ, е проблемът за спора името на Република Македония. Преодолимо ли е според Вас противоречието между тезата на Гърция, че Македония трябва да си промени конституцията и да приеме име за целокупна употреба, и тезата на Република Македония, че е не е нужна промяна в конституцията и че трябва да има има е за двойна употреба. Виждате ли външна невидима намеса в във втвърдяването на позицията на Гърция по начин, по който да се окаже проблемът нерешим?
– Едно от най-хубавите неща на демокрацията е че има избори непрекъснато, в една или друга държава – парламентарни, европейски, президентски. Обаче, когато се зададат или идват избори, политическите партии започват да се възползват от страховете на хората, дали мигранти, дали името, особено когато се вкарат популистки и националистически елементи, много бързо стигат до сърцата на хората и бързо дават дивиденти. Аз мисля, че колкото по-малко публично даваме съвети на Скопие и Атина, толкова по-бързо те ще намерят изход от кризата, защото е ясно, че без да се намери изход от тази криза за името няма шанс да се върви напред, За нашия регион е изключително важно да се затворят спорните процеси. Вчера ми беше много приятно да видя двустранни, тристранни срещи в София между Хашим Тачи и Александър Вучич. Виждам ги, че търсят начин да намерят решение, което да удовлетворява и двете страни, за да се върви напред.“

– Това значи, че това, което казвате че е по-важно да се пази тишина при такива спорове и да не се дават публични съвети е валидно не само за гръцко-македонския, но и за сръбско-косовския спор?
– По принцип и за словенско-хърватския. Нека се поставим на тяхно място, ако някой политик от Балканите започне да дава съвети на българския народ, как да си решава даден проблем, или какво трябва да направи, каква ще бъде реакцията – изключително остра. В общи линии манталитета на Балканите е един и същ.“

– Г-н Борисов, не мога да пропусна едно много важно обстоятелство, вчера беше тази среща Жан – Клод Юнкер, Могерини, Йоханес Хан, лидерите от Западните Балкани, българското правителство, и вместо това да е в центъра на всички новини и обект на всевъзможни анализи, основната новина беше скандалът с ЧЕЗ. Кой проспа скандала с ЧЕЗ според вас, това провокация ли беше наистина?
– Не, никой не го е проспал, защото Вие вчера чухте и служби, и банки, всеки е вършил това, което му работата и когато има сключена сделка, повтарям паралелно с тази сделка е сключена и сделката с Нова Телевизия и то за огромните 360 млн. лева. Ние как да се намесим, когато две компании отиват и се разбират?

– Как ще се намесите сега, когато Бабиш казва – подписан е договор, частните компании нещо подписват и изведнъж българската държава казва „…искаме контрол върху това“?
– Аз съжалявам, че харчим толкова много енергия, защото всички колеги, които вчера бяха тук казват – това са исторически процеси, които в момента България води. Тук не става въпрос, дали съм аз, или който и да е като физическо лице, България ще остане, София ще остане в историята на присъединяването на Западните Балкани и в това, в което от векове сме мечтали да има свързаност, това ще стане. Процесът става вече необратим, така че разбирам яростта и завистта на колегите. По – добре успехът да е общ и да се опитаме действително да използваме времето да свършим нещо добро, не само за България, но и за колегите от региона. Сами разбирате, че те няма да идват през седмица в България и да застават зад нас ако нямат надежди, а те въплъщават надеждите на техните народи.

– Наистина нека да останем в историята с тази позитивна политическа енергия и визионерство, които ще превърнат България и София в символ на неотделимостта на Западните Балкани от ЕС и ще дадат обща перспектива за просперитет. Благодаря Ви, г-н премиер!
– Аз с това завършвам, защото утре ни е националният празник. Тази политика, която водя аз, тя не е насочена нито срещу Русия, нито срещу Путин.

– Разбира се, политиката трябва да бъде балансирана. Вие като премиер сте длъжен да бъдете балансиран. Още веднъж Ви благодаря за това включване по телефона!

 


От категорията

Валерия Велева: А Цветанов кога? Задава ли се война в държавата?

-1448546816.jpg

Може да си направил много за една партия, може да си крепил лидера й в тежки ...

24 март 2019 | 13:27

Валерия Велева: Как минава световната слава...

Валерия Велева: Как минава световната слава-1553353911.jpg

Да ти се размине за Истанбулската конвенция, втори път да ти се размине за ...

23 март 2019 | 17:04

Кеворкян: Оглозгване 2: ГЕРБ

-1520884212.jpg

Неприличието на Цветанов извира още от езика, който използва. Управлява ...

25 март 2019 | 15:05

Как Цветанов направи невъзможното – „обедини“ леви и десни

-1542800136.png

Зам.-шефът на управляващата партия постепенно усъвършенства умението да гради ...

25 март 2019 | 14:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Lili Bogoroda


4 март 2018 | 20:14Най продажният и корумпиран простак узурпил властта в България, унищожил България и подложил на геноцид българския народ! Не затвор, "Грамада" за теб!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


3 март 2018 | 10:46Тиквоча ще остане в историята като подпалвач на поредната война на Балканите. Не виждам нищо добро в поредното разширяване на терористичната организация НАТО


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


3 март 2018 | 09:15Машата в действие. Уолашиха се Китай да не стъпи здраво и започнаха с морковите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пламен


3 март 2018 | 09:02Браво Бойче!!!А си представете сега ако Вълканов(Доган) бяха купили ЧЕЗ за какво робство щяхме да говорим.?Тук е мястото за първи път да поздравим и Пеевски,без помоща му нямаше да се получи!?!(дали се е сетил,че му кроят.....сега ядрената физика става модерна!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


2 март 2018 | 22:24Да не стане редакцията на текста друга: "Пожарникарят от Банкя ще остане в историята с присъединяването на съседните на България държави към НАТО и с аферите ратификация на ИК и закупуване на ЧЕЗ, както и с решението на правителството ББ 3 да откаже празнуването на Освобождението на БГ от турско робство." Нещо повече сигурно в МС и НС се обмисля за официален ден на БГ да се смята възкачването на ГЕРБ на власт, а за ден на освобождението на БГ третото сваляне на БиБи от поста премиер.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


2 март 2018 | 19:48НЕКАДЪРНИК


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


2 март 2018 | 19:26Ти водиш политика за изтребване на българският народ. Затвор за тебе! Доживот!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


2 март 2018 | 18:58тиквоч


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Krassimir Vitanov


2 март 2018 | 18:48Нещастният Винету Суджуков си мисли, че ще остане в историята в приобщаването на Западните Балкани към процеса на присъединяване към ЕС!!! ДА АМА НЕ!!! Артист нхедоклатен! По..вреден е от комунистите за България е БОКО Тиквата!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


2 март 2018 | 18:39Тиквата май не усеща, че тоя път и в миша дупка да се завре няма да му се размине. В момента е седнал на буре с барут и си играе с огъня.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


2 март 2018 | 18:31България ще остане в Историята с Великите си Личности и Героите пожертвали живота си за да я има, а борисоф ще остане в съзнанието на Българите с Лъжите, Кражбите, Престъпленията си, както и с предателството спрямо Националните интереси на България!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


2 март 2018 | 18:24гласите България да е на бунището на историята,но няма да успеете!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


2 март 2018 | 17:51Боклук мръсен прав си че България ще остане в историята но като предател спрямо Русия И ти подлогата на Европедалите от Брюксел се радваш че си свършил добра работа като изтикате Русия от балканите И Русия ли ти е виновна че си защитава територията от империалистите от САЩ които напуснаха договора за съкращаване на ядрените оръжия И знай едно нещо ти ще отговаряш с главата си за предателство то си спрямо Русия и Българският народ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


walnut


2 март 2018 | 17:26Трети март е вдругиден. Двама патриарси ще правят служба на връх Шипка. Ти само за западни балкани ли ще ни говориш. Отивай да целуваш ръка и да си отваряш ушите. Родоотсъпник и слуга на Сорос.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


2 март 2018 | 17:13А какво ще рече бочко за прекратяване на доставките и преноса на газ от "Газпром" през Украйна? Нали черта на Юнкер едни криви газови трасета, едни коридори газови, едни хъбове, ходи в Азербейджан и оттам подкара газа, ама пустия му газ не ще да върви и днес хоп "Газпром" започва работа за разтрогване на договора с Украйна за доставка и пренос на газ за Европа и днес се понесе един рев от ЕС от Марош Шефчович, че ЕС не можел да реверсира газ за Украйна поради лошото време и други ми ти работи и Русия и Украйна да гарантирали доставката на газ за Европа както преди! Честито на българите след ЧЕЗ започва нов скандал "Без газ" поради това, че нашият бочко тръгна да оправя Западните Балкани след като ни "оправи" нас с провалянето на "Южен поток" и т. н. А утре честит 3 ти март и нема страшно барон Мюнхаузен от Банкя ще реши проблема с газа пролетта наближава!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


2 март 2018 | 17:32Ето например по въпроса за газа, кой е бил отговорния фактор, преговарящ от името на колхоза. Всички знаем как завърши тази сага. Комисарят за Енергийния съюз Марош Шефчович ще направи в сряда първото си официално посещение в Москва, по време на което ще обсъди с руската страна всички аспекти на енергийното сътрудничество между Русия и ЕС, посочва ТАСС. "Това ще бъде първото ми посещение в Москва като заместник председател на ЕК. Ето защо бих искал да се обсъждат всички аспекти на нашето енергийно сътрудничество", каза Шефчович пред репортери в Брюксел. Той ще се срещне с руския вицепремиер Аркадий Дворкович, министъра на енергетиката Александър Новак и шефа на "Газпром" Алексей Милер. Шефчович ще поиска Русия отново да изясни позицията си за проекта "Южен поток",


Watchdog


2 март 2018 | 17:24Ма той е прост изпълнител на прищевките на Брюксел и Берлин, а вие голяма тежест му дадохте като правомощия. Ако зависеше от него тук вече щеше да тече газ директно от доставчика. Ама го лъготиха години и накрая му казаха, че не може. Така, че наистина барона от Банкя не е в състояние да решава каквото и да е било. Има договор за функциониране на ЕС, има директиви, регламенти...има и субординация в този колхоз. Германският канцлер решава настоящето и бъдещето ни. Не Боко, Кори, и там всички други фигуранти. Това е обективната реалност .