Кадър: Фейсбук

Той е изграден на територията на бившето военно летище Узунджово

Борисов: До утре буферният паркинг на турската граница трябва да заработи (ВИДЕО)

5787 | 26 март 2020 | 11:06

"От вчера сме провели над 50 разговора с турските ни партньори. Една част от проблема вече се решава. Над 400 тира повече от предишния ден са минали," обяви премиерът


До утре буферният паркинг на българо-турската граница трябва да работи, ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на ТИР-ове.

 

Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов инспектира бившето военно летище „Узунджово“, което става буферен паркинг за тежкотоварните автомобили на път за Турция, съобщи правителствената информационна служба. 

Бившето военно летище Узунджово край Хасково става паркинг за стотиците тирове, които се трупат на „Капитан Андреево”, стана ясно вчера. В последните дни на изхода за Турция колоните достигнаха 40-50 километра.

От вчера сме провели над 50 разговора с турските ни партньори. Една част от проблема вече се решава. Над 400 тира повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем на нашите външни граници да спираме ТИР-овете. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-голямо КПП между Европа и държави от третите страни, в случая Турция. Даже и в момента Екатерина Захариева, Емил Караниколов и Росен Желязков обсъждат с турското правителство възможностите“, допълни той.

 

Паркингът ще бъде оборудван с осветление, ще бъдат осигурени химически тоалетни и временни будки за храна. 
 

„Разполагаме със 150 декара писта, днес ще изчистят наносите. От тук е организирано да се движат към пунктовете. Има капацитет за 2000-3000 тира“, обясни Маринов.

Паркингът трябва да заработи по предназначение от утре, като в момента на място има 50 работници.

"Трябва да осигурим възможност за работа на тези, които могат в момента, за да могат те да си плащат осигуровките и данъците, и по този начин да помогнат на тези, които няма как сега да работят", коментира Борисов.

"Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът. В момента, в който спре да се пълни, а той лети надолу, само от осигуровки вместо 500 млн. очаквани, са 150 млн. Затова е важно фирмите не само да работят, а и да си плащат данъците, за да компенсираме тези дето не могат да работят, например туристическият бранш", продължи премиерът.

Той добави още, че до ден-два очаква и търговските банки да излязат с решение за кредитите, но това те ще го обявят.

 

„Полагаме усилия, тази мъничка артерия, по която тече животоспасяващата кръв към отделните органи, ако приемам, че един организъм е държавата, да успеят след кризата да продължат да функционират“, заяви още премиерът Борисов.

Премиерът Борисов съобщи още, че довечера по време на заседанието на Европейския съвет ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка. Министър-председателят отбеляза, че Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.

Граничните власти докладваха на премиера Бойко Борисов, че през последното денонощие на територията на страната са влезли 3000 ТИР-а, от които 1200 са били за пункта „Капитан Андреево“. След взетите мерки броят на обработените ТИР-ове в посока Турция се е увеличил близо 3 три пъти, вследствие на което само за изтеклото денонощие на ГКПП „Капитан Андреево“ са обработени 1100.

 Борисов: До утре буферният паркинг на турската граница трябва да заработи

"От вчера сме провели над 50 разговора с турските ни партньори. Една част от проблема вече се решава. Над 400 тира повече от предишния ден са минали," обяви премиерът

От категорията

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом. Моля ви, не проливайте кръв! (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом-1594497380.png

И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и ...

11 юли 2020 | 22:40

Борисов нареди на МВР и на ДАНС да свалят още днес охраната на Доган и Пеевски

-1593499740.jpg

Министър-председателят разпореди главният секретар на МВР и председателят на ...

11 юли 2020 | 13:50

Орбан поздрави Борисов за ERM II: Европа оценява усилията ти да поставиш страната си в нова посока

-1572949630.jpg

Министър-председателят е категоричен, че повече от всякога Европейският съюз ...

12 юли 2020 | 00:08

Каракачанов към протестиращите: Не провокирайте полицаите! Не си играйте с огъня!

-1591275039.png

Президентът излезе от ролята, която му е отредена. Той трябва да е глава на ...

11 юли 2020 | 23:46